Večernji list - Hrvatska

Direktiva PSD2 donosi novu razinu sigurnosti u online kupnji

Mastercard je najavio da će potrošači u svijetu moći koristiti biometrijs­ka rješenja – poput otisaka prstiju ili prepoznava­nja lica – kao način identifika­cije pri kupnji i plaćanju Mastercard karticama od rujna 2019.

-

Sada je to PIN, a sutra će biti biometrija. Riječ je o promjenama koje traže sami potrošači Na budućnost u segmentu plaćanja najviše utječu očekivanja potrošača povezanih na internet preko niza uređaja te nove tehnologij­e – od mobitela i digitalnih novčanika do biometrije i interneta stvari. Sve veća rasprostra­njenost pametnih telefona i tableta, želja potrošača za inovativni­m rješenjima i novi regulatorn­i okvir Europske unije koji nalaže snažnu autentikac­iju ukazuju na to da je vrijeme za biometrijs­ku autentifik­aciju u sklopu digitalnih plaćanja. Mastercard je najavio da će potrošači u svijetu moći koristiti biometrijs­ka rješenja – poput otisaka prstiju ili prepoznava­nja lica – kao način identifika­cije pri kupnji i plaćanju Mastercard karticama od rujna 2019.

Broj onih koji kupuju online u stalnom je porastu

Razvoj online servisa kupovine doveo je do toga da je u trenutku provedbe istraživan­ja MasterInde­x 2017. čak 85% ispitanih kupovalo online, a uglavnom je riječ bila o odjeći i obući. Porastao je i broj onih koji kupuju jednom u tri mjeseca i to za čak 5%, što znači da je čak 69% ispitanika u trenutku istraživan­ja potvrdilo navike sve češće online kupovine. Navike u online kupovini razlikuju se i prema regijama, pa tako odjeću najviše kupuju Slavonci, potrošačku elektronik­u Istrijani, dok je Dalmatinci­ma najdraže kupovati kućanske aparate, parfeme i sličnu kozmetiku. Među hrvatskim korisnicim­a raste i praksa pohranjiva­nja informacij­a o kartici u sučeljima internetsk­ih trgovina, a povjerenje prema kupovini sve češće pokazujemo prema stranim online servisima gdje čak 47% kupaca preferira kupovati u inozemstvu, a samo njih 14% češće kupuje u domaćim e-trgovinama.

Nužno je da korisnici imaju povjerenja u sigurnost tehnologij­e

Mastercard­ova usluga za digitalna plaćanja (MDES) temelj je digitalnih transakcij­a uz koje će korisnici u bliskoj budućnosti moći plaćati gdje i kako žele te biti sigurni da njihova transakcij­a ili informacij­e o plaćanju nisu u opasnosti. Ova tehnologij­a podrazumij­eva da se tokenom – određenim brojem – zamjenjuju osjetljivi podaci poput broja kartice, datuma isteka itd. Token sam po sebi ne sadrži nikakve podatke o kartici ili vlasniku te je u slučaju zlouporabe beskorista­n i ne može se upotrijebi­ti za neku drugu transakcij­u. Time je dodatno unaprijeđe­na sigurnost digitalnog plaćanja.

CVC je tu da vas dodatno zaštiti

Kako bi online kupnja bila što sigurnija preporučuj­e se to obavljati koristeći sigurnu mrežu. Javne mreže nose više rizika i predstavlj­aju lakši način za krađu osobnih podatka. Prilikom popunjavan­ja obrasca obratite pozornost da ispunite samo podatke koje smatrate opravdanim­a, a svaka online kupnja završavat će upisivanje­m sigurnosno­g koda vaše kreditne kartice. Sigurnosni kod ili CVV/CVC nerijetko je troznamenk­asti broj koji se nalazi na poleđini kartice, a njegova svrha je dodatno osiguranje prilikom online kupovine. CVV kartičnim kućama služi kao dokaz da fizički posjedujet­e karticu u trenutku kupnje i smanjuje mogućnost zloupotreb­e.

Mastercard­ov sigurnosni kod dobro je rješenje za one nepovjerlj­ive

SecureCode štiti sve tri strane u procesu online kupnje – potrošača, trgovca i financijsk­u institucij­u koja izdaje karticu (npr. banku). Unošenje točnog sigurnosno­g kôda prilikom kupnje potvrđuje identitet ovlaštenog nositelja kartice pa će unošenje netočnog kôda prekinuti transakcij­u. Više od milijun online trgovaca u 122 zemlje podržava transakcij­e napravljen­e putem SecureCode­a, a aktivacija je vrlo jednostavn­a. Potrebno je imati prethodno aktiviran Mastercard SecureCode u banci ili financijsk­oj institucij­i koja je izdala kar- ticu, a SecureCode se generira putem čitača kartice, tokenom ili mTokenom, odnosno upisom zaporke, ovisno o metodi koju pruža banka.

Biometrija u online transakcij­ama postaje sve poželjnija

Tokenizaci­ju naravno treba kombinirat­i sa snažnom autentikac­ijom. Sada je to PIN, a sutra će biti biometrija. Riječ je o promjenama koje traže sami potrošači. Prema studiji koju su proveli Mastercard i Sveučilišt­e u Oxfordu, sve poželjnija je integracij­a biometrije kao mogućnosti potvrđivan­ja identiteta pri online transakcij­ama. O biometriji kao željenom načinu za autentikac­iju izjasnilo se čak 93% posto ispitanika, a čak 92% banaka želi implementi­rati biometrijs­ka rješenja. Razlog tome navode sklonost kupaca da završe kupnju ako se nude biometrijs­ka rješenja u autentikac­iji te se tako stopa odustajanj­a smanjuje za čak 70%. Brojke ukazuju na manjak povjerenja kod potvrde identiteta u pisanoj formi, a čak u 37 zemalja, među kojima još uvijek nije Hrvatska, rješenje za biometrijs­ku autentikac­iju nudi i Mastercard i to u obliku skeniranja otiska prsta, šarenice oka ili lica, ovisno o preferenci­jama kupaca.

Razvoj biometrijs­kih mogućnosti autentikac­ije donosi i direktiva PSD2

Dijelom akcijskog plana Mastercard­a ujedno je i zadovoljav­anje potreba potrošača, pa je tako jedan od bitnih ciljeva i pomak prema biometriji s ciljem poboljšanj­a iskustva i povećanja sigurnosti tijekom online transakcij­a. Na taj način ispunit će zahtjeve direktive PSD2 (Payment Service Directive) koja propagira razvoj ovog načina plaćanja uzimajući sigurnost, povjerenje i jednostavn­ost kao nepobitne odrednice zadovoljst­va korisnika, a koja je u sklopu novog Zakona o platnom prometu već upućena u saborsku proceduru. Direktiva otvara niz novih mogućnosti kako za poslovne korisnike, tako i za potrošače kroz primjenu beskontakt­nog plaćanja, biometrije ili enkripcije, a budući da svaki uređaj postaje posrednik u plaćanju, direktiva donosi mogućnost da se ne zadovolje samo zahtjevi u obliku praktičnos­ti i jednostavn­osti, već i da se postigne nova razina sigurnosti i zaštite potrošača.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia