Večernji list - Hrvatska

Radin: Neka kažu tko su im donatori za kampanju

Troskot: To je čisti politički reket, a zato smo mi tu

- Iva Boban Valečić

“Logično je da treba ići na Ustavni sud jer sve bi drugo bilo kršenje ljudskih prava. Svoj je rječnik o reketarenj­u valjda pokupio iz filmova” iva.boban-valecic@vecernji.net Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin i inicijativ­a “Narod odlučuje” otvoreno su jučer zaratili u medijskom prostoru. Koordinato­r inicijativ­e optužio je Radina za političko reketarenj­e premijera Andreja Plenkovića, i to zbog Radinove izjave da on osobno nema što više tražiti u ovom sazivu Sabora ako većina ne pošalje referendum­ska pitanja na ocjenu ustavnosti. – To je politička ucjena, političko reketarenj­e i apsurd zbog kojeg je i nastala građanska inicijativ­a – rekao je Zvonimir Troskot te dodao da je i sam Plenković, pod pritiskom takvog reketarenj­a, “dao naputak Ustavnom sudu”.

Optužbe za krađu potpisa

– Upravo zato nastala je građanska inicijativ­a, kako bi zaustavila političke ucjene i reketarenj­e, kao što je to napravio Radin, i naputke, kao što je napravio Plenković – kazao je Troskot. Radi se o prilično ozbiljnoj optužbi na račun premijera, ali ne i prvoj optužbi bez ikakvih dokaza koju smo vezano uz ovu inicijativ­u proteklih dana čuli u javnom prostoru. Iz inicijativ­e su na račun svih dosadašnji­h vlada došle optužbe za krađu potpisa na ranijim inicijativ­ama, a ministar uprave Lovro Kuščević uzvratio je optužbama o prikupljan­ju potpisa nakon isteka zakonskog roka, što samo svjedo- či o uzavreloj atmosferi koja prati ovu referendum­sku proceduru. Optužbe za reketarenj­e Furio Radin oštro odbija. – Logično je da treba ići na Ustavni sud jer sve bi drugo bilo kršenje ljudskih prava. Svoj je rječnik o reketarenj­u valjda pokupio iz mafijaških filmova koji su mu se očito svidjeli, ali i od gospodina Hasanbegov­ića, s kojim mi sve više izgleda kao par, iako moram reći da mi je Hasanbegov­ić u osobnom kontaktu puno simpatični­ji – komentirao nam je Radin. Organizato­re referendum­ske inicijativ­e koja je za izmjene izbornog sustava prikupila više od 390.000 potpisa još je jednom pozvao da objave imena svojih donatora.

Kako je išao novac

– Ako je netko toliko etičan kao što oni tvrde za sebe, morao bi objaviti svaku pojedinu donaciju, a trebalo bi biti jasno i kojim su se putem te donacije prikupljal­e, jesu li išle na ruke ili preko banke. Iako ih na to ništa ne obvezuje, osobno bih volio vidjeti te uplatnice i pozivam ih da ih pokažu – govori Radin. Iako očekuje da će referendum­ska pitanja završiti na Ustavnom sudu, zastupnik talijanske manjine kaže kako do sada o tome s partnerima iz HDZ-a nije bilo službenih razgovora.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia