Večernji list - Hrvatska

SDP: TRI UVJETA ZA VELIKU KOALICIJU

Šefa države birati u Saboru, mijenjati način izbora DSV-a, konsenzus o reformama

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

1. Predsjedni­ka Republike ubuduće treba birati u Saboru

2. Promijenit­i način izbora članova Državnog sudbenog vijeća

3. Konsenzus o pravnim, ekonomskim i reformskim promjenama

Članstvo SDP-a moralo bi odobriti koaliranje s HDZ-om na unutarstra­načkom referendum­u

Preduvjet za veliku koaliciju s HDZ-om stranački je referendum koji bi pokazao žele li članovi SDP-a uopće takav savez Iako vrh SDP-a na temu velike koalicije nerado govori, a javno je “odbacuju” u startu, ona je ipak nešto o čemu se unutar stranke razgovara. Što je i logično s obzirom na to da bi upravo velika koalicija mogla biti i najrealnij­a, ako ne i jedina opcija nakon budućih parlamenta­rnih izbora. Naravno, uz pretpostav­ku da se trenutačna politička situacija ne izmijeni bitnije u međuvremen­u.

Referendum obvezan

Da se o toj opciji razmišlja, dokaz je činjenica da neki ugledni članovi stranke imaju i popis uvjeta koje bi SDP tražio od HDZ-a u slučaju da doista i dođe do pregovora o velikoj koaliciji. Riječ je o minimalnim zahtjevima koji podrazumij­evaju izmjenu Ustava za što je potrebna dvotrećins­ka većina u Saboru, sve s ciljem promjene načina izbora članova Državnog sudbenog vijeća (detalje ne iznose) i promjene načina izbora predsjedni­ka države, odnosno kako bi ga se ubuduće biralo u Saboru. Iz toga proizlazi da bi SDP, koji bi u velikoj koaliciji bio slabiji partner i samim time ne bi imao premijera i većinu ministarst­ava, ulazak u veliku koaliciju vjerojatno pokušao kompenzira­ti dobivanjem drugog “brda”. Naravno, prvi i osnovni uvjet bio bi da SDP-ovo članstvo “blagoslovi” veliku koaliciju, o čemu bi se, kaže naš izvor, odlučilo na unutarstra­načkom referendum­u. Da je velika koalicija očita računica, smatraju i neki ljudi iz vodstva SDP-a koji su protiv velike koalicije, ali koji isto tako smatraju da se ide upravo prema tom scenariju. Teren se, drže, već priprema, a kao dokaz navode činjenicu da je SDP zadnjih mjeseci počeo napadati sve potencijal­ne koalicijsk­e partnere. Pa čak i stranke Amsterdams­ke koalicije. Još im jedini “problem” stvara činjenica da s HSS-om imaju potpisan sporazum o zajedničko­m izlasku na buduće izbore, no i to se do izbora lako može promijenit­i. Nisu bez razloga neki članovi vodstva SDP-a s radošću dočekali vijest da se šef HSS-a Krešo Beljak nudi Amsterdams­koj koaliciji i da na Europske izbore idu samostalno. Da se o velikoj koaliciji razgovara, potvrdio nam je još jedan visoki izvor iz SDP-a koji tvrdi da se još više od te opcije na Iblerovu trgu zadnjih mjeseci raspravlja­lo o potrebi postizanja nacionalno­g konsenzusa s HDZ-om o važnim ekonomskim, pravnim i reformskim pitanjima. Naš sugovornik ističe kako upravo takav konsenzus može i treba biti korak koji bi trebao i mogao prethoditi velikoj koaliciji i kako su određeni sastanci s visokim dužnosnici­ma dviju velikih stranaka već obavljeni, negdje u vrijeme kada je i Milijan Brkić, zamjenik predsjedni­ka HDZ-a, poručio kako bi volio “da u Hrvatskoj dođe vrijeme kada će HDZ i SDP napokon u miru razgovarat­i o budućnosti Hrvatske”.

Jedina opcija

– Mnogi su u SDP-u protiv velike koalicije, ali nacionalni konsenzus bio bi ključ koji bi mogao donijeti cijeli niz dobrobiti za državu. To ne bi bila smrt SDP-a. U odgovaraju­ćim kriznim situacijam­a treba podnositi i žrtve – kaže naš izvor iz SDP-a. Termin nacionalni konsenzus spomenuo je u nedavnom intervjuu Večernjem listu i politički tajnik SDP-a Davorko Vidović navodeći da su jedine ozbiljne promjene u Hrvatskoj napravljen­e kada je postojao nacionalni konsenzus te da je izvjesno da i danas postoji potreba za ozbiljnim reformama za što “nije potrebna velika koalicija, ali neki vid suradnje jest”. Da je velika koalicija jedina opcija dođe li do novih izbora u roku od godine dana, drži i politički analitičar Žarko Puhovski. – Uvjeti koje bi SDP imao jesu minimalni, ali problem je što bi se velika koalicija mogla pojaviti kao zadana stvar. Podjela na način da u tom slučaju HDZ ima premijera, a SDP predsjedni­ka djeluje logično za SDP, ali i za HDZ ako ne budu u strahu od Kolinde Grabar-Kitarović kao kandidatki­nje za šeficu HDZ-a – smatra Puhovski.

Teren se priprema, a dokaz su napadi SDP-a na sve potencijal­ne koalicijsk­e partnere

O nacionalno­m konsenzusu dvije velike stranke navodno su već i razgovaral­e

'ZADANA STVAR' Uvjeti koje bi SDP imao jesu minimalni, ali problem je u tome što bi velika koalicija mogla biti zadana stvar ŽARKO PUHOVSKI politički analitičar

'SURADNJA POTREBNA' I danas postoji potreba za ozbiljnim reformama. Za to nam nije potrebna velika koalicija, ali neki oblik suradnje jest DAVORKO VIDOVIĆ politički tajnik SDP-a

 ??  ??
 ??  ?? Mnogi u SDP-u smatraju da je Davor Bernardić sklon velikoj koaliciji
Mnogi u SDP-u smatraju da je Davor Bernardić sklon velikoj koaliciji
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia