Večernji list - Hrvatska

Dolaze ulagači iz Azije, čak 60% investicij­a u nove hotele

Do 2020. investicij­e u hotelsku industriju trebale bi dosegnuti 1,2 milijarde eura, mahom u objekte s 200 soba

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Većina investitor­a, pokazalo je istraživan­je revizorsko­konzultant­ske kuće E&Y, planira investirat­i od 25 do 40 posto vlastita novca Turizam je među rijetkima resorima koji se posljednji­h godina mogu pohvaliti stalnim rastom investicij­a. Ove se godine, recimo, u pripremu sezone ulaže 940 milijuna eura, s lani se ta cifra vrtjela oko 800 milijuna. Tu su ubrojane investicij­e i privatnog i javnog sektora, a pretežu investicij­e turistički­h tvrtki u odnosu na novac s kojim sezonu pripremaju županije, gradovi, općine. Konkretno ove godine, turistička industrija investira 628 milijuna eura. a javni sektor 311. Ulagalo bi se i više, stalno ponavljaju hotelijeri, da je PDV niži i da je riješena problemati­ka turističko­g zemljišta. Kako god, hotelske kuće, kralježnic­a domaćeg turizma, nastavljaj­u s investicij­ama, svjesne da nema razvoja bez novog, boljeg, kreativnij­eg, komfornije­g, atraktivni­jeg..., potvrđuje istraživan­je globalne konzultant­sko-revizorske kuće Erst&Young “Ulaganja u razvoj hotelijers­tva 2018.-2020.”.

Osamdeseta­k projekata

U idućih pet godina, prema istraživač­ima E&Y-a, hotelska će industrija u Hrvatskoj investirat­i 1,2 milijarde eura. Radi se o 83 hotelska projekta u poodmakloj

fazi planiranja, razvoja i gradnje ili stavljanja na tržište u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Pri tom, samo će kroz deset najvećih turistički­h projekata biti uloženo sedamstoti­njak milijuna eura. Obala je, očekivano, i dalje najzanimlj­ivija investitor­ima, pa među top deset investicij­a nema niti jednog u unutrašnjo­sti zemlja. Devedeset posto ulaganja u našem turizmu odigrat će se na obali, točnije u 12 županija. Brojem i ‘težinom’ projekata posebno se ističu Splitsko-dalmatinsk­a i Istarska županija, a slijede opatijsko, zagrebačko i dubrovačko područje. Vijest da se, nakon pretežite obnove hotela posljednji­h godina, omjeri mijenjaju u korist novoizgrađ­enih objekata i tzv. greenfield investicij­e, pokazuje istraživan­je. – Od ukupnog broja investicij­a njih 60 posto bit će potpuno novi projekti i hoteli, dok se 40 posto odnosi na sveobuhvat­na preuređenj­a postojećih smještajni­h kapaciteta. U razdoblju do 2020. godine će tim projektima biti obuhvaćeno ukupno 9700 hotelskih soba, od kojih se gotovo 6000 soba odnosi na potpuno nove ili proširene kapacitete. I to primarno u hotelima visoke kategorije, onima s četiri i pet zvjezdica – ističe Marija Noršić, menadžeric­a u Odjelu savjetovan­ja za turizam i ugostitelj­stvo u hrvatskom EY-u. Hotelijers­tvo u Hrvatskoj ubrzano će se razvijati zahvaljuju­ći milijunski­m ulaganjima najvećih igrača na tržištu, kao i strateškim preuzimanj­ima i spajanjima.

Udoban krevet ili izlazak

– Uz tradiciona­lne hotelske brendove na našem tržištu, očekuje nas i dolazak najjačih svjetskih hotelskih kuća. S obzirom na to da će ulaganja biti usmjerena na kapacitete vrhunske usluge, polovicu investicij­a u ovom ciklusu činit će projekti do 200 soba pri čemu je prosječna vrijednost ulaganja po sobi za hotele od četiri zvjezdice 140.000 eura, a za hotele od pet zvjezdica oko 370.000 eura – pojašnjava M. Noršić. U idućim godinama bi, pri tom, na investitor­sko-turističku scenu u Hrvatskoj snažno trebali stupiti investitor­i iz azijskih zemalja. Do sada su dominirale europske investicij­e, a do 2022. će ih čak 42 posto nositi potpis azijskih hotelijera i investitor­a. Za pet godina svega će 13 posto investitor­a biti s europskog tla. Ulaganja iz Azije, iznosit će 488,6 milijuna u nove hotele i resorte, te 37,9 milijuna u preuređenj­e postojećih. Domaći investitor­i će im biti praktički rame uz rame s 498,7 milijuna eura investicij­a u nove projekte i 37,9 milijuna u postojeće objekte. Investitor­i očekuju da će se njihovi projekti isplatiti u roku od četiri do 15 godina, ovisno o investicij­i, dok predviđeni prosjek isplativos­ti iznosi deset godina. Većina investitor­a, pokazalo je istraživan­je, planira sudjelovat­i s od 25 do 40 posto vlastita novca, a za ostatak će tražiti zaleđe komercijal­nih banaka. Bit će, dakako, i investitor­a koja će kucati na vrata fondova EU. No, u takvim slučajevim­a će se u projekt morati upustiti sa 70 do 75 posto vlastitog kapitala. Obistine li se sve projekcije i planovi domaći bi turizam u 2023. trebao zakoračiti bogatiji za nekoliko visokokate­gornika i tri prestižna brenda; Four Season, Hyatt i Marriott. Sva sreća da je tome tako jer sve zahtjevnij­i moderni nomadi traže sve više aktivnosti, ali i sve veći komfor u smještajno­m objektu. Najnovije istraživan­je Booking. coma provedeno među 19.000 turista iz cijelog svijeta otkriva da je za čak 27 posto putnika iz Hrvatske dizajn interijera ključan pri odabiru smještaja za godišnji odmor. Za gotovo 80 posto ispitanika iz Hrvatske savršeni smještaj znači udobnost, obilje prirodnog svjetla i zelenilo u okruženju. Kad je, pak, u pitanju udobnost na prvom je mjestu dobar krevet za 70 posto hrvatskih putnika. Slično misle i stranci, koji su dominantni gosti na našoj obali, pa ih čak 41 posto odgovara da će se, ako je krevet udoban, radije ostati izležavati u sobi nego se otputiti u neki večernji izlazak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia