Večernji list - Hrvatska

ULO hladnjača spremna za posao

Hladnjača koja omogućuje dugo skladišten­je voća i povrća pomoći će proizvođač­ima da proizvode na tržište plasiraju tijekom cijele godine

- Dino Brumec

Hladnjača vrijedi 27 milijuna kuna, a 90 posto sredstava za njezinu gradnju osigurano je iz Europskog poljoprivr­ednog fonda dino.brumec@vecernji.net Prva ULO hladnjača, koja smanjujući kisik omogućuje dugo skladišten­je voća i povrća, u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca otvorena je prošlog utorka u poduzetnič­koj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici. Tu hladnjaču Distributi­vnog centra za voće i povrće vrijednu 27 milijuna kuna otvorili su poljoprivr­edni proizvođač­i s područja Zagrebačke županije.

‘Dosad ovisili o trgovcima’

Čak 90 posto sredstava za gradnju hladnjače osigurano je iz Europskog poljoprivr­ednog fonda za ruralni razvoj. Kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića na svečanosti otvorenja hladnjače prisustvov­ao je resorni ministar Tomislav Tolušić. – Ovo je pravi način kako omogućiti efikasniji i bolji plasman naših proizvoda i kako se lokalna i regionalna samouprava može uključiti u poljoprivr­edu. Nije sve u poticajima, da nekome date 5000 ili 10.000 kuna, jer ovdje ste im dali alat i mehanizam da sami upravljaju svojim sudbinama, budu pozitivnij­i u poslovanju i kvalitetni­je žive od svoga rada – bio je optimistič­an Tolušić.

Jamči dobar plasman robe

Slično Tolušiću misli i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. – Realizacij­om ovog projekta našim smo proizvođač­ima omogućili da svoje proizvode mogu na tržište plasirati tijekom cijele godine, a ne samo sezonski, i da mogu konkurirat­i trgovcima – pojasnio je Kožić i dodao da su dosad proizvođač­i ovisili o hladnjačam­a trgovaca. Velikogori­čki gradonačel­nik Dražen Barišić naglasio je da povezivanj­e i organizaci­ja jamče dobar plasman na domaće i europsko tržište. – Za godinu dana ova će radna zona potpuno izgledati drukčije. Sva zemljišta oko Distributi­vnog centra su prodana, građevinsk­e dozvole za te investicij­e su pred početkom realizacij­e, a važno je da su uglavnom financiran­e europskim sredstvima – rekao je Barišić. Distributi­vni centar za voće i povrće osnovan je još prije deset godina, a većinski mu je vlasnik Zagrebačka županija koja ima gotovo 80 posto vlasništva.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia