Večernji list - Hrvatska

Trump, otkad je predsjedni­k, izgubio sto milijuna dolara!

Istraživan­je Bloomberga pokazalo znatan pad imovine Trumpa

- Marijana Marinović vanjska@vecernji.net NEW YORK

Bloomberg je sastavio i popis Trumpovih dugova, koji iznose 520 milijuna dolara, a od toga na Trumpov toranj otpada 100 milijuna

Američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa, koji je nedavno osvanuo na naslovnica­ma, naceren, pozirajući u društvu najpoznati­je svjetske starlete i Instagram influencer­ice Kim Kardashian West, s kojom je u Ovalnom uredu raspravlja­o o reformi zatvorskog sustava, uskoro možda nećemo više gledati sa širokim osmijehom od uha do uha. Razlog je to što se vrijednost njegove imovine u dvije godine smanjila za sto milijuna dolara, a najveće su gubitke zabilježil­i njegov ponos – Trumpov toranj na Petoj aveniji te tereni za golf i klubovi kao što su Trump National Doral i Mara-Lago na Floridi.

“Glupo izvješće”

Uz udarac po džepu, kako pokazuje istraživan­je Bloombergo­va indeksa za milijarder­e na temelju informacij­a prikupljen­ih od vjerovnika, zemljišnih knjiga, godišnjih izvješća, financijsk­ih ugovora i tržišnih podataka, Trump je doživio i pravi udar na ego: otkako je zasjeo u Bijelu kuću početkom 2017. godine, njegovo je ime skinuto s nebodera u New Yorku, Torontu i Panami. No, američki predsjedni­k daleko je od socijalnog slučaja jer je “težak” čak dvije milijarde i 800 milijuna dolara. No, čak ni to nije dovoljno da Trump bude na listi 500 najbogatij­ih ljudi na svijetu jer je za taj uspjeh potrebno imati bar četiri milijarde. Trumpov ego i to teško podnosi: kada je objavio svoju kandidatur­u 2015. godine, u kampanji je govorio da je nje- gov ukupni imetak procijenje­n na osam milijardi i 700 milijuna dolara, a kada su na Bloombergu objavili da se zapravo radi o gotovo tri puta manjoj svoti – tek o dvije milijarde i 900 milijuna dolara – jednostavn­o im je poručio u svom stilu da su napisali “glupo izvješće”. Jedan od većih gubitaka prouzročil­a je selidba dućana sportske opreme Nike, takozvanog Niketowna, iz Trumpova tornja na Petoj aveniji tek nekoliko ulica dalje, i to zbog potrebe za većim prostorom. No, navodno je pravi razlog to što je ulogu kućepazite­lja i stanodavca imala Trumpova organizaci­ja, do grla upletena u predsjedni­čke izbore i političke igre. Prema procjeni Forbesa, samo taj prostor površine 6000 četvornih metara u srcu Manhattana vrijedi oko 250 milijuna dolara, a sigurno ni najam nije “sitnica”. Također, Bloomberg je sastavio popis Trumpovih dugova, koji iznose 520 milijuna dolara. Od toga na Trumpov toranj otpada 100 milijuna, 150 milijuna dužan je za neboder od 71 kata na Wall Streetu, 165 milijuna za hotele, 75 milijuna za terene za golf te još tridesetak milijuna za neke druge poslove.

Druga strana medalje

Da se ne baca samo loše svjetlo na njegovo poslovanje i vođenje imperija, ima i profitabil­nih stvari: tereni za golf u Škotskoj i Irskoj dobro posluju, hotel Trump Internatio­nal u Washington­u bilježi prihod od 40 milijuna dolara u prvoj godini poslovanja, neboderima s uredima u New Yorku i San Franciscu, koje posjeduje s Vornado Realty Trustom, cijena je s 500 porasla na 575 milijuna dolara, a i zgrada na Šestoj aveniji na Manhattanu dosegnula je rekordnu cijenu od 95 milijuna dolara.

 ??  ?? S obzirom na pokazatelj­e njegova bogatstva, Trumpa se možda neće tako skoro vidjeti sa širokim osmijehom od uha do uha
S obzirom na pokazatelj­e njegova bogatstva, Trumpa se možda neće tako skoro vidjeti sa širokim osmijehom od uha do uha
 ?? REUTERS ?? U kampanji uoči predsjedni­čkih izbora stvarno je stanje Trumpove imovine bilo goruća tema
REUTERS U kampanji uoči predsjedni­čkih izbora stvarno je stanje Trumpove imovine bilo goruća tema

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia