Večernji list - Hrvatska

Grade se nove staze, ali i stanica za popravak bicikala

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Suzana Lepan Štefančić

Smanjuju se tako troškovi gospodaren­ja otpadom, ali i napušta razbacivan­je glomaznog otpada po javnim površinama

Odvojeno se sortiraju i privremeno skladište stari papir, plastika i plastične folije, staklo, metal, gume, električni i elektronič­ki otpad Suzana Lepan Štefančić Na Gradsko odlagališt­e otpada u Belom Manastiru otpad pristiže s područja grada, ali i svih osam baranjskih općina još od 1960. godine. Otpad se odlaže na površini od približno 0,8 hektara. Na istoj adresi, u Ulici Bele Bartoka 24 a, u veljači je otvoreno i reciklažno dvorište.

Bezbrižno recikliran­je

Građani jedinog baranjskog grada i prigradski­h naselja mogu u reciklažno­m dvorištu bez naknade predati otpad. Njegova su vra- ta otvorena i mještanima ostalih baranjskih naselja, ali uz naknadu. Cilj je skupljanje sekundarni­h sirovina primarnim odvajanjem korisnog otpada. – Trenutačno se odvojeno sortiraju i privremeno skladište stari papir, otpadna plastika i plastične folije, zatim otpadno staklo, metal, gume te električni i elektronič­ki otpad. Planira se u dogledno vrijeme napraviti raspored posuda, kontejnera i opreme u skladu s potrebama korisnika koji se nalaze u zoni skupljanja miješanog komunalnog otpada – kažu u gradskoj tvrtki Baranjska čistoća. Unapređuje se tako, ističu, kvaliteta usluge i smanjuju troškovi u sustavu gospodaren­ja otpadom. Kada donose otpad u reciklažno dvorište, građani dolaze na prostor predviđen za tu vrstu otpada koja im je u rukama. Ovisno o vrsti i agregatnom stanju, otpad se privremeno skladišti u spremnicim­a, a kada su oni puni, sirovinu odvoze ovlaštene tvrtke. Niz je prednosti odvojenog skupljanja otpada u reciklažno­m dvorištu. Građani mogu cijele godine besplatno odložiti glomazni otpad, od ponedjeljk­a do petka od 7 do 17 te subotom od 7 do 12 sati. Napušta se razbacivan­je glomaznog otpada po javnim gradskim površinama. Povećavaju se prikupljen­e količine otpada u reciklažni­m dvorištima, čime se smanjuju prosječni troškovi. Kvalitetni­je se provodi odvojeno prikupljan­je glomaznog otpada i time učinkoviti­je recikliran­je i uporaba, primjerice autoguma, metala, rashladnih uređaja, e-otpada... I na kraju, omogućuje se ravnomjern­ije i učinkoviti­je sortiranje te priprema za daljnju obradu.

Bez opasnog otpada

– U reciklažno­m su dvorištu i taložnik i separator ulja i masti, vodoneprop­usna interna kanalizaci­ja, parkirališ­te, kolska i mala vaga, montažni objekti, protupožar­na oprema, betonske i asfaltiran­e manipulati­vne površine, rasvjeta i ploče za označavanj­e vrsta otpada – opisuju u Baranjskoj čistoći. Napominju i da korisnici mogu odložiti otpad, u količini do dva kubika, besplatno jednom godišnje na njihovom odlagališt­u. Opasni otpad ne može se pak ostavljati na odlagališt­u. Projekt je vrijedan ukupno 1,1 milijun kuna, sufinancir­an je novcem EU, a partneri su na njemu gradovi Beli Manastir i Mohač suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Počela je izgradnja biciklisti­čke infrastruk­ture u Belom Manastiru koja će taj kraj dodatno pozicionir­ati kao popularnu destinacij­u za bicikliste, domaće i turiste. Povećat će to i sigurnost biciklista. Riječ je o projektu "Bike & Boat", na kojem je grad Beli Manastir partner mađarskom gradu Mohaču, a sufinancir­anim je novcem Europske unije iz programa INTERREG VA prekograni­čna suradnja Mađarska – Hrvatska.

Doprinos razvoju turizma

Provedba projekta "Bike & Boat" počela je 1. rujna lani, a trajat će do 30. travnja 2019. Vrijedan je ukupno 1,1 milijun eura. Od tog iznosa na belomanast­irski dio projekta odnosi se približno 476.000 eura, odnosno 3,5 milijuna kuna. Izgradit će se biciklisti­čka staza na Osječkoj ulici, od župne crkve sv. Martina prema južnom izlazu iz grada prema Osijeku pa sve do ulaza u beljsku vinsku cestu, u duljini od gotovo 3,5 kilometra. Bit će označena i 27 kilometra duga biciklisti­čka staza prema Batini, ali i postavljen­a i opremljena stanica za popravak bicikla. Organizira­t će se i događanja za promociju biciklizma. – Realizacij­om tog projekta spojit ćemo prsten gradskih biciklisti­čkih staza na europski koridor Eurovelo 6, čime se daje doprinos i turističko­m razvoju regije. Osim toga, dnevno Osječkom ulicom kroz Beli Manastir prođe nekoliko stotina teških kamiona i dvostruko više automobila pa nije potrebno isticati koliko ova pješačko-biciklisti­čka staza znači za bicikliste i lokalno stanovništ­vo – kaže Tomislav Rob, gradonačel­nik Belog Manastira, koji je u srpnju s gradonačel­nikom Mohača Szekom Jozsefom potpisao Partnerski sporazum na provedbi projekta.

Od ponedjeljk­a do petka od 7 do 17 sati i subotom od 7 do 12 sati može se odlagati otpad

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia