Večernji list - Hrvatska

Naši vinari i uljari osvajaju važne nagrade i u inozemstvu

Postigli smo znatan napredak u poljoprivr­edi, ističe župan

- Majda Mikulandra majda.mikulandra@vecernji.net

Cilj uspostave Plavo-zelenog centra je veća konkurentn­ost prehramben­o-prerađivač­kog sektora na nacionalno­m i međunarodn­im tržištima

U zadarskom Arsenalu održana je manifestac­ija ‘Naše domaće, sada i ubuduće’ kojom Ministarst­vo poljoprivr­ede, Hrvatska poljoprivr­edna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju nastoje promovirat­i hrvatske poljoprivr­edne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja. Svoje proizvode izložilo je dvadesetak najpoznati­jih proizvođač­a poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda iz Zadarske županije. Na manifestac­iji su bili ravnatelj Hrvatske poljoprivr­edne agencije Zdravko Barač i pomoćnik ministra poljoprivr­ede za ruralni razvoj Krešimir Ivančić, a izaslanstv­o Zadarske županije predvodili su župan Božidar Longin i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivr­edu Daniel Segarić.

Brojne aktivnosti

– S obzirom na činjenicu da je gotovo 93 posto naše površine ruralno područje, Zadarska županija svojim aktivnosti­ma pokušava potaknuti svoje poljoprivr­edne proizvođač­e na još bolji i kvalitetni­ji rad. Sufinancir­ali smo sadni materijal, premije osiguranja, edukaciju za poljoprivr­ednike i kamate za poslovne kredite. Provodimo velike aktivnosti na području navodnjava­nja, a osnovali smo i razvojnu agenciju AGRRA čija djelatnost je namijenjen­a upravo poticanju ruralnog razvoja – istaknuo je tom prigodom župan Longin.

Veza turizma i proizvodnj­e

Podsjetio je i da Zadarska županija radi na uspostavi Plavo-zelenog centra koji bi trebao biti poveznica između javnoga i gospodarsk­og sektora te znanstveni­h institucij­a radi povećanja konkurentn­osti prehramben­o-prerađivač­kog sektora na nacionalno­m i međunarodn­im tržištima. Zahvaljuju­ći nizu aktivnosti koje Županija provodi, vidljiv je znatan napredak na području poljoprivr­ede. – Sve je veći broj novih vinograda i maslinika, sve je više domaćih proizvođač­a, a najviše je među njima uljara, vinara i sirara, čiji proizvodi osvajaju prestižna priznanja u zemlji i inozemstvu. Važno je istaknuti potrebu povezivanj­a domaćih proizvođač­a i turističko­g sektora, a ona bi novu dimenziju trebala dobiti i činjenicom da Luka Gaženica postaje matična luka za kruzere. Kupujući domaće, jačamo vlastito gospodarst­vo. I to onaj njegov najzdravij­i dio – proizvodnj­u – zaključio je Longin.

Kupujući domaće, jačamo gospodarst­vo. I to njegov najzdravij­i dio – proizvodnj­u

 ??  ?? Božidar Longin kaže kako Županija snažno potiče ruralni razvoj
Božidar Longin kaže kako Županija snažno potiče ruralni razvoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia