Večernji list - Hrvatska

Koprivko iz 14. stoljeća djecu uči razvrstava­ti otpad

Slikovnicu je prihvatilo i Ministarst­vo zaštite okoliša

- Ivica Beti ivica.beti@vecernji.net KOPRIVNICA

Dječak kojeg je naslikao koprivničk­i umjetnik Branimir Dolenec (60) ima više od pola milijuna čitatelja

Koprivničk­i umjetnik Branimir Dolenec (60) iznjedrio je novu avanturu popularnog dječaka Koprivka koji uz pomoć crne rupe putuje kroz vrijeme. Ovaj put Koprivko u društvu prijatelji­ce Dunje razvrstava otpad.

U pripremi i predstava

– To je vrlo aktualna tema. Slikovnica je rađena u dva dijela, prvi je obrazovni, a drugi je više radni, sa zadacima za klince koji sami trebaju pronaći rješenja. Ima 24 stranica A4 formata i jako je zanimljiva. Ministarst­vo zaštite okoliša prihvatilo ju je kao publikacij­u, i čekamo još Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a jer nam je cilj podijeliti tu slikovnicu besplatno svoj djeci po vrtićima školama u Hrvatskoj, uz pomoć donatora – kaže nam Dolenec, čiji Koprivko ima više od 500.000 čitatelja! Obišao je više od 200 škola u kojima, odjeven u renesansnu odjeću, održava interaktiv­ne literalne susrete. – Djeca obožavaju Koprivka, a čitatelji su od tri do 12 godina. Sve je počelo 2011. godine s potrebom da se napravi prva koprivničk­a slikovnica. Nakon što su je djeca izvanredno prihvatila, pala je ideja da, kako Koprivko i Dunja mogu putovati kroz prostor i vrijeme crnom rupom, putuju Hrvatskom kroz priče i legende. Dosad smo obišli krapinski kraj kroz muzej neandertal­aca, Zagreb, Istru kroz legendu o Hajdima, Cres i duhove, pa Grobnik, a vratili smo se u Đurđevac i na Kalnik. Imam već nove teme, no o tom potom. U Hrvatskoj ima jako puno prostora za nove priče, praktički neograniče­n broj tema. Mislim da je to trenutačno najčitanij­a slikovnica u Hrvatskoj – dodaje Dolenec, koji je ime glavnom liku slikovnice dao po Koprivnici. Koprivko dolazi iz Kamengrada, gdje 1356. godine, kad je Koprivnica dobila status kraljevsko­g grada, padne u crnu rupu i koja ga dovede u 21. stoljeće. Upoznaje djevojčicu Dunju koja mu je pratitelji­ca na putovanjim­a po Hrvatskoj. – Koprivko će ići u dva smjera. Jedan je putovanje kroz Hrvatsku, a možda i izvan nje, a drugi je zadiranje u te svakodnevn­e važne teme poput razvrstava­nja otpada koje, složit ćete se, nije tema samo za Hrvatsku, već je to globalni problem – napominje autor koji je zadovoljan podrškom Grada koji je, kaže, Koprivka prihvatio kao brend, i financira udrugu koja se javlja na javne pozive. – Jedna od novosti je da planiramo izraditi veliku maskotu. Osim toga, poznati kazališni redatelj Mario Kovač priprema predstavu, a napravili smo i novi projekt, audioverzi­ju za slijepe i slabovidne, kao i za one koji nemaju vremena za čitanje, u obliku CD-a i aplikacije. U razvoj Koprivka uključena je skupina mladih dizajnera, tvrtka Aster zone iz Zagreba, na čelu s direktoric­om marketinga Ivom Stojanović. Najavljen je i animirani film. Uglavnom, Koprivko je jedna lijepa priča – kaže Dolenec.

Temelj u starim pričama

Kamengrada iz kojeg vremenski putnik Koprivko dolazi više nema. Zanimljivo je i da je autor ideju o crnoj rupi dobio također u Koprivnici ispod koje su, priča, prolazili tuneli koji su s vremenom zatrpavani, no mjestimice bi se pojavili otvori koje su mještani nazivali crnim rupama. U jednu od njih je upao i Koprivko koji je imao sreću što je upoznao pametnu djevojčicu Dunju. Prva slikovnica tiskana je u 5000 primjeraka.

Koprivko dolazi iz Kamengrada gdje 1356. padne u crnu rupu koja ga dovede u 21. stoljeće

 ??  ?? Autor slikovnice umjetnik Branimir Dolenec
Autor slikovnice umjetnik Branimir Dolenec
 ??  ?? Prva slikovnica o avanturama Koprivka i Dunje tiskana je u 5000 primjeraka
Prva slikovnica o avanturama Koprivka i Dunje tiskana je u 5000 primjeraka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia