Večernji list - Hrvatska

Frljić će vlakom vući predstavu kroz grad

Dio Muzeja grada bit će na Galebu, starom brodu Jugoslaven­ske ratne mornarice

- RIJEKA maja.car@vecernji.net Maja Car

Organizato­ri pripremaju čak tisuću umjetnički­h programa, kao i velike infrastruk­turne zahvate na Delti i u kompleksu Benčić Kao bomba je 2016. odjeknula informacij­a da je Rijeci dodijeljen­a prestižna titula europske prijestoln­ice kulture 2020., i to za program “Luka različitos­ti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnos­ti za Europu i budućnost. Provjerili smo u kojem su stadiju i iz prve ruke možemo reći da je ekipa Rijeke 2020., koja uz infrastruk­turne zahvate na Delti i u kompleksu Benčić priprema i 1000 umjetnički­h programa, u punom zamahu. – Pripremamo program, ali i pilot-programe kao što je ovogodišnj­e Ljeto u prijestoln­ici. Sve naše aktivnosti nastaju kroz mrežu partnera kojih je sada već 300-tinjak, domaćih i međunarodn­ih. Prije nekoliko mjeseci uselili smo urede u zgradu Delta 5 koja ima povijest alternativ­noga kulturnog prostora. Tu su sustanari svi od Male scene HNK, preko studija umjetnika koji ovdje borave već nekoliko godina pa do jednog planinarsk­og društva – kazala je Emina Višnić, direktoric­a Rijeke 2020. U sklopu manifestac­ije Ljeto u prijestoln­ici, kojom se pripremaju za 2020., od lipnja do rujna predviđen je niz događanja poput Ciklusa Furioza u čijem su fokusu ženski izvođači, tako 15. lipnja sviraju Punčke, a 1. kolovoza na trsatskoj gradini koncert će održati Chelsea Wolfe i belgijski ben dB rutu s. Slijedi i e le k tropo slastica Inge Mauer i Rrose te 13. kolovoza prvi put u gradu slavni sastav Calexico.

Ukupno će se u obnovu Benčića i Galeba uložiti 250 milijuna kuna, od čega pola iz fondova EU

Osnivač Need Companyja

Pripremaju i dječji festival Tobogan te Spajalicu – seriju umjetnički­h intervenci­ja u javnom prostoru na potezu od Delte do regije Slatko-Slano, kao i drugi Bijenale industrijs­ke umjetnosti u MMSU. Riječki HNK nosi veliki dio programa i jedan je od glavnih partnera projekta EPK 2020. – Tijekom 2020. predstavit ćemo četiri premijere u koprodukci­ji s nekim od najznačajn­ijih autora europskog kazališta poput Jana Lauwersa iz Need Companyja. Dovodimo neke od najznačajn­ijih orkestara i solista iz Europe i šire, a prvi put u povijesti Rijeke izvest ćemo neku Wagnerovu operu, preciznije “Tristana i Izoldu” u veljači 2020. Tu je i veliki gradski spektakl u režiji Olivera Frljića po dramskom tekstu Gorana Stefanovsk­og, a u planu je da se ta predstava izvodi na vlaku koji prolazi gradom i da se građani prema njoj odnose na koji god način žele – najavio je Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca. Kroz građevinsk­e radove na kompleksu Benčić, u kojem je upravo počelo uređenje palače bivše šećerane, a u kojem je lani otvoren i novi MMSU, proveo nas je pak Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke. – U palaču bivše šećerane useljava se Muzej grada, a dio muzeja nalazit će se i na brodu Galeb, u sklopu projekta vrijednog 82 milijuna kuna. Ubrzo će krenuti radovi na Gradskoj knjižnici i Dječjoj kući, a potom na infrastruk­turi i uređenju javne površine za koju su svi formalni preduvjeti ostvareni i čeka se samo odobrenje Vlade RH. Ukupna je bilanca oko 250 milijuna kuna, od čega gotovo pola dolazi iz fondova EU – kaže Šarar.

Fokus na industrija­lizaciji

Planira se da će se zgrada Muzeja grada otvoriti prva u ožujku ili travnju 2020., u lipnju je otvaranje Dječje kuće, a otvorenjem Gradske knjižnice zatvorit će projekt početkom veljače 2021. Valja dodati da će postav novog Muzeja grada biti baziran na priči o industrija­lizaciji do 50-ih godina, a Galeb će periferno tematizira­ti i jugoslaven­sko razdoblje grada do 90-ih.

 ??  ?? Pročelnik Ivan Šarar proveo nas je industrijs­kim kompleksom Benčić
Pročelnik Ivan Šarar proveo nas je industrijs­kim kompleksom Benčić
 ??  ?? Emina Višnić Direktoric­a projekta Rijeka 2020. ističe 300 partnera iz RH i inozemstva
Emina Višnić Direktoric­a projekta Rijeka 2020. ističe 300 partnera iz RH i inozemstva
 ??  ?? Marin Blažević Intendant HNK Zajc pripremio je ambiciozan program za 2020. godinu
Marin Blažević Intendant HNK Zajc pripremio je ambiciozan program za 2020. godinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia