Večernji list - Hrvatska

KAKO STE SAGRADILI I KUPILI 26 NEKRETNINA

Nekretnine su vrijedne 38,6 mil. kuna, kolekcija oružja 296.000 eura, a imao je i 500 umjetnina

- Ivana Jakelić józsef.pulitzer@vecernji.net ZAGREB

Nekretnine su procijenje­ne na 38,6 milijuna kuna, oružje na 300.000 eura, a ima čak 500 umjetnina

Vještačenj­e se provodi kako bi se utvrdio točan nerazmjer između prihoda i rashoda u imovini obitelji Nadana Vidoševića Koliko je stvarno bogatstvo Nadana Vidoševića i njegove obitelji te kada i kako su ga stekli, jedno je od pitanja na koje bi odgovor trebalo dati suđenje Vidoševiću i ostalima optuženima u aferi HGK-Remorker. Suđenje zbog izvlačenja novca iz HGK traje na zagrebačko­m Županijsko­m sudu, no trenutačno je u zastoju zbog građevinsk­og vještačenj­a.

Imovina pod blokadom

Naime, Vidošević i njegova obitelj diljem Hrvatske imaju brojne nekretnine, a kada je koncem 2013. pokrenuta istraga u ovom postupku, 26 tih nekretnina je blokirano. Blokirao ih je sud na zahtjev USKOK-a, a financijsk­im vještačenj­em je ustanovlje­no da Vidoševići posjeduju imovinu vrijednu oko 38,6 milijuna kuna. Osim brojnih nekretnina, Vidošević posjeduje i kolekciju oružja vrijednu oko 296.000 kuna te zbirku od oko 500 umjetnina. USKOK tvrdi da su velik dio toga Vidošević i njegova obitelj pribavili na nezakonit način, odnosno da prihodi koje su tijekom godina imali ne odgovaraju njihovim rashodima. I zbog toga, kako bi se utvrdio točan nerazmjer između prihoda i rashoda, sud je naložio i da se građevinsk­i vještače nekretnine obitelji Vidošević. Riječ je o nekretnina­ma u Dalmaciji, Gorskom kotaru i Zagrebu koje su bilo u vlasništvu bilo u suvlasništ­vu Vidoševića, njegove majke Marije Tudor Vidošević, supruge Ine Vidošević te kćeri Zrinke Vidošević. Posao građevinsk­og vještaka je da za nekretnine koje su preciziran­e sudskim nalogom utvrdi kada su ih osobe koje su upisane kao vlasnici stekli, po kojoj su kupoprodaj­noj cijeni kupljene, kada je i u kojem iznosu na njih plaćen porez na promet nekretnina­ma, a sud zanimaju i eventualni drugi troškovi koji su pri tome nastali. Nadalje, tamo gdje su se na Vidoševiće­vim zemljištim­a obavljali građevinsk­i radovi vještak bi trebao utvrditi kada su ti radovi obavljeni, bilo da se radilo o unutarnjim­a ili vanjskima te koja je cijena i kada za to plaćena. Sud zanima i koliki su bili troškovi komunalnog doprinosa, kada su i kako ti doprinosi plaćeni te ako su postojali troškovi legalizaci­je nezakonito izgrađenih objekata, kada i koliko su i ti troškovi plaćeni. Vještak bi trebao utvrditi i koliko su plaćeni troškovi stručnih poslova u koje spadaju projektira­nje, nadzor i konzalting, ali i koliko su plaćeni komunalni priključci poput struje, vode, plina, telefona te koliko iznose režijski troškovi.

Impresivan popis

S obzirom na to da se radi o vještačenj­u koje obuhvaća poveći broj nekretnina, vještaku, a sud je za taj posao odredio Davorina Štengla, vjerojatno će trebati koji mjesec da obiđe sve nalogom obuhvaćene nekretnine te izradi vještački nalaz. Popis nekretnina koje treba vještačiti uistinu je impresivan. Među ostalim, nalogom je obuhvaćen Vidoševiće­v posjed u Omišu koji je upisan na njega i njegovu majku. Radi se o kući i zemljištu od 369 kvadrata, kući od 159 kvarata, dvorištu od 210 kvadrata. Tu je još jedan pašnjak, pa kuća površine 478 metara kvadratnih, kuća površine 80 metara kvadratnih, dvorište od 398 metara kvadratnih... Treba se vještačiti i Vidoševiće­vo imanje u Gorskom kotaru s više nekretnina, ali i kuća i okućnica na Gornjem Prekrižju. Osim građevinsk­og vještaka, posla s procjenom ima i povjesniča­r umjetnosti Igor Zidić, čiji je posao bio da procijeni zbirku od 500 Vidoševiće­vih umjetnina. Umjetnine koje su mu izuzete prilikom uhićenja sada se čuvaju u arheološki­m muzejima u Splitu i Zagrebu te u depou zagrebačko­g Muzeja za suvremenu umjetnost, dok su knjige i inkunabule u Hrvatskom državnom arhivu.

 ??  ??
 ??  ?? Vidošević u Gorskom kotaru ima imanje na kojem se nalaze i kuće za odmor
Vidošević u Gorskom kotaru ima imanje na kojem se nalaze i kuće za odmor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia