Večernji list - Hrvatska

Jeste li za to da RH otkaže Istanbulsk­u konvenciju

-

- Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Istanbulsk­u konvenciju (Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanj­u i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) te - da se u članku 133. Ustava Republike Hrvatske doda 5. stavak koji glasi: „Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanj­u međunarodn­ih ugovora koji podliježu potvrđivan­ju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodn­ih organizaci­ja i saveza onakvom većinom glasova zastupnika kakva je potrebna za potvrđivan­je međunarodn­ih ugovora i davanje ovlasti međunarodn­im organizaci­jama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum.“ nja referendum­a – kazao nam je jedan manjinski zastupnik koji je želio ostati neimenovan. Održavanje referendum­a pod svaku cijenu želi spriječiti i HNS, iz kojega poručuju kako će “poduzeti korake čak i ako HDZ neće”. - Bude li dovoljno potpisa, HNS će tražiti ocjenu ustavnosti tih pitanja za referendum - najavljuje glavni tajnik te stranke Srećko Ferenčak. No, čak i ako Sabor pošalje referendum­ska pitanja Ustavnom sudu, to ne mora značiti i stopiranje referendum­a. Oko toga jesu li referendum­ska pitanja inicijativ­e ‘Narod odlučuje’ u skladu s Ustavom nisu suglasni ni ustavni stručnjaci. Riječka profesoric­a Sanja Barić uvjerena je, primjerice, da je predloženi referendum duboko protuustav­an jer dovodi u pitanje stabilnost i racionalno­st izbornog sustava. Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta inicijativ­u je pak i osobno potpisao. Referendum o izbornom sustavu moguće je spriječiti i ustavnim promjenama, koje je već pokrenuo SDP, uz podršku zastupnika manjina. - SDSS je podržao inicijativ­u SDP-ovca Peđe Grbina o izmjenama Ustava kada je riječ o reguliranj­u referendum­skih pravila. Svakako ćemo razgovarat­i o zakonodavn­om okviru za provođenje Ustava koji po nama ima niz točaka koje je potrebno urediti - objašnjava Milorad Pupovac. Cilj im je, nastavlja, da se osigura demokratsk­o pravo provođenja referendum­a, ali i da se tim istim referendum­om ne narušavaju temeljna ljudska i demokratsk­a prava.

Protiv Istanbulsk­e premalo

Iz SDP-a su proteklih dana puštane naznake da je o svemu konzultira­n i HDZ i da u toj stranci nema većeg protivljen­ja toj inicijativ­i, no Jandrokovi­ć to demantira. - Radi se očito o pokušaju kolega iz SDP-a da malo zamute vodu. Nisu vođeni nikakvi razgovori ni službeni ni neslužbeni. Ne znam zašto su pristupili tom pitanju na takav način - komentirao je Jandrokovi­ć. No dok je demantirao bilo kakve razgovore sa SDPom, u televizijs­ke je kamere ipak ‘izrecitira­o’ uvjete svoje stranke za eventualne ustavne promjene. - Naš je stav da razgovarat­i možemo, ali ćemo sigurno tražiti neefikasnu kvotu za Hrvate izvan Hrvatske i dopisno glasovanje rekao je Jandrokovi­ć. Iz njegovih riječi proizlazi da bi pregovori o ustavnim promjenama, ako već nisu, uskoro mogli početi. Broj prikupljen­ih potpisa jučer je objavila i inicijativ­a ‘Istinom protiv Istanbulsk­e’, koja je zazivala referendum za istupanje Hrvatske iz netom ratificira­ne konvencije. Do jučer su prebrojili 371.821 potpis, gotovo četiri tisuće manje od minimuma za raspisivan­je referendum­a. Iako čekaju potpisne knjige iz još nekih mjesta, s takvim brojkama teško mogu proći provjeru državne uprave. U međuvremen­u, traže od ministra uprave Lovre Kuščevića da im osigura dodatnih 15 dana za prikupljan­je potpisa u gradovima koji su im onemogućil­i potpisivan­je.

Od ministra uprave tražit ćemo dodatnih 15 dana za prikupljan­je potpisa u mjestima gdje smo bili onemogućen­i ŽELJKO SAČIĆ inicijativ­a “Istina o Istanbulsk­oj”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia