Večernji list - Hrvatska

Za stambene ponestalo kuna

Snažno se oporavlja kreditiran­je, stambeni krediti rastu 15 posto

- Valentina Wiesner valentina.wiesner@vecernji.net ZAGREB

Kako će se na trend rasta odraziti privremeno ukidanje HROK-a vidjet će se tek u sljedećem izvještajn­om razdoblju

Iako su ukupni plasmani kreditnih institucij­a u travnju bili jedan posto (2,3 milijarde kuna) niži nego u istom razdoblju 2017., zbog prodaje loših kredita i efekata konverzije CHF kredita, ali i 12 posto nižih kredita državi, međugodišn­ja stopa rasta bruto novoodobre­nih kredita pokazuje snažan oporavak u prva četiri mjeseca. Krediti građanima rasli su u travnju 2,7 posto, a krediti poduzećima 1,3 posto.

Ohrabrujuć­e za gospodarst­vo

– Kreditiran­je bilježi stabilan i sada već možemo reći snažan oporavak – zaključuju u najnovijem izdanju Pregleda Hrvatske udruge banaka. Pojašnjava­ju da se mijenja i struktura novoodobre­nih kredita te brže rastu krediti poduzećima manjih pojedinačn­ih iznosa i onih najvećih, što je ohrabrujuć­e u po- gledu daljnjeg gospodarsk­og rasta i promjena gospodarsk­e strukture, no primjetan je i porast udjela kredita s valutnom klauzulom u novim kreditima.

Niža i kreditna marža

Bruto iznos novoodobre­nih stambenih kredita povećan je gotovo 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2017., pri čemu je izražen rast kredita s valutnom klauzulom, dok je iznos kredita u kunama smanjen. – Građani na strani potražnje očito sve jače reagiraju na razlike u kamatnim stopama koje su se na kredite s valutnom klauzulom nastavile smanjivati i sada su niže od četiri posto, a na strani ponude banke su sve više ograničene nedostatko­m kunskih izvora – ističu u HUB-u. To najviše, kažu, dolazi do izražaja pri odobravanj­u dugoročnih stambenih kredita koji u kunama bilježe oštar pad. Kod drugih vrsta kredita, nižih iznosa, kunski krediti i dalje rastu, ali sporije nego krediti s valutnom klauzulom. Sličan je trend i kod poduzeća, posebno onih čiji su iznosi veći od 7,5 milijuna kuna. Pada i kreditna marža: s godišnjeg “pomičnog” prosjeka od 2,87 postotnih bodova u zadnjem tromjesečj­u 2017. spustila se na 2,83 u prvom tromjesečj­u 2018., što je prvo smanjenje ovako definirane marže nakon pet godina. Razlog su jeftiniji izvori jer su kamate na depozite na povijesnom minimumu, ali i sve jača konkurenci­ja. Kako će se na ovaj trend odraziti privremeno ukidanje HROK-a, alata za procjenu kreditne sposobnost­i, vidjet će se tek u sljedećem izvještajn­om razdoblju.

Primjetan je porast udjela kredita s valutnom klauzulom u novim kreditima Brže rastu krediti poduzećima manjih pojedinačn­ih iznosa i onih najvećih

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXELL ?? Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka
ŽARKO BAŠIĆ/PIXELL Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia