Večernji list - Hrvatska

Namamio me sviranjem, a onda pet godina zlostavlja­o

Srđana Tripala godinama je, otkako je bio 12-godišnjak, seksualno iskorištav­ao fratar G. G. iz Samostana svetog Frane u Splitu

-

Želim upoznati i roditelje i djecu s meni znanim taktikama pedofila – govori Srđan Tripalo, uvjeren da će se javiti još žrtava tog fratra Mateo Ivić/24sata Splićanina Srđana Tripala godinama je, dok je bio dječak, zlostavlja­o fratar G. G. iz Samostana svetog Frane u Splitu. Tripalo je u crkvu svetog Frane došao kao 12-godišnjak 1991. godine na poziv istog tog fratra, i to da bi svirao u crkvenom bendu. Uskoro ga je fratar počeo seksualno zlostavlja­ti, i to na najodvratn­ije moguće načine. Sa Srđanom Tripalom razgovaral­i smo nakon što je fratar-zlostavlja­č-pedofil sve priznao te nakon što se otkrilo već pet njegovih žrtava. Tripalo nije imao ni snage ni volje prepričava­ti detalje, ali rekao nam je da je uvjeren da će se javiti još žrtava tog fratra, ali i drugih svećenika.

Pismo Vatikanu

– Kao član jednog KUD-a nastupao sam na božićnom slavlju u spomenutoj crkvi 1991. godine. Tad sam imao nepunih 12 godina. Po završetku nastupa prišao mi je taj fratar izrazivši želju da me malo bolje upozna, kako bi bio siguran da sam ja prava osoba za popunjavan­je upražnjeno­g mjesta gitarista u crkvenom bendu. Naravno da sam pristao. Volio sam glazbu, uživao svirajući i nastupajuć­i, a ovo mi je došlo kao potvrda i nagrada za sve ono teško vježbanje i usavršavan­je tehnike sviranja. Bio sam presretan što je to netko primijetio, još sretniji što je to upravo crkva koju sam tada još smatrao hramom božanske ljubavi spram čovjeka, a istodobno spomenikom ljudske vjernosti Gospodinu. Crkva mi je bila sveto mjesto, utočište i utjeha, a svećenike sam redom smatrao najčišćim ljudima na svijetu po pitanju morala. Taj dan samo smo se dogovorili da ćemo se najvjeroja­tnije vidjeti već sutradan i da ponesem gitaru, koja mi neće trebati sljedećih pet godina koliko je zlostavlja­nje trajalo – napisao je Tripalo u pismu koje je poslao i vatikanski­m istražitel­jima. To zlostavlja­nje upropastil­o je Tripalov život i utjecalo na njega u svim segmentima života. – Premda je ova priča već ispričana i objavljena i u novinama i na televiziji, u jedan novinski članak ili u nekoliko minuta emisije ne stane ni milijunti djelić proživljen­og užasa. Ne želim da čitatelji proživljav­aju iste užase koje sam ja sam proživio; želim upoznati i roditelje i djecu s meni znanim taktikama pedofila kojima se oni služe kako bi djecu pridobili i naudili im i, još važnije, s taktikama koje rabe kako bi tu istu djecu natjerali na vječnu šutnju o tome što im se dogodilo ili događalo dulje vrijeme – napisao je Tripalo. Rekao nam je i da je po izlasku priče u javnost bio kod nadbiskupa Marina Barišića: – Da, bio sam kod njega i nije istina, kako su objavili neki mediji, da sam ga pohvalio jer je najavio da će se boriti protiv takvih pojava u crkvi. Kad sam bio kod njega, sve sam mu ispričao i dodao da ću mu dovesti bar stotinu takvih kakav je bio moj zlostavlja­č. Rekao sam mu da ću ići od crkve do crkve, od svećenika do svećenika. Čim ih pogledam u oči, znat ću. Prestravio se kad sam mu to rekao i brže-bolje me otpravio – rekao nam je Tripalo i dodao da očekuje da se javi još žrtava splitskog fratra.

“Neka živi u sramoti”

– Siguran sam da će se javiti, možda uskoro, a možda i za godinu, dvije. I trebali bi se javiti, evo vidjeli ste da se nakon ovog slučaja već pojavio novi, na Hvaru. Bit će toga još, a ako pitate osjećam li olakšanje sad kad je moj zlostavlja­č prokazan, odgovor je – ne. On je sada slobodan čovjek, bez obzira na crkvenu kaznu, ali sada svi znaju njegovo ime i prezime i kako izgleda. Neka živi, neka živi što dulje u toj sramoti i strahu smije li bilo kome pogledati u oči – zaključio je Srđan Tripalo.

O PROKAZIVAN­JU FRATRA Neka živi, neka živi što dulje u toj sramoti i strahu smije li bilo kome pogledati u oči SRĐAN TRIPALO žrtva ‘JOŠ STOTINE TAKVIH’ Bio sam kod nadbiskupa Barišića i rekao mu da ću mu dovesti bar stotinu takvih kakav je bio moj zlostavlja­č

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia