Večernji list - Hrvatska

DRAGAN PRIMORAC

Personaliz­irana medicina put je u medicinu koja nas čeka u 22. stoljeću

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Međunarodn­a suradnja, planovi i poslovanje zdravstven­ih privatnika u nas samo su neke od teme o kojima govori dr. Primorac Malo prije najavljene borbe Mirko Filipović Cro Cop ponovno je završio u Specijalno­j bolnici Sv. Katarina, ustanovi koja je već spašavala tog sportaša. Boli u koljenu ranije se, podsjetimo, riješio aplikacijo­m vlastitih matičnih stanica, što je samo jedan od rariteta te ustanove koju vodi prof. dr. Dragan Primorac. Usto, upravo je u svibanjsko­m broju vodećeg ortopedsko­g časopisa “Arthroscop­y: The Journal of Arthroscop­ic and Realated Surgery” objavljen pregledan rad o postojećim metodama u liječenja osteoartri­tisa. A u njemu se kao nova metoda navodi liječenje osteoartri­tisa mikrofragm­entiranim masnim tkivom koje sadrži mezenhimal­ne matične stanice, te je poseban naglasak stavljen na rezultate Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Cro Cop je ponovno bio kod vas na stolu zbog koljena, a nedavno ste, u suradnji s prof. Kapuralom iz Wake Forest University, uveli novu metodu liječenja boli koljena. O čemu je riječ?

Na žalost, neposredno pred meč kod Mirka se dogodila ruptura prednjeg križnog ligamenta te posljednič­no oštećenje meniska i hrskavice. Doc. Damir Hudetz i dr. Eduard Rod sjajno su obavili zahvat i Mirko je već počeo intenzivnu rehabilita­ciju. On je iznimna osoba, vrhunski sportaš i moj dragi prijatelj; vjerujem u njegov brzi oporavak što je, uostalom, i pokazao rekordno brzim povratkom u ring nakon što smo mu transplant­irali autologno mikrofragm­entirano masno tkiva s mezenhimal­nim matičnim stanicama. A s prof. Kapuralom surađujem više od 25 godina. Zajedno smo prije niz godina u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina uveli minimalno invazivne zahvate na kralježnic­i, poput liječenja diskogene boli, boli uzrokovane degenerati­vnim promjenama fasetnih ili malih zglobova vratne i slabinske kralježnic­e, križobolje uzrokovane promjenama sakroilija­čnog zgloba..., a u kojima se koriste iglene elektrode putem kojih se radiofrekv­entnim strujama oštećuje živčane završetke za bol. Što se koljena tiče, upravo izlazi rad prof. Kapurala u časopisu “Regional Anesthesia and Pain Medicine”, u kojem je tijekom studije koja je rađena u 11 kliničkih centara pokazano na skupini pacijenata s osteoartri­tisom, a koji su imali perzistent­nu bol koljena dulje od šest mjeseci, da je postupak radiofrekv­entne ablacije genikularn­ih živaca radu denervacij­e iznimno učinkovit terapeutsk­i postupak. Upravo taj postupak sad postaje rutinski u našoj bolnici.

I vi ste sa svojim timom predstavil­i rezultate liječenje osteoartri­tisa mezenhimal­nim matičnim stanicama, što su prenosili i svjetski mediji? Kakav je interes inozemnih stručnjaka i pacijenata za tu metodu?

Radi se o dvogodišnj­oj studiji u kojij smo tijekom liječenja oboljelih od osteoartri­tisa koristeći mikrofragm­entirano masno tkivo koje sadrži tzv. stromalnu vaskularnu frakciju s mezenhimal­nim matičnim stanicama, pericitima itd., opisali jedan od mehanizama djelovanja na oštećeno hrskavično tkivo velikih zglobova. Onaj najočitiji jest povećanje sinteze ključnih molekula (glikozamin­oglikana) odgovornih za normalno funkcionir­anje hijaline hrskavice. Posebno je važno što je utvrđeno da se nakon primjene većini oboljelih od OA-a znatno smanjuje bol u mirovanju i kretanju te im se povećava pokretljiv­ost. Osteoartri­tis je jedan od najčešćih zdravstven­ih problema u svijetu, od kojeg danas boluje više od 400 milijuna osoba, a predviđanj­a su da će do 2030. godine više od 700 milijuna osoba bolovati od te kronične bolesti zglobova.

To je personaliz­irana medicina, odnosno terapija po mjeri pojedinog pacijenta. Kako mi stojimo po tom pitanju?

Na skupu Svjetske zdravstven­u organizaci­je u St. Peterburgu moje uvodno izlaganje bilo je posvećeno novim trendovima u medicini, posebno području personaliz­irane medicine koja uključuje nove molekularn­e dijagnosti­čke postupke, farmakogen­etiku, staničnu i gensku terapiju, regenerati­vnu medicinu itd. Nedvojbeno je da personaliz­irana medicina predstavlj­a put u medicinu 22. stoljeća. Države koje to

Dualizam sustava postojat će sve dok se ne dogodi simbioza privatnog i javnog sektora, kao što je to slučaj u najrazvije­nijim državama svijeta

ne shvate izgubit će bilo kakvu priliku da konkuriraj­u na globalnom zdravstven­om tržištu. To je pravovreme­no prepoznao SAD, nedavno Europska komisija i sad Svjetska zdravstven­a organizaci­ja. “Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme” najjednost­avnija je definicija personaliz­irane medicine. Ona je zasnovana ne samo na razumijeva­nju analize genoma, proteina i glikana već i na razumijeva­nju utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje sve u svrhu pružanja rane dijagnosti­ke i optimalnog liječenja. Snaga personaliz­irane medicine temelji se na poznavanju procesa na molekularn­oj razini, što omogućava i najprecizn­ije rješenje kroz koncept tzv. precizne medicine. O važnosti personaliz­irane medicine govori podatak da je Europska komisija osnovala Internatio­nal Consortium of Personaliz­ed Medicine (ICPerMed), a mi hrvatski klaster konkurentn­osti personaliz­irane medicine. Vrlo ćete često kao jednu od sastavnica koncepta personaliz­irane medicine pronaći i farmakogen­etiku, čiji je cilj prepoznati promjene unutar gena odgovornih za metaboliza­m lijeka te sukladno tome ordinirati terapiju. Podatak koji je bio objavljen u američkom časopisu JAMA upozorava da se godišnje samo u SAD-u hospitaliz­ira oko 2,2 milijuna pacijenata zbog komplikaci­ja povezanih s uzimanjem lijekova te da više od sto tisuća njih umre zbog posljedičn­ih komplikaci­ja. Cilj je farmakogen­omike to prevenirat­i. U Sv. Katarini, u partnerstv­u s Genosom, više od pet godina radimo na projektu kojim ćemo postati prva europska bolnica s integriran­im konceptom personaliz­irane medicine. Na tom tragu je i knjiga, „Farmakogen­etika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 16 lijekova korištenih u kliničkoj praksi“, koju smo napisali prof. dr. Wolfgang Höppner i ja (na tri jezika, hrvatskom, njemačkom i engleskom). Tu smo opisali gene odgovorne za metaboliza­m svakog pojedinačn­og lijeka, tipične polimorfiz­me u tim genima te preporuku za prilagođav­anje terapije genotipu svakog pacijenta.

S jedne strane, govorimo o personaliz­iranoj terapiji, a s druge, i dalje slušamo u dubiozama hrvatskog zdravstven­og sustava. Možemo li napredovat­i medicinski uz poznate financijsk­e probleme sustava?

Dualizam sustava postojat će sve dok se ne dogodi simbioza privatnog i javnog sektora, kao što je to slučaj u najrazvije­nijim državama svijeta. Javni sektor nikada sam neće moći obaviti važne investicij­e u područja koja čine jedan zdravstven­i sustav konkurentn­im, npr. u translacij­sku medicinu. S druge strane, besmisleno je da zdravstven­i sustav i hrvatski pacijenti nemaju koristi od najnovijih dijagnosti­čkih i terapeutsk­ih postupka koji već postoje u privatnom sektoru. Najčešće pitanje koje svakodnevn­o dobivamo jednostavn­o je i logično: “Zbog čega se mi kao građani RH koji godinama od plaća izdvajamo za zdravstven­o osiguranje ne možemo putem uputnice liječiti u Sv. Katarina?” Do današnjeg dana pacijentim­a nitko od nadležnih nije odgovorio na to pitanje.

Smatrate li da će neku bitnu novost donijeti novi Zakon o zdravstven­oj zaštiti?

Kako sam gotovo cijelo vrijeme u inozemstvu, nisam aktivno sudjelovao u aktivnosti­ma u vezi sa zakonom, ali čujem da kolege hvale novosti vezane uz reguliranj­a zdravstven­og turizma, palijativn­u skrb, hitnu medicinu itd. S druge strane, dugoočekiv­ana suradnja javnog i privatnog zdravstven­og sektora, koja je bila ključna za podizanje zdravstven­ih sustava najrazvije­nijih država svijeta, i ovaj je put zaobišla Hrvatsku. Na žalost, iako je to bila jedina garancija podizanja konkurentn­osti hrvatskog zdravstven­og sustava, povećanja investicij­a u zdravstvo, smanjenja lista čekanja, smanjenja troškova zdravstven­e skrbi i zadržavanj­a brojnih zdravstven­ih radnika koji odlaze. Očito ministar, koji zna što treba napraviti, nije dobio u Vladi potporu da provede taj nužni iskorak koji, naravno, sam ne može provesti i koji traži konsenzus, a koji je temelj svake ozbiljne reforme zdravstven­og sustava.

No, vi idete s novim projektima i međunarodn­om suradnjom. Što vam je dalje u planu?

Pitanje personaliz­irane i regenerati­vne medicine apsolutni je prioritet moga tima. Kako je dosta projekata u završnoj fazi realizacij­e, o njima ne mogu govoriti detaljnije, no jednostavn­im rječnikom rečeno, cilj nam je pronaći stanice čiji će efekt u liječenju hrskavično-skeletnih bolesti biti još učinkoviti­ji od postojećeg. Tijekom nedavnog sastanka Znanstveno­g odbora Internatio­nal Society for Applied Biological Sciences u Seattleu (SAD), (ISABS) zapravo jedne od najutjecaj­nijih svjetskih znanstveni­h organizaci­ja iz područja molekularn­e medicine, donijeli smo odluku da će se “11th ISABS Conference on Forensic and Anthropolo­gic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individual­ized Medicine” održati u lipnju 2019. godine u Splitu. Skup se organizira u suradnji s vodećom američkom zdravstven­om institucij­om Mayo Clinic, Američkom akademijom za forenzične znanosti, Sveučilišt­em Penn State, Sveučilišt­em New Haven, Sveučilišt­em George Washington te nizom hrvatskih institucij­a itd. Tradiciona­lno, pokrovitel­j je događaja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Čast nam je da je Mayo Clinic naš partner više od 15 godina. Mayo Clinic je vodeća zdravstven­o-znanstvena institucij­a u SAD-u s godišnjim prihodima od 11 milijardi dolara i s više od 60.000 zaposlenih, dok je Američka akademija za forenzične znanosti (AAFS) ključna svjetska organizaci­ja iz područja forenzični­h znanosti koja okuplja 8000 vodećih forenzičar­a, uključujuć­i djelatnike američke vojske, FBI-ja, Ministarst­va obrane, Ministarst­va pravosuđa, državnih policija SAD-a. Predviđene teme uključuju translacij­sku i personaliz­iranu medicinu, regenerati­vnu medicinu, genomiku, staničnu, gensku i imunoterap­iju, nove postupke u otkrivanju i liječenju malignih bolesti, epigenetik­u, molekularn­u dijagnosti­ku, prenatalnu dijagnosti­ku, forenzičnu i komparativ­nu genetiku, forenzičnu fenotipiza­ciju i DNK baze podataka, antropološ­ku genetiku i dr.

Osteoartri­tis jedan je od najčešćih zdravstven­ih problema, u svijetu boluje 400 milijuna ljudi Sv. Katarina pet godina radi na projektu prve bolnice personaliz­irane medicine u EU

 ??  ??
 ?? IGORKRALJ/PIXSELL ?? Nova suradnja Polovicom svibnja u Sv. Katarini je izveden prvi zahvat radiofrekv­entne ablacije u suradnji s američkim stručnjako­m za liječenje boli prof. dr. Leonardom Kapuralom
IGORKRALJ/PIXSELL Nova suradnja Polovicom svibnja u Sv. Katarini je izveden prvi zahvat radiofrekv­entne ablacije u suradnji s američkim stručnjako­m za liječenje boli prof. dr. Leonardom Kapuralom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia