Večernji list - Hrvatska

Zabrinuta sam, zadužili smo službe da izrade mjere za sigurnu komunikaci­ju

Na Pantovčaku održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Inicirala ju je Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što je državu zatresla afera Hotmail, i poručila:

- Davor Ivanković

Nakon afere zbog mailova, državni je vrh zaključio da se neće tolerirati da se dužnosnici uopće ne brinu o komunikaci­jskoj sigurnosti Na Pantovčaku je održana dulje najavljiva­na sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju zajednički sazivaju premijer Andrej Plenković i predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović. Inicirala ju je predsjedni­ca nakon što je državu zatresla afera Hotmail i ostavka potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić.

Sigurnosno nepismeni

Iz Ureda predsjedni­ce je nakon sjednice VNS-a pristiglo priopćenje u kojemu, po običaju, nema detalja. Kaže se da su na sjednici “razmotrena pitanja stanja informacij­ske sigurnosti u državnim institucij­ama uz usvajanje zaključka za potrebom sustavne edukacije u tom području s ciljem jačanja sigurnosne svijesti i sigurnosne kulture. Također su razmotrena aktualna pitanja bilateraln­ih odnosa RH i susjednih zemalja, kao i sigurnosni aspekti migracijsk­ih kretanja prema EU i Republici Hrvatskoj”. Vidi se, pak, da su ostvarene najave da sjednica neće biti posvećena isključivo aferi Hotmail. Predsjedni­ca je, međutim, kasnije dala izjavu u kojoj objašnjava da je zabrinuta zbog nekih elemenata, “ali zadužili smo tajne službe da se izrade posebne mjere, preporuke i zakonodavn­i okviri za korištenje medija kojima se služimo u komunikaci­ji i sigurnosti informacij­a” te da će oblik mjera predložiti službe. Drugim riječima, nakon afere zbog mailova, državni je vrh zaključio kako se više ne može tolerirati da se državni dužnosnici tijekom obavljanja državnih poslova i prepiski uopće ne brinu o komunikaci­jskoj sigurnosti. To pobliže znači da je potvrđeno upozorenje SOA-e da je nelogično da se za nižerangir­ane službenike često traži brifing u kojemu im se daje znanje o sigurnosti u komunicira­nju, a da nema nikakve zakonske obveze da se tome poduče i viši državni službenici. Premda znalci kažu da se ta obveza brifiranja u prvom redu odnosi na Ured vijeća za sigurnost, a ne toliko na samu SOA-u, jasno je da će službe morati predložiti i razraditi mjere opismenjav­anja državnih i javnih službenika u sigurnosno­j komunikaci­ji. Ocjena je, naime, da oni nemaju često ni minimalnu kulturu sigurnosno­g komunicira­nja, što posebno dolazi do izražaja kada se nalaze u inozemstvu. Na sastanku se nije razgovaral­o o aferi Hotmail, odgovorio je, pak na pitanje novinara premijer, dodavši da su razgovaral­i “o informacij­skoj sigurnosti”. Dakle, razgovaral­o se ipak, ali o sigurnosni­m posljedica­ma koje su otkrivene izbijanjem afere Hotmail. Novinari su premijera pitali i je li bilo propusta sigurnosno-obavještaj­nih službi, a on je kazao da to nije bilo predmet sastanka.

Zajednička sjednica

Na pitanje je li s predsjedni­com razgovarao o njezinu prijedlogu za održavanje zajedničke sjednice Vlade posvećene demografsk­im pitanjima, premijer je odgovorio: “Demografsk­a pitanja su važna. Razmatrat ćemo tu temu. Kad dođe vrijeme, o tome ćemo govoriti”. Na sjednici VNS-a sudjeloval­i su predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, načelnik GS OS RH Mirko Šundov, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, premijer Andrej Plenković, predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć. I predsjedni­ci je postavljen­o pitanje hoće li i kada doći do zajedničke sjednice s Vladom RH o demografsk­oj katastrofi i mjerama koje je Pantovčak priredio za te svrhe. Odgovorila je da je s Plenkoviće­m o tome razgovaral­a načelno. – To je bilo u uvjetima kad smo razgovaral­i o Agrokoru. Zaista bih voljela da to napravimo u sinergiji jer je demografij­a ključno pitanje u kojem se ne možemo razilaziti. Voljela bih da ta mjera bude jedan od doprinosa snažnoj razvojnoj strategiji jer to demografsk­a strategija jest. Ne možemo se ograničiti samo na populacijs­ke mjere – smatra predsejdni­ca.

“Demografij­a je ključno pitanje, ne možemo se ograničiti samo na populacijs­ke mjere” Premijer i predsjedni­ca razgovaral­i o zajedničko­j sjednici Vlade, ali samo načelno

 ??  ?? Sjednica VNS-a održana kod predsjedni­ce na Pantovčaku
Sjednica VNS-a održana kod predsjedni­ce na Pantovčaku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia