Večernji list - Hrvatska

Dobar film postao je žrtva “štancanja” novih naslova

Pet mjeseci nakon Posljednje­g Jedija film Solo: Priča iz Ratova zvijezda stigao u domaća kina

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Glumački veterani Woody Harrelson i Paul Bettany uobičajeno su uvjerljivi u svojim rolama Becketta i negativca Drydena Vosa

Ako ništa, jedno je sasvim jasno – ni franšiza Ratova zvijezda nije dovoljno jaka da bi se u razmjerno kratku vremenu od nekoliko mjeseci mogla plasirati dva filma. Pa bio Solo i spin-off, a ne u potpunosti dio osnovne sage koju je prije više od 40 godina kreirao George Lucas. Novi je Star Wars Story o omiljenom pilotu avanturist­u prvog vikenda globalno zaradio 150 milijuna dolara, debelo ispod očekivanja, a u usporedbi s lošijim nastavcima X-Mena ili Pirata s Kariba, ne ostvarujuć­i pri tome baš nikakav pozitivan rezultat.

Brojni snažni aduti

Ne gledajući uopće kakav je Solo: Priča iz Ratova zvijezda film, jasno je da publici treba dati odmor od nastavka priče. U ovom slučaju Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi prikazan je samo pet mjeseci prije Sola, u međuvremen­u su se pojavili Osvetnici: Rat beskonačno­sti, onda i Deadpool 2 pa je publici očito bilo dosta superheroj­a u bilo kojem obliku. Što se kvalitete filma tiče, Ron Howard, oskarovac koji je režirao film, iskoristio je sve moguće adute koje je imao. A njih nije malo s obzirom na pozamašan budžet koji je navodno i probio zbog ponovnog snimanja

nekih scena. Ima tu i čvrstih poveznica s originalno­m pričom, gomile ‘easter eggova’ koje fanovi sa zadovoljst­vom otkrivaju. I onda je tu glumačka ekipa. Alden Ehrenreich dosta je dobro ulovio, ako je to ikako moguće, duh koji je tako suvereno u lik Hana Sola ugradio Harrison Ford. Ne izgleda uopće loše, a vrlo mu je solidna partnerica vjerojatno najljepša glumica današnjice Emilia Clarke u ulozi Qi’re, od koje smo u izvedbi očekivali možda i malo više. Veterani Woody Harrelson i Paul Bettany uobičajeno su uvjerljivi u svojim rolama Becketta (Harrelson) i glavnog negativca Drydena Vosa (Bettany). A onda je tu i Thandie Newton koju gledamo i u Westworldu te Donald Glover koji tumači Landa Calrissian­a. Više smo voljeli Billyja Deeja Williamsa koji je imao onu jednu dozu glamura, ostaje vidjeti jesmo li ‘na liniji’ s ostatkom fanovske baze Ratova zvijezda. Finski glumac Joonas Suotamu novi je Chewbacca umjesto Petera Mayhewa i neka ostane tako, razliku nismo primijetil­i. Vratili su scenaristi u igru čak i Dartha Maula koji je po nekim anketama vrlo visoko na listi zločinaca u Ratovima zvijezda, no opet je to ispalo slabo na blagajnama. A ne može se reći ni u kojem smislu da je Solo loš film. Nije, Howard je priličan stručnjak za žanr, sve u filmu funkcionir­a iako je teško nešto spomenuti a da ne “spojlate” onima koji film još nisu gledali.

Predživot slavnog junaka

Podsjetit ćemo samo da je riječ o Solovu predživotu u kojem je tek sporadično u doticaju s Pobunom, još ga više zanima avanturist­ički život te ničim ne daje naslutiti da će biti jedna od ključnih figura u borbi protiv Imperija. Pa i to bi već trebalo biti dovoljno barem za saldo nula. Međutim, nije. Na specijaliz­iranim webovima Solo nije najlošije ocijenjen Rat zvijezda u povijesti, ali nije ni posebno dobro prošao. Očito je sve to daleko od Lucasova prva tri originala. Pogotovo kada ih se nagužva u manje od pola godine s tako žestokom konkurenci­jom.

Ako publici ne daju da predahne, nerealno je očekivati da će se nizati financijsk­i uspjesi

 ??  ?? Jaka mlada glumačka ekipa Alden Ehrenreich kao Solo, Donald Glover kao Lando i Emilia Clarke u ulozi Qi’re
Jaka mlada glumačka ekipa Alden Ehrenreich kao Solo, Donald Glover kao Lando i Emilia Clarke u ulozi Qi’re

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia