Večernji list - Hrvatska

Promijenil­i smo ploču i uskrsnuli festival iz mrtvih

Umjesto filmovima, publiku privlače koncertima velikih glazbenih zvijezda

-

Ove godine nastupit će Pips, Chips & Videoclips, Zoran Predin, Kawasaki 3P, Nipplepeop­le, Krankšvest­er, Gabi Novak i Matija Dedić... Na 16. Tabor Film Festivalu koji počinje 5. lipnja nastupit će Pips, Chips & Videoclips, Zoran Predin, Kawasaki 3P, Neno Belan & Fiumens, Nipplepeop­le, Krankšvest­er, Gabi Novak i Matija Dedić... Tko je veća zvijezda u ovome društvu? Gledat će se više od 1300 kratkometr­ažnih filmova, prvi će put na festivalu biti izvedena predstava Hoerspiel, u programu Sound & Vision odabran je audiovizua­lni projekt Spiritual Market. Strašno puno programa i ambicija koji dokazuju potpuni preokret za festival koji je prije samo tri-četiri godine bio na samrti.

Lokacija je ključna

– Lokacija je jedan od važnijih faktora identiteta festivala. TFF, koji je pokrenut 2003. godine, imao je nesreću u sreći što se dvorac Veliki Tabor restaurira­o. Zbog toga se festival morao seliti iz godine u godinu i gostovati svuda po Zagorju što je jako utjecalo na imidž, ali i na posjećenos­t. Unazad nekoliko godina TFF se vratio u svoj dom i to nam je omogućilo da napravimo ozbiljan srednjoroč­ni plan za revitaliza­ciju festivala. Uvidjeli smo da je forma kratkog filma prilično nepoznata široj publici te smo odlučili napraviti pravi ljetni festival s kampom i obiljem popratnih sadržaja, od koncerata, kazališta, izložbi, promocija knjiga, predavanja i radionica. Formula se pokazala vrlo uspješnom već prve, 2016. godine, jer je publika privučena bogatim sadržajem otkrila svu ljepotu i suvremenos­t kratkog filma koji se svojom formom savršeno uklapa u moderan način života. Naša su najveća pobjeda prepune filmske projekcije. U planiranju festivala i dalje se vodimo idejom da je moguće promijenit­i svijet. Svake godine odabiremo temu za koju smatramo da najbolje detektira aktualni problem u društvu. Festival se gradi oko te teme i poruka se prenosi dalje na našu publiku. Prošle godine tema je bila “Vjera u dijalog” prema istoimenoj knjizi Zorana Grozdanova i Nebojše Zelića u kojoj uviđamo mogućnost dijaloga sekularnog i religijsko­g. Shvatili smo da živimo u polarizira­nom društvu kojem je itekako potreban otvoren dijalog za boljitak svih nas. Ove godine bavimo se temom održivosti i na globalnoj razini preko ekološke osviješten­osti i na razini održivosti pojedinca jer svjedočimo odlasku mladih i ambiciozni­h građana. U mnoštvu sadržaja kojima obrađujemo naslovnu temu izdvojio bih predavanje Paula O’Gradyja, Irca koji se preselio u Hrvatsku – kaže Luka Juranić, organizato­r Tabora za koji kaže da je festival sa stavom. O’Grady će predavati u sklopu novog kornera Pivovare Medvedgrad čiji nam Ivan Nauković objašnjava zašto su se udružili s TFF-om.

Vratili se i sponzori

– U cijelom projektu uvidjeli smo ogroman entuzijaza­m i veliki potencijal. Festival svake godine raste i smatramo da suradnjom taj rast možemo napraviti još većim i zabavnijim. Medvedgrad će na festivalu organizira­ti korner pod nazivom “Stvaraj lijepe priče” u koji želimo pozvati predavače koji svojom željom, idejom i ambicijom mijenjaju svoju zajednicu. To smo prepoznali i kod ekipe iz Tabora – kaže jedan od brojnih sponzora koji su se vratili na festival. A uvriježeno je mišljenje da su festivali riskantan, neisplativ biznis! – Morate istraživat­i, kreirati, kontrolira­ti, analizirat­i i tako u krug. Imati jasno definirane ciljeve jer, kad znate kamo idete, lakše ćete tamo doći. Treba imati strast jer vaša energija prenosi se na druge kao zaraza. Treba spomenuti i direktora i osnivača festivala Nenada Borovčaka koji je održao festival u zaista turbulentn­im vremenima i omogućio nam kontinuite­t i platformu za razvoj. Sa sponzorima gradimo partnerske odnose i integriram­o ih u sadržaj festivala. Festival planiramo proširiti na dvije države i tako otvoriti granice. Svako malo otkrijemo neki lokalni biser poput Karlo Ban Bladesmith­a, kovačnice noževa iz Desinića, te ga uključimo u festival. Ljepote ima svuda oko nas, samo je treba tražiti. Naša publika to cijeni i prepoznaje – zaključuje Luka Juranić. Na Taboru smo pronašli ljude koji idejom i ambicijom mijenjaju svoju zajednicu i potiču ljude oko sebe na isto IVAN NAUKOVIĆ sponzor festivala Svako malo otkrijemo neki lokalni biser poput kovačnice noževa iz Desinića pa ga odmah uključimo u program LUKA JURANIĆ suorganiza­tor festivala

 ??  ?? Nove snage Tabora Luka Juranić, Perica Štefan i Branimir Kopecky suorganizi­raju festival
Nove snage Tabora Luka Juranić, Perica Štefan i Branimir Kopecky suorganizi­raju festival
 ??  ?? Publika se vratila 2016. godine Pomogao je i povratak festivala u novouređen­i dvorac
Publika se vratila 2016. godine Pomogao je i povratak festivala u novouređen­i dvorac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia