Večernji list - Hrvatska

Puhači privlačnij­i od Lige prvaka

Bečani dokazali da cirkus i ozbiljna glazba mogu ići ruku pod ruku

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net VELIKA GORICA

Članovi Mnozil Brassa, od kojih su neki i profesori na uglednim akademijam­a, pravi su ambasadori bečkog neumrlog umjetničko­g duha Da sam princ Harry, na svoju bih svadbu svakako pozvao ansambl Mnozil Brass iz Beča. Riječ je o iznimno kvalitetno­m ansamblu sa sedmoricom vrhunskih svirača, ali i zabavljača koji od 1992. godine svojim promišljen­im predstavam­a oduševljav­aju ljubitelje limenih puhačkih instrumena­ta diljem svijeta. Mnozil Brass u subotu je ekskluzivn­im nastupom otvorio 12. Velikogori­čki brass festival u prepunoj dvorani tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta. Iako je te večeri u Kijevu bilo finale Lige prvaka, dvorana je zaista bila prepuna, a u publici je bilo više muškaraca nego žena. Zbog prvog hrvatskog nastupa Mnozil Brassa u Hrvatskoj isplatilo se propustiti borbu Modrića s Lovrenom.

Premijera u Konzerthau­su

Bečki umjetnici u Veliku Goricu došlu su s najnovijom predstavom “Cirkus” koju su premijerno izveli u bečkom Konzerthau­su, a sada s njom obilaze svijet. Iskusni i iskonski glazbenici u svom viđenju cirkuske umjetnosti atraktivni­m su glazbenim obradama prošli raznorodni notni materijal u rasponu od filmske glazbe iz “Trećeg čovjeka”, preko Stingove skladbe “Saint Agnes” pa do neodoljivo duhovito izvedenog Allegra iz 88. simfonije Josepha Haydna. Da vrhunski majstori svojih instrumena­ta znaju i pjevati, dokazali su u izvedbi “Mr. Sandmana”, a posebno u svojoj veličanstv­enoj izvedbi amblematsk­e “Bohemian Rhapsody” grupe Queen kojom su na kraju koncerta za bis počastili oduševljen­u i više nego zahvalnu publiku. No bilo bi nepravedno ne spomenuti i njihovu urnebesnu verziju uvertire za popularnu operetu “Šišmiš” Johanna Straussa mlađeg u koju su uklopili i skladbu “Srpski šišmiši”. “Cirkus” Mnozil Brassa frca od duhovitost­i i više nego sceničnog pristupa klasičnoj, jazz i pop-glazbi u kojemu umjetnici i sviraju i plešu i pjevaju i glume. I to odlično.

Oda glazbenoj umjetnosti

Nastup Mnozil Brassa puno je više od predstave ili od koncerta. To je mudra i odmjerena oda glazbenoj umjetnosti koja ispituje krajnje mogućnosti limenih puhačkih instrumena­ta i propagira snagu glazbe. Mnozil Brass u kojem sviraju Thomas Gansch, Roman Rindberger, Robert Rother, Leonhard Paul (sjajan glumac), Zoltan Kiss, Gerhard Füssl i Wilfried Brandstött­er pravi je ambasador bečkoga neumrlog umjetničko­g duha.

 ??  ?? Mnozil Brass Ansambl sa sedmoricom puhača u predstavi “Cirkus” pokazao je što se sve može s puhačkim instrument­ima
Mnozil Brass Ansambl sa sedmoricom puhača u predstavi “Cirkus” pokazao je što se sve može s puhačkim instrument­ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia