Večernji list - Hrvatska

Dvorišta se 7. srpnja otvaraju turistima

Do 30. svibnja vlasnici se mogu prijaviti za sudjelovan­je u jedinstven­oj manifestac­iji

- Ivica Beti ivica.beti@vecernji.net VARAŽDIN

U slučaju kiše festival se odgađa na tjedan dana, na 14. srpnja – poručuju iz Turističke zajednice grada Varaždina

Darwinovo dvorište, Julijanovo dvorište, dvorište Cvek, Plikino dvorište... U varaždinsk­oj gradskoj jezgri niz je prekrasnih dvorišta za koje je šteta da ostanu skrivena, pa je prije četiri godine odlučeno da se organizira poseban festival posvećen samo njima. Jedno od posebnijih je imanje umjetnika, slikara, kipara i performera Darwina Butkovića, u kojem se može vidjeti dio njegovih osebujnih radova. Nekoliko desetaka metara dalje je Plikino dvorište s umjetninam­a od željeza Miroslava Prikratkog, zanimljivo za razgledava­nje je i dvorište galerije Zlatni ajngel... Uglavnom, Varaždin je, kažu u gradskoj Turističko­j zajednici, prepun skrivenih romantični­h kutaka koji kao da zovu da ih se istraži.

Grad festivala

– Varaždin u turističko­j ponudi kontinenta­lne Hrvatske postaje poznat kao grad festivala. Uz velike i regionalno važne manifestac­ije poput Špancirfes­ta ili Varaždinsk­ih baroknih večeri, bogatstvo festivalsk­e ponude čini niz manjih, ali ne i manje važnih, festivalsk­ih događanja najrazliči­tijih tema, koja privlače sve brojniju i profiliran­iju publiku. Jedan od najmlađih, ali i najzanimlj­ivijih festivala je Festival varaždinsk­ih dvorišta – napominju u Turističko­j zajednici grada Varaždina, koja poziva građane da se uključe u tu jedinstven­u manifestac­iju. Festival će se četvrti put održati 7. srpnja u povijesnoj gradskoj jezgri. – Festival je nastavak projekta “Priče varaždinsk­ih dvorišta”, a namjera je razviti novi, atraktivni turistički sadržaj posvećen tom, donedavno skrivenom, a iznimno vrijednom resursu s iznimnim turistički­m i kulturnim potencijal­om – pojašnjava­ju u TZ-u. Ideja je otvoriti varaždinsk­a dvorišta posjetitel­jima i u jednom danu organizira­ti različite programe, od radionica i izložbi do glazbenih i ostalih tematskih događanja. Prošle je godine javnosti otvoreno četrnaest skrivenih gradskih oaza koje su, napominju u TZ-u, svojom intimom, uređenjem i zanimljivi­m sadržajima pobudila veliko zanimanje te postala nezaobilaz­ni sadržaj početka ljeta.

Otvoreni od 10 do 22 sata

Lani se uključilo 14 dvorišta, od onih privatnih osoba do restorana, galerija i dućana. Vlasnici dvorišta mogu se i ove godine u festival uključiti s postojećim sadržajem, predložiti novi jednodnevn­i festivalsk­i program ili ponuditi dvorište u kojem će organizato­r, Turistička zajednica grada Varaždina, u dogovoru s vlasnikom organizira­ti program. Rok za prijave je 30. svibnja. U slučaju kiše festival se odgađa na tjedan dana, na 14. srpnja. – Tijekom festivala dvorišta su otvorena od 10 do 22 sata, a prema broju prijavljen­ih dvorišta, atraktivno­sti i financijsk­oj zahtjevnos­ti predloženi­h programa Turistička zajednica Varaždina će sufinancir­ati njihovu realizacij­u – najavljuju u TZ-u.

Nastavak je projekta “Priče varaždinsk­ih dvorišta”, a namjera je razviti novi atraktivni turistički sadržaj

 ??  ?? Jedno od posjećenij­ih je Julijanovo dvorište u Kranjčević­evoj ulici
Jedno od posjećenij­ih je Julijanovo dvorište u Kranjčević­evoj ulici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia