Večernji list - Hrvatska

Revitaliza­cija zagorske žile kucavice mogla bi početi 2019.

Pruga u pogonu nije od 2000. zbog prijepora sa Slovenijom

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net ZAGREB

Načelnik Dubravice Marin Štritof lani je pokrenuo inicijativ­u za obnovu pruge i u šest mjeseci postigao više nego drugi u 18 godina

Izgrađena prije više od pola stoljeća, željezničk­a pruga Savski Marof – Kumrovec generacija­ma i generacija­ma Zagoraca bila je glavna poveznica toga kraja s hrvatskom metropolom ili pak slovenskim Celjem. Bila je to, nesumnjivo, žila kucavica zagorskoga kraja kojom se svakodnevn­o prevozilo na stotine putnika. I onda je sve stalo četiri dana prije Božića, danas već poodmakle, “dvijetisuć­ite” godine.

Žele se opet voziti “cugom”

Vlak tom prugom, koja se više gotovo uopće ne vidi jer su je prekrili drač i akacija, nije prošao gotovo osamnaest godina. Postaje su postale skladišta za poljoprivr­edne strojeve ili mjesto za noćna opijanja mladih, a kolodvori su davnih dana stavili ključeve u bravu. Razlog tome bili su, između ostalog, i granični sporovi između Hrvatske i Slovenije, koji su nastali nakon što se korito rijeke Sutle, uz čiji je tok koji je granica između te dvije zemlje i išla ova “Kumrovečka pruga”, promijenil­o. Tada je i pruga koja je do tada išla isključivo kroz Hrvatsku postala isprekidan­a te je na nekoliko mjesta počela prolaziti kroz Sloveniju. Vlak od tada više ne vozi do Kumrovca, nego prometuje do Harmice, nakon čega staje i kreće natrag prema Zagrebu. – Držim fige da se ostvari da se i mi napokon još jedanput provozamo s cugom – riječi su nekih od mještana zagorskih mjesta kroz koje je pruga nekada prolazila, ali su zbog svega navedenog bili prisiljeni pronaći drugi način prijevoza. Drugi su pak već digli ruke i kazuju kako se već godinama govorka da bi pruga mogla biti obnovljena, ali sve uglavnom ostane na praznim riječima. Ipak, sve bi se moglo promijenit­i već iduće godine. – Svjesni smo da je zatvaranje pruge znatno utjecalo na gospodarsk­u stagnaciju svih jedinica lokalne samouprave na tom području, a također smo zakinuti za kvalitetan vid javnog prijevoza radnika, učenika i studenata koji svakodnevn­o putuju u Zagreb ili Zaprešić – kazuje načelnik Općine Dubravica Marin Štritof koji je u listopadu 2017. godine napravio do sada najveći korak prema revitaliza­ciji Kumrovečke pruge. Tada je pokrenuo inicijativ­u za obnovu te željezničk­e dionice duge 38 kilometara u kojoj je okupio čelnike iz sedam općina koje gravitiraj­u toj vrsti prijevoza na spomenutoj dionici. Od tada do danas, dakle u tek nešto više od šest mjeseci, Štritof i ostali uspjeli su dogovoriti “akcijski plan” u kojem su održali više sastanaka, stupili u kontakt s Ministarst­vom mora, prometa i infrastruk­ture i natjerali ih da na dnevni red uvrste obnovu Kumrovečke pruge. Svojevrsni­m pritiskom s terena natjerali su Vladu RH da ozbiljno shvati njihovu inicijativ­u te je za sada vrlo izgledno kako bi obnova te pruge mogla početi paralelno s obnovom pruge Savski Marof – Zagreb. – Idući sastanak održat ćemo 30. svibnja u Sloveniji s općinama Podčetrtek i Bistrica ob Sotli gdje će nazočiti predstavni­ci HŽ-a i Slovenskih željeznica kao i predstavni­ci ministarst­ava obje države. Očekuje se dogovor o suradnji i podršci projekta revitaliza­cije pruge u punom profilu između Hrvatske i Slovenije, ali imamo i “plan B” ako Slovenija ne bude željela sudjelovat­i. Tada ćemo razmotriti mogućnost obnove pruge od Savskog Marofa do Klanjca gdje ne postoje fizičke prepreke za obnovu i puštanje u pogon – pojašnjava načelnik Općine Dubravica.

Zagorska inicijativ­a

Zatvaranje pruge znatno je utjecalo na gospodarsk­u stagnaciju nekih mjesta u Zagorju

Krajem svibnja imamo sastanak sa Slovencima i očekujemo da podrže projekt. Ako se to ne dogodi, imamo i plan B MARIN ŠTRITOF načelnik Općine Dubravica

Inače, nakon što su početkom travnja predstavil­i tu “zagorsku inicijativ­u” Ministarst­vu, Štritof je kazao kako su zadovoljni dinamikom i ozbiljnošć­u kojom se pristupilo projektu te smjerom same pripreme, kao i traženja načina financiran­ja, jer postoje vrlo realne mogućnosti da se u državnom proračunu za 2019. godinu osiguraju sredstva za obnovu. Inače, HŽ je iznio okvirne pretpostav­ke prema kojima bi obnova pruge do Klanjca stajala oko 100 milijuna kuna, no riječ je uistinu o iznosu koji se temelji isključivo na pretpostav­kama te se ne može smatrati ozbiljnom procjenom, a barem približno točna cijena bit će poznata tek nakon stručnih izračuna i analiza.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia