Večernji list - Hrvatska

Područna škola Ždralovi bit će energetski učinkovita

Obnova će biti oko dva milijuna kuna, a sufinancir­a se 60% iznosa

- Ivona Ćuk ivona.cuk@vecernji.net BJELOVAR

Želimo proširiti školu Ždralovi i od nje napraviti osnovnu školu, a ne područnu – rekao je gradonačel­nik Dario Hrebak

Gradu Bjelovaru odobreno je sufinancir­anje još jednog projekta, a ovoga puta riječ je o Energetsko­j obnovi zgrade 2. osnovne škole Bjelovar, Područne škole Ždralovi. Projekt je vrijedan 2,080.225,76 kuna, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st odobreno je 1,232.894,14 kuna, odnosno oko 60% od ukupnog iznosa. Razliku između dobivenih nepovratni­h sredstava i ukupnih troškova, Grad Bjelovar planira namiriti tako što će se uskoro prijaviti na još jedan natječaj Ministarst­va regionalno­g razvoja. U tom će slučaju Grad Bjelovar u konačnici platiti obnovu zgrade Područne škole Ždralovi samo 15% od ukupne vrijednost­i projekta. Inače, ovu područnu školu do 4. razreda pohađa 155 učenika u jednosmjen­skoj nastavi.

U pripremi još niz projekata

– Prijavili smo šest objekata na natječaje u siječnju, a prošli smo tjedan dobili obavijest da je projekt obnove Područne škole Ždralovi prošao. Iznos koji će grad financirat­i je oko 300.000 kuna. Kada bismo ostvarili obnovu svih šest objekata, zatvorili bismo veliku priču o obnovi gradskih i okolnih škola. Zapravo planiramo u godinu dana sve škole energetski obnoviti. Za deveti mjesec pripremamo projekte kompletne obnove 4. osnovne škole i sportske dvorane, i to će biti jedan od većih projekata. Isto tako razmišljam­o o prijavi obnove Doma kulture i objekta javne vatrogasne postrojbe. Ambicije su velike, ali nadamo se da će se sve ostvariti. Prioritet su upravo ove obnove koje za malo novca iz proračuna imaju velik učinak – objasnio je gradonačel­nik Dario Hrebak. Očekivana vrijednost navedenih projekata je 30 milijuna kuna, a škola u Ždralovima posebno je važna gradonačel­niku. Naime, Ždralovi su prigradsko naselje koje se širi, a obnova škole će, tvrdi Hrebak, pridonijet­i kvaliteti života stanovnika. Da postoje dodatne ambicije o proširenju postojeće škole u Ždralovima potvrdio je i sam gradonačel­nik. – Da, tako je. Želimo proširiti tu školu i od nje napraviti osnovnu školu, a ne područnu. Izbor je takav da možemo graditi potpuno novu školu negdje u gradu ili proširiti ovu i ostvariti cilj da sve škole rade u jednoj smjeni. Moje je mišljenje da je daleko isplativij­e postojeću školu proširiti nego izgraditi novu – objasnio je Hrebak. S njim se složio i predsjedni­k Mjesnog odbora Milan Glavinić rekavši kako su ambicije ovog prigradsko­g naselja velike te zasigurno neće stati na obnovi škole. – Nećemo se zadovoljit­i samo obnovom. Želimo da to bude osnovna škola, da se nadograde učionice, da se napravi sportska dvorana. Mi smo predgrađe Bjelovara, ovdje gravitira oko 5000 stanovnika čija djeca idu u ovu školu. Bit će to velik zahvat, veliko kapitalno ulaganje, a osim toga želimo da se sve ulice spoje na kanalizaci­ju i da nam se napravi crkva. Imamo zemljište, ali treba nam pomoć grada i biskupije – kazao je Glavinić.

Zadovoljna ravnatelji­ca

S obnovom je iznimno zadovoljna ravnatelji­ca II. OŠ Davorka Bačeković Mitrović. Naime, osim Područne škole Ždralova, matična je škola već nekoliko tjedana u radovima. – Već sada vidimo poboljšanj­a na školi, a drago mi je što smo u istoj godini dobili dvije energetske obnove. Veliko je ovo veselje za svih 150 učenika škole, a moram naglasiti kako je riječ o školi koja održava broj učenika unatoč trenutačno­m trendu padanja broja učenika u školama – izjavila je Bačeković Mitrović. Škola će dobiti novu vanjsku izolaciju, izolaciju krovišta, promjenu stolarije, izmjene u sustavu grijanja i ostale popravke koji će školi donijeti energetsku učinkovito­st.

Područnu školu pohađa 155 učenika do 4. razreda u jednosmjen­skoj nastavi

Izolirat će se krovište, promijenit­i stolarija, bit će izmjena u sustavu grijanja...

 ??  ?? Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st financira 1,23 milijuna kuna od ukupnog iznosa obnove
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st financira 1,23 milijuna kuna od ukupnog iznosa obnove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia