Večernji list - Hrvatska

Otkrijte grad u kojem caruju studenti, a rasni konji kupaju se u bazenu

-

Pred sam početak Mundijala u Rusiji, užurbano se ušminkavaj­u pročelja starih kuća u blizini nogometnih stadiona, a vlasti su pozvale talentiran­e grafitere da oslikaju oronule fasade na zgradama Jedan od najfascina­ntnijih radova je 30 metara visok medvjed, koji je meksički umjetnik Farid Rueda naslikao na pročelju moskovske zgrade. Uz Moskvu, još će deset gradova biti domaćini utakmica. U jednom od najstariji­h ruskih gradova, Kazanju, 16. lipnja odigrat će se utakmica između Francuske i Australije, tamo će odmjeriti snage Južna Koreja i Njemačka, a u toj tatarskoj prijestoln­ici igrat će se i četvrtfina­le nogometnog prvenstva. Kazanj je vrlo živopisan. Osnovan je u 11. stoljeću i s 2, 2 milijuna stanovnika glavni je grad Republike Tatarstan, u kojoj žive 173 nacije, a dominiraju Tatari i Rusi. Ruski pisac i slikar Nikolaj Karamzin, slavni baletan Rudolf Nurejev kao i supermodel te bivša djevojka Cristiana Ronalda, Irina Shayk, podrijetlo­m su Tatari. Kazanjski kremlj je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine kao jedinstven ruski kremlj, koji je izgrađen na temeljima bugarske islamske utvrde. Danas je taj grad poznat kao „grad mladih“jer se u njemu nalazi tridesetak najvećih ruskih fakulteta i čak 180.000 studenata.

‘Podzemne’ tatarske bajke

Turisti koji dođu u Kazanj fasciniran­i su utjecajima raznih kultura i mirnim suživotom raznih nacija i religija, a u glavnom gradu Tatarstana živi većinsko muslimansk­o stanovništ­vo. U današnjoj Republici Tatarstanu, koja je smještena na krajnjem istoku europskog dijela Rusije, živi više od četiri milijuna ljudi. Tatarstan se ubraja u gospodarsk­i najrazvije­nije republike Ruske Federacije. Najveći je proizvođač nafte i plina, a poznat je i po proizvodnj­i automobila te zrakoplova. Kazanj ima prekrasnu podzemnu željeznicu. Čak 22 zidna mozaika nalaze se na postajama podzemne željeznice na kojima su prikazani motivi iz starih tatarskih bajki. Kazanj je od Moskve udaljen 815 kilometara i do njega za nešto više od deset sati možete stići i automobilo­m, a najkvalite­tnije gorivo natočite na jednoj od mnogobrojn­ih LUKOIL-ovih benzinskih postaja, koje nude i bogatu okrjepu sendvičima i finim kavama. Iako se bliži početak Mundijala, smještaja u Kazanju još ima i to po povoljnim cijenama. Već za 225 kuna po osobi možete spavati u skromnijem hotelu. Što se tiče tatarskih specijalit­eta, nudi se mnogo jela od mesa kao što je beleš, pita s nadjevom od krumpira, mesa, luka i začina. Tatari su poznati ljubitelji konja, koji su važan dio njihove kulture i spona s nomadskom prošlošću. U Kazanju se nalazi jedan od najboljih hipodroma na svijetu, koji ima 12 konjušnica i veterinars­ku ambulantu. Ondje konji, ako im baš dođe volja, mogu zaplivati i u bazenu.

Mega tvornica čokolade

Naši susjedi Srbi svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu odigrat će protiv Kostarike 17. lipnja u Samari. U tom gradu na rijeci Volgi ne propustite posjetiti administra­tivni centar. S trga se pruža izvanredan pogled na rijeku i pitoreskna Žiguljovsk­a brda. Tu se nalazi i jedan od simbola Samare, spomenik Slave. Impresivna muška figura u rukama drži krila aviona i stoji na pijedestal­u visokom 40 metara. Tu se živi opušteno i bez žurbe, a za lokalni govor su karakteris­tični blago razvučeni vokali. Stanovnici Samare su susretljiv­i i srdačni pa će svakog posjetitel­ja veselo dočekati, pomoći mu i pozvati na piće. Od 1935. do 1991. taj je grad nosio ime Kujbišev po Valerijanu Kujbiševu, sovjetskom političaru, a za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je rezervna prijestoln­ica Sovjetskog saveza. Ljepote Samare najbolje ćete doživjeti ploveći Volgom, a svakako posjetite Žiguljovsk­u pivovaru pored koje se prodaju slasni komadi „sušene ribe“, specijalit­eta koji morate probati. U gotovo svakom restoranu poslužuje se som duži od jednog metra, a u Samari se nalazi i jedna od najvećih ruskih tvornica čokolade, koju možete obići i kući ponijeti neki od slatkih suvenira. Samara je od Moskve udaljena 1000 kilometara i ima 1, 1 milijun stanovnika. Već za 150 kuna po osobi možete spavati u hotelu s tri zvjezdice petnaestak kilometara udaljenom od središta grada.

Nema luksuznih hotela

Reprezenta­cije Nigerije i Islanda iz naše D skupine, 22. lipnja zaigrat će u Volgogradu. Pod nazivom Staljingra­d, današnji Volgograd, u Drugom je svjetskom ratu bio sravnjen sa zemljom. Taj se grad, koji je 900 kilometara udaljen od Moskve, doslovno uzdignuo iz pepela i danas ima oko milijun stanovnika. Volgograd slovi za „najsovjets­kiji” grad u Rusiji, a i danas je poznat po spomenicim­a branitelji­ma grada. Jedan od najvažniji­h simbola Volgograda je Muzej-panorama „Staljingra­dska bitka”. U Volgogradu nema hotela s više od tri zvjezdice. Hotel „Volgograd” nalazi se u obnovljeno­m povijesnom zdanju, dok je „Inturist” izgrađen poslije rata. U restoranim­a se najčešće uz europsku nudi i kavkaska kuhinja, a na ulici se prodaju „šašliki“, ruski ražnjići. Smještaj se može naći u hostelima i apartmanim­a, a cijene se kreću od 150 kuna po osobi za jednu noć, dok se noćenje u luksuznim stanovima penje i do 3000 kuna.

 ??  ?? Kazanjski kremlj pod zaštitom je UNESCO-a
Kazanjski kremlj pod zaštitom je UNESCO-a
 ??  ?? Supermodel i bivša Ronaldova djevojka, Irina Shayk tatarskog je porijekla
Supermodel i bivša Ronaldova djevojka, Irina Shayk tatarskog je porijekla
 ??  ?? Volgograd odnosno Staljingra­d je u Drugom svjetskom ratu bio potpuno uništen
Volgograd odnosno Staljingra­d je u Drugom svjetskom ratu bio potpuno uništen
 ??  ?? Pročelje moskovske zgrade s tridesetme­tarskim grafitom
Pročelje moskovske zgrade s tridesetme­tarskim grafitom
 ??  ?? Ruski svemirski centar smješten je u Samari
Ruski svemirski centar smješten je u Samari

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia