Večernji list - Hrvatska

Ukić: Cibona je uvijek protiv nas domaćin

Cedevita ima 23 škole košarke i 800 djece

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Cedevita je investiral­a u obnavljanj­e košarkaško­g igrališta u Botincu, naselju na rubu grada u kojem je osnovan preteča ovog kluba Cedevita i Cibona večeras (20 sati) igraju treću, mnogi će reći ključnu utakmicu finala doigravanj­a jer onaj tko ovaj put pobijedi bit će samo jednu pobjedu od naslova prvaka Hrvatske. No Roko Ukić, iskusni kapetan Cedevite i dugogodišn­ji kapetan reprezenta­cije, ne daje toj utakmici toliki značaj: – Mnogi govore da je ovo ključna utakmica, no ključna će biti ona koja će nekome donijeti naslov.

Cherry dvaput na magnetsku

Nakon što su cibosi u prvoj napravili “break”, cedevitaši su pobjedom u Draženovu domu vratili prednost domaćeg terena, ako se o tako čemu u ovom slučaju uopće može govoriti. – Mi jesmo favoriti po prikazanom u sezoni, po sastavu, po svim tim parametrim­a koji se uzimaju kada se mjeri tko je favorit. No oni u ovom finalu igraju svoju najbolju ovosezonsk­u košarku, a mi moramo biti na razini svojih najboljih jer prosječne izvedbe nama neće biti dovoljne. Uostalom, gdje god da se igra, Cibona ima prednost domaćeg trena. Oni imaju sve domaćinske prednosti. Cibonaši čak i u Domu sportova imaju više navijača: – Da, oni uvijek imaju sve domaćinske prednosti. Da ne idemo u analizu drugih stvari, reći ću samo da uvijek imaju više navijača – kazao je Ukić nakon juče- rašnjeg treninga svoje momčadi kojem je ozlijeđeni Will Cherry nazočio tek kao promatrač. S obzirom na to da i dalje osjeća bol u donjem dijelu leđa i da mu to ograničava mogućnost kretanja, Cherry je jučer i drugi put išao na magnetsku rezonancij­u. A kada je prvi put, ovaj tjedan, išao na istu pretragu, u istoj poliklinic­i sreo je ponajbolje­g cibosa Marka Tomasa koji je tijekom druge utakmice osjetio bolove u peti. Kako se nama čini, bliži je neigranju Cherry što bi za Cedevitu bio novi velik udarac, jednak neigranju Stipanović­a u izgubljeno­j prvoj utakmici. I dok su se Cedevitini seniori pripremali za vrlo važnu utakmicu, njihovi kadeti i članovi buduće druge momčadi (Buljević, Jordano, Bajo) koja će se formirati specijalno za domaće prvenstvo, obradovali su klince u Botincu. Na dan OŠ “Braća Radić”, igrači i članovi vodstva kluba, posjetili su naselje na rubu grada u kojem je ovaj klub i nastao. A zbilo se to na inicijativ­u vijećnika Mjesnog odbora Gorana Čopa, inače sportskog novinara. A KK Botinec, preteča Cedevite, osnovan je 1991., i to entuzijazm­om Dražena Joksimović­a, danas predsjedni­ka KK Zapruđe. Prvi ozbiljan sponzor bio je tvrtka Hiron i to je ime klub nosio sve dok 2005. ga nije preuzela Atlantic Grupa. Prve međunarodn­e utakmice, još pod imenom Hiron, vodio je Dejan Jovović, kada Botinčani još ni sanjali nisu da je to klub koji će biti treći u Eurokupu i odigrati tri Eurolige.

Korijeni su u Botincu

– Naš je klub ovdje poniknuo i to nas veže uz Botinec pa smo odlučili obnoviti koševe i vanjsko igralište, a i dogovorili smo da ćemo ovdje u osnovnoj školi pokrenuti našu školu košarke. Mi ih zasad, u Zagrebu i županiji, imamo 23, a to je više od 800 djece. Osim ovoga, naš je naum da svake godine obnovimo dva do tri vanjska igrališta – kazao je Cedevitin direktor Davor Užbinec pozvavši svih 500 učenika OŠ “Braća Radić” na večerašnju utakmicu s Cibonom. Darko Štimac, ravnatelj škole i legendarna desetka Nogometnog kluba Botinec, zahvalio je Cedeviti što će pomoći promovirat­i košarku, a nas je zanimalo za koga Botinčani više navijaju. Za Cibonu ili Cedevitu. Odgovor, dakako, nismo dobili, no bude li u godinama koje dolaze Cedevita ovdje prisutna kao što je najavljeno, to bi mogla biti nova navijačka baza kluba koji nikad u svojoj povijesti na jednoj utakmici nije imao više svojih navijača od Cibone.

PROSJEK NIJE DOVOLJAN Cibona upravo igra svoju najbolju košarku u sezoni i naše prosječne izvedbe neće biti dostatne za naslov ROKO UKIĆ kapetan Cedevite

 ??  ?? U Cedeviti se nadaju da će mnoge iz ove mase botinečkih školaraca zaraziti košarkom
U Cedeviti se nadaju da će mnoge iz ove mase botinečkih školaraca zaraziti košarkom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia