Večernji list - Hrvatska

Zagreb dobiva redovitu liniju s Dalekim istokom

U igri su izravni letovi za Peking, Tokio i Seul

- Josip Bohutinski

Pregovori o letovima za Kinu traju, Korean Air dobio je dozvolu za redovitu liniju, s Japanom pokrenut postupak za sklapanje sporazuma josip.bohutinski@vecernji.net Hrvatska bi uskoro mogla dobiti barem jednu izravnu redovitu zračnu liniju s Dalekim istokom. Najizgledn­ije je za sada uvođenje izravnih letova između Zagreba i Pekinga. Pregovori o uvođenju te zračne veze traju već neko vrijeme, a na njoj bi operirala kineska aviokompan­ija Hainan Airlines. Kineski veleposlan­ik u Hrvatskoj Hu Zhaoming tako je početkom ove godine kazao da je zbog velikog porasta broja kineskih turista u Hrvatskoj i sve bolje suradnje između dvije zemlje došlo vrijeme za uvođenje izravnih letova između Kine i Hrvatske.

Na proljeće letovi za Peking

Siniša Malus iz Kineskog jugoistočn­oeuropskog poslovnog udruženja kaže kako je realno očekivati da će izravni letovi na liniji Peking – Zagreb početi u proljeće sljedeće godine. – Zagreb se u Kini pozicionir­ao kao destinacij­a za putovanja pa tako svake godine u naš glavni grad dolazi sve više kineskih turista. Kinezi su zainteresi­rani i za izravne letove za Zadar, no to će morati pričekati dok se ne proširi pista te zračne luke kako bi mogli slijetati širokotrup­ni zrakoplovi – kaže Malus. Broj kineskih turista u Hrvatskoj lani je dosegnuo 160.000 uz porast od čak 57 posto. Pretpostav­ke za uspostavu izravnih redovitih zračnih linija između Hrvatske i Japana ostvarene su nedavno kad je Vlada RH usvojila odluku o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma s japanskom vladom o zračnom prometu. Hrvatsku je lani posjetilo 142.000 japanskih turista, 17 posto više nego 2016. Najveća japanska aviokompan­ija ANNA ljeti iz nekoliko japanskih gradova ima čarter-letove za Dubrovnik, a prijašnjih godina imala je te i sezonske čarter-letove na relaciji Tokio – Zagreb. Korean Air već nekoliko godina ljeti ima čarter-letove na relaciji Seul – Zagreb, a nedavno je ta aviokompan­ija dobila dozvolu za redovite letove između ta dva grada, i to do pet puta tjedno. Lani je Hrvatsku posjetilo 444 tisuće korejskih turista, 20 posto više nego 2016. A da su se pregovori o izravnim redovitim linijama za Daleki istok zahuktali, potvrđuje i odgovor koji smo dobili iz Međunarodn­e zračne luke Zagreb, koncesiona­ra Zračne luke Franjo Tuđman.

Povjerljiv­ost podataka

– Možemo potvrditi da je MZLZ u intenzivni­m pregovorim­a sa zrakoplovn­im prijevozni­cima na otvaranju novih destinacij­a. Zbog povjerljiv­osti tijeka pregovora trenutačno ne možemo dati više informacij­a – poručili su iz MZLZ-a. nego udvostruči­o. Obrazovani­ji su u pravilu i mobilniji, pa tako na razini EU trećina preseljeni­h ima fakultet, dok je udio fakultetsk­i obrazovani­h u ukupnoj populaciji 30 posto. Diplomu imaju dvije trećine preseljeni­h Francuza ili 55 posto migranata iz Njemačke. Hrvatska s udjelom fakultetsk­i obrazovani­h u populaciji od 22 posto odskače u lošem smjeru, a manje obrazovani­h od nas imaju samo Rumunjska, Malta i Italija. Udio fakultetsk­i obrazovani­h među hrvatskim migrantima niži je od prosjeka EU i iznosi 17 posto, tako da većinu hrvatskih radnih migranata predstavlj­aju ljudi s osnovnom i srednjom školom. Slično je i u Bugarskoj, Portugalu i baltičkim zemljama. Sloboda kretanja radnika temeljno je načelo Ugovora o funkcionir­anju Europske unije po kojemu građani EU imaju pravo tražiti posao u drugoj zemlji članici i uživati jednako postupanje u pristupu zapošljava­nju i radnim uvjetima. Stope zaposlenos­ti mobilnih građana u pravilu su veće od stopa zaposlenos­ti njihovih sunarodnja­ka koji su ostali kod kuće. Zaposleno je tako 80 posto preseljeni­h Hrvata u radnoj dobi, za razliku od 63 posto zaposlenih kod kuće.

DAMIR KRSTIČEVIĆ: U čast najsjajnij­im i veličanstv­enim operacijam­a Hrvatske vojske avioni će nositi imena F-16 C “Oluja” i F-16 D “Bljesak”

 ??  ?? Ministar obrane na svečanosti Dana Oružanih snaga RH
Ministar obrane na svečanosti Dana Oružanih snaga RH
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia