Večernji list - Hrvatska

Rusi se vraćaju u Hrvatsku

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Guverner Sankt Peterburga predvodit će veliko poslovnoku­lturno izaslanstv­o koje će početkom sljedećeg mjeseca stići u Zagreb Guverner Sankt Peterburga Georgij Poltavčenk­o predvodit će veliko poslovno-kulturno izaslanstv­o koje će početkom sljedećeg mjeseca stići u Zagreb. Službeni povod je obilježava­nje 50. godišnjice veza Zagreba i Sankt Peterburga, no taj je posjet važan na nekoliko razina i predstavlj­a prvi konkretnij­i kontakt nakon diplomatsk­e krize i protjeriva­nje diplomata. Rusko izaslanstv­o u Zagrebu će biti od 6. do 8. lipnja. Uz Poltavčenk­a, koji obnaša dužnost prvog čovjeka izvršne vlasti tog grada s federalnim statusom, u Hrvatsku dolaze poslovni ljudi, predstavni­ci većih kompanija iz sektora infrastruk­ture, energetike i bankarstva, doznaje se iz ruskih izvora. Iako konačan popis nije gotov, pretpostav­lja se da će u izaslanstv­u biti 50-ak ljudi. Zasad se zna da će se susresti s gradonačel­nikom Zagreba Milanom Bandićem, a još se radi na mogućim sastancima s državnim vrhom. Sankt Peterburg drugi je ruski grad po boju stanovnika i tu je sličan Hrvatskoj – ima oko pet milijuna stanovnika. Organizato­ri se nadaju da će ruska sjeverna prijestoln­ica, kako ga zovu, predstavlj­ati vrata za jaču gospodarsk­u suradnju jer je – logično – lakše lobirati za interese hrvatskih tvrtki na razini grada nego na razini Rusije. Izaslanstv­o grada s Baltika dovodi Državno baletno kazalište Leonid Jakobson koje će nastupati u HNK 7. i 8. lipnja. Kako se posjet događa uoči Svjetskog nogometnog prvenstva, Poltavčenk­o će na Trgu Petrice Kerempuha u Zagrebu otvoriti i rusku navijačku zonu. S druge strane, posjet ruskog izaslanstv­a događa se nakon diplomatsk­e krize u ožujku kad je Hrvatska, u znak solidarnos­t s Velikom Britanijom, nakon napada nervnim agensom, otkazala gostoprims­tvo trećem tajniku veleposlan­stva Ruske Federacije, da bi protumjera iz Moskve stigla u obliku zabrane ulaska bivšoj otpremnici poslova u Moskvi i sadašnjoj šefici Ureda ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić Rini Eterović Goreti. Nakon protjeriva­nja bilo je određenog zastoja u odnosima, a posjet iz Sankt Peterburga mogao bi značiti probijanje leda. Prije tri tjedna u Zagrebu boravilo je izaslanstv­o Vladimirsk­e oblasti tako da su kontakti na razini gradova zapravo prvi ozbiljniji znakovi suradnje između dvije države. Treba reći i da su oba “gradska” posjeta planirana prije diplomatsk­e krize te da – nisu otkazana.

 ??  ?? PLES NA SVILI Djevojke su iskoristil­e zagrebački Most slobode kao kulisu za vježbu za završni ispit iz plesa na svili koji će polagati u Centru za kulturu i umjetnost Maksimir.
PLES NA SVILI Djevojke su iskoristil­e zagrebački Most slobode kao kulisu za vježbu za završni ispit iz plesa na svili koji će polagati u Centru za kulturu i umjetnost Maksimir.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia