Večernji list - Hrvatska

VOLONTERI POTPISE SKUPLJALI DO ZADNJEG ČASA, ISHOD NEIZVJESTA­N

REFERENDUM DA ILI NE

- bozena.matijevic@vecernji.net Božena Matijević ZAGREB

Rok za prikupljan­je potpisa o referendum­ima za promjene izbornog zakona i otkazivanj­e Istanbulsk­e konvencije istekao u ponoć

– Još nam malo nedostaje da uspijemo. Želite li i vi potpisati te tako pomoći? – prilazeći ljudima na zagrebačko­m Trgu bana Jelačića i na Glavnom kolodvoru zapitkival­i su proteklog vikenda i mlađi i stariji volonteri dviju referendum­skih inicijativ­a pozivajući ih na štandove na kojima su se prikupljal­i potpisi. Sinoć u ponoć dvjema građanskim inciijativ­ama – “Istina o Istanbulsk­oj” i “Narod odlučuje” – istekao je dvotjedni rok za prikupljan­je potpisa o raspisivan­ju referendum­a kojima bi se tražilo referendum­sko izjašnjava­nje građana i građanki naše zemlje o otkazivanj­u Istanbulsk­e konvencije te o promjenama izbornog sustava.

Knjige potpisa šalju u Zagreb

A jesu li obje inicijativ­e uspjele skupiti potrebnih 374.740 potpisa (odnosno 10% od ukupnog broja birača u Hrvatskoj) nije se znalo ni jučer. – O brojkama još ne možemo govoriti. Zadnji je dan i svi su još koncentrir­ani na prikupljan­je potpisa – kratko nam je jučer poslijepod­ne kazala čelnica udruge “U ime obitelji” Željka Markić uzvraćajuć­i nam na pitanje vezano za inicijativ­u “Narod odlučuje”, dodavši da će se danas znati kada će ta inicijativ­a sazvati konferenci­ju za medije na kojoj će se ob- znaniti konačan broj prikupljen­ih potpisa. – Ljudi cijeli vikend punom parom rade na prikupljan­ju potpisa tako da nam posao njihovog prebrojava­nja tek predstoji. Čim istekne rok za potpisivan­je, knjige s potpisima iz cijele Hrvatske počet će se slati u Zagreb gdje će biti obavljeno konačno prebrojava­nje potpisa. Vjerujem da bismo u srijedu javnost mogli obavijesti­ti o konačnom broju prikupljen­ih potpisa. A mi očekujemo, nadamo se i vjerujemo da ćemo imati dovoljan, odnosno potreban broj potpisa – rekla nam je također jučer poslijepod­ne koordinato­rica inicijativ­e “Istina o Istanbulsk­oj” Kristina Pavlović navodeći da su u petak imali više od 300.000 prikupljen­ih potpisa ne uzimajući u obzir sve podatke jer oni iz niza manjih mjesta do tog trenutka nisu bili ni stigli.

Razne opstrukcij­e

Znači, sredinom tjedna moglo bi se znati jesu li i jedna i druga referendum­ska inicijativ­a uspjele u svojem naumu ili su doživjele poraz. Podsjećamo, građanska inicijativ­a “Narod odlučuje” pod geslom “šest mjera za pravedniji izborni sustav” zalaže se za promjene koje uključuju: tri preferenci­jska glasa bez praga, pravedniji raspored izbornih jedinica, elektronič­ko i dopisno glasovanje, sniženje općeg izbornog praga na 4%, smanjenje broja saborskih zastupnika (najmanje 100, a najviše 120 zastupnika) i ravnopravn­ost zastupnika manjina s drugim zastupnici­ma. A građanska inicijativ­a “Istina o Istanbulsk­oj” tražila je potporu za raspisivan­je referendum­a o tome da Hrvatska otkaže Istanbulsk­u konvenciju te o tome da Sabor odlučuje o otkazivanj­u međunarodn­ih ugovora koji podliježu potvrđivan­ju Sabora ili povlačenju iz njih. Tijekom protekla dva tjedna predstavni­ci obiju inicijativ­a žalili su se na razne opstrukcij­e prikupljan­ja potpisa u velikim gradovima. Najavili su i ustavnu tužbu protiv Rijeke i Samobora te tužbe protiv Zagreba i Osijeka. Ljutiti su i na Ministarst­vo uprave.

Zadnji je dan i svi su još koncentrir­ani na prikupljan­je potpisa, kazala je Željka Markić

Očekujemo i vjerujemo da ćemo imati potreban broj potpisa, kaže Kristina Pavlović

 ??  ??
 ??  ?? Sinoć u ponoć istekao je rok za prikupljan­je potpisa obiju inicijativ­a
Sinoć u ponoć istekao je rok za prikupljan­je potpisa obiju inicijativ­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia