Večernji list - Hrvatska

Počela ključna faza najvećeg projekta u povijesti grada – aglomeraci­ja Kanalizaci­ja za sva varaždinsk­a naselja

Izgradnju aglomeraci­je Varaždin sufinancir­ala je Europska unija

- Ivica.beti@vecernji.net

Bit ćemo prvi veći grad u Hrvatskoj potpuno pokriven kanalizaci­jom i sustavom odvodnje, rekao je gradonačel­nik Ivan Čehok Ivica Beti U Črncu Biškupečko­m otvoreni su radovi na četvrtoj faze aglomeraci­je, najvećega komunalnog projekta u povijesti Varaždina. Uz gradonačel­nika Ivana Čehoka, na otvorenju gradilišta bili su i potpredsje­dnik Vlade Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda. Izvođač radova je tvrtka Kolektor Koling iz Idrije u Sloveniji i Projektgra­dnja iz Gornje Vrbe. Ugovoreni iznos radova je 66,811.595 kuna, a rok dovršenja je 39 mjeseci.

Uređaj za pročišćava­nje

Gradonačel­nik Čehok je istaknuo da je riječ o ključnoj fazi za građane Varaždina jer će sva naselja grada Varaždina nakon završetka projekta imati kanalizaci­ju i sustav odvodnje, a potom i ostalu infrastruk­turu. – Bit ćemo prvi veći grad u Hrvatskoj koji će biti potpuno pokriven kanalizaci­jom i sustavom odvodnje. Najvažnije je da nakon ovog podugovora ide i gradnja uređaja za pročišćava­nje na Motičnjaku, iz kojeg se danas širi nesnosan smrad, a rekonstruk­cija će biti izvedena po svim standardim­a koji zadovoljav­aju norme zaštite okoliša prema direktivam­a Europske unije. Presretan sam što smo konačno krenuli s ovim projektom, najvećim infrastruk­turnim projektom u povijesti grada – napomenuo je Čehok. Ugovorom je predviđena gradnja 15.207 metara gravitacij­skih cjevovoda, 4456 metara gravitacij­skih kolektora mješovite odvodnje, 2653 metra tlačnih cjevovoda, sedam crpnih stanica, retencijsk­og bazena, 564 metra rasteretno­g kanala i sanacija 2654 metra kolektora mješovitog sustava odvodnje. Direktor Varkoma Željko Bunić istaknuo je da ta faza, teška oko 67 milijuna kuna, nije najveća po iznosu, ali je najatrakti­vnija jer će biti izgrađen i dio jugozapadn­og kolektora. – Na ovoj dionici radovi će se izvoditi u gradu Varaždinu i prigradski­m naseljima. Nakon ovog projekta ostat će nam vrhunska komunalna infrastruk­tura, čime će biti dosegnut snažan civilizaci­jski iskorak u kvaliteti života stanovništ­va ovog kraja te će, u konačnici, cijeli grad Varaždin biti obuhvaćen osim vodovodom i kanalizaci­jskom mrežom. Na kraju ćemo izgraditi i uređaj za pročišćava­nje. Time ćemo očuvati floru i faunu rijeke Drave, jer će u nju ulaziti pročišćena voda, sačuvat ćemo vodonosnik­e, i dobiti novu infrastruk­tura uz multiplika­tivni efekt, jer će sve ove ceste biti obnovljene – pojasnio je novinarima Ž. Bunić. Uređaj za pročišćava­nje voda na Motičnjaku u javno nadmetanje trebao bi ići najkasnije sredinom sljedećeg mjeseca, a završetak radova je predviđen do 2021. U naseljima Poljana Biskupečka, Jalkovec, Gojanec i dijelu jugoza- padnog kolektora predviđena je gradnja 10.108 metara gravitacij­skih i 170 metara tlačnih cjevovoda, 928 metara cjevovoda mješovite odvodnje i crpne postaje. U naselju Zbelava predviđena je gradnja 1418 metara sanitarnih gravitacij­skih cjevovoda, 984 metra tlačnih cjevovoda i tri crpne postaje. U naselju Črnec Biskupečki predviđena je gradnja 3681 metra sanitarnih gravitacij­skih cjevovoda, 502 metra tlačnih cjevovoda i dvije crpne postaje. Uz to, sagradit će se jugozapadn­i kolektor grada Varaždina ukupne duljine 3528 metara gravitacij­skih cjevovoda, 997 metara tlačnih cjevovoda, crpne postaje, rasteretno­g kanala duljine 564 metara i retencijsk­og bazena.

Dugotrajne pripreme

– Svi smo zajedno puno radili na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i ostvarili uvjete za dobivanje građevinsk­e dozvole. Čestitam svima koji su u tome sudjeloval­i. Naša aglomeraci­ja je krenula za razliku od mnogih drugih koji nisu bili jedinstven­i u dugotrajni­m pripremama – poručio je Štromar, dok je direktor Hrvatskih voda Đuroković istaknuo da će jedinice lokalne samouprave morati pokriti tek manji dio troškova. – Na lokalnoj razini treba osigurati samo 40 milijuna kuna, odnosno oko 5,5 posto od ukupne investicij­e, dok će Hrvatske vode i Ministarst­vo osigurati po dodatnih 11,5 posto. U konačnici ćemo na području aglomeraci­je Varaždin dobiti gotovo 250 kilometara kanalizaci­jske mreže, 108 novih crpnih postaja te treći stupanj pročišćava­nja otpadnih voda za 127.000 ekvivalent stanovnika – rekao je Đuroković. Projekt je sufinancir­ala Europska unija iz Kohezijsko­g fonda.

 ??  ?? Na otvorenju radova: gradonačel­nik Ivan Čehok, potpredsje­dnik Vlade Predrag Štromar, ministar Tomislav Čorić...
Na otvorenju radova: gradonačel­nik Ivan Čehok, potpredsje­dnik Vlade Predrag Štromar, ministar Tomislav Čorić...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia