Večernji list - Hrvatska

‘Predsmrtni dnevnik’ knjiga je koju nije napisao intelektua­lac iz pokreta ‘šete bandijere’

-

Čitao sam Vladimira Dedijera i s njim nekoliko puta razgovarao. Čitao sam i Milovana Đilasa, ali nisu utjecali na mene. Ali, na mene je utjecao pisac Miroslav Krleža, točnije njegov “Banket u Blitvi” koji sam čitao u francuskom prijevodu. Ta me knjiga impresioni­rala i oduševila. Pomogla mi je da shvatim cijeli jedan uvod u kasnije hladnorato­vsko razdoblje.

Dosta ste se bavili Poljskom u kojoj je na snagu stupio zakon po kojem se ubuduće smije govoriti samo o njemačkim koncentrac­ijskim logorima iako su smješteni na poljskom teritoriju. Što mislite o tome?

Mislim da se današnja poljska vlast povlači u tipičan poljski način razmišljan­ja. To je zapravo ideja iz 19. stoljeća o poljskom mesijanizm­u koju nazivam poljskom martirolog­ijom koja se može svesti na tvrdnju da su Poljaci oduvijek bili mučenici. Sami Poljaci tako vjeruju u svoju mesijansku narav, vjeruju da su uvijek žrtve i vjeruju u svoju žrtvu. Današnja vlast oživljava taj način razmišljan­ja. Režim Kaczyńskog uvjerava ljude da Poljaci nikada nisu učinili ništa loše i da kroz povijest nikada nisu bili krivci, nego samo žrtve povijesti i neprijatel­jskih naroda oko sebe. Uvjerava ih da unutar Poljske uvijek postoji neka mala grupica izdajnika, bez obzira na to jesu li to bivši pripadnici Komunistič­ke partije ili možda čak i Židovi. Ta je misao stvorena u 19. stoljeću i stvorio ju je Roman Dmowski, a pokret se zvao Narodna demokracij­a, no zapravo je tu riječ o nacionalno­m egoizmu jer je on tvrdio da samo njegova nacija vrijedi, a da druge nacije ne mogu učiniti ono što može poljska.

Jeste li za nezavisnos­t Škotske?

Naravno. Ona je nužna. Sadašnje je stanje utemeljeno na pogodbi koja je stara tri stotine godina i koja je uvijek bila štetna za Škotsku. Vlasništvo nije bilo jednako raspodijel­jeno, a Thatcher je uništila škotsko gospodarst­vo. Sva su velika svjetska carstva propala, jedino ovo britansko još postoji, i to zasnovano na starim načelima. Svako dijete u Škotskoj zna da i Škotska trebala biti neovisna i svi se pitaju zašto nije. Naravno, i nakon nezavisnos­ti bit će potrebne posebne veze između Škotske i Velike Britanije zbog ljudskih i socijalnih veza koje su uspostavlj­ene proteklih desetljeća. Povezanost nije upitna, ali Škoti bi ipak trebali biti nezavisni. Uostalom, i ima nas nešto više od Hrvata.

Vidite je kao republiku?

Većina ljudi u Škotskoj vidi je kao republiku. Ali moje je mišljenje neka vrsta kompromisa između republike i monarhije, dakle nešto poput Norveške, kompromis između republike i krune. Htio bih da imamo sve institucij­e kao u republici, a meni bi bilo u redu da postoji neki kralj ili kraljica na čisto simbolično­j ravni. Škotska želja za nezavisnoš­ću nije samo borba protiv monarhije, nego puno više od toga. Mi želimo Škotsku kao modernu državu koja će biti dio EU i imati sve demokratsk­e institucij­e kao i EU.

Pomalo i neočekivan­o, knjiga “Predsmrtni dnevnik” nenadmašno­g hrvatskog polemičara, esejista i feljtonist­a Igora Mandića koju je VBZ objavio uoči lanjskog Interliber­a prometnula se u najveći hrvatski polugodišn­ji knjižni hit. Na riječkom festivalu autora i sajmu knjiga Vrisku u šarmantnom antikvarij­atu Ex libris u kojem je iznimno brojna publika mogla vidjeti i dokumentar­ni film Helene Sablić Tomić o Mandiću s odličnim nazivom “Igor Mandić, nježno srce i sloboda lajanja”, rečeno je da je do sada prodano čak šest tisuća primjeraka “Predsmrtno­g dnevnika”. A da kampanja u zemljama regije (o, kako to gordo zvuči) u kojima je Igor Mandić neobično popularan još nije ni počela. Pa što se to toliko zamamno krije u najnovijem Mandićevu štivu koje je, barem tehnički gledano, doista i objavljeno u obliku dnevnika? U prvom redu, “Predsmrtni dnevnik”, kao i brojne druge Mandićeve autobiogra­fske knjige, za ova hrvatska olovna vremena neobično je hrabro napisana proza. Jer Mandić se ne odriče svog slobodarsk­og karaktera i svojih poznatih stavova o vrućim temama kao što su to, primjerice, uvijek turbulentn­o-olujni hrvatsko-srpski odnosi ili pak (danas već pomalo zaboravlje­na) popudbina zajednički­h država i zajednički­h kulturnih politika južnoslave­nskih naroda. Mandić i u ovoj knjizi propituje suštinu hrvatske neovisnost­i i njene moralne stranputic­e na kojima još uvijek zbunjeno lutaju slučajni političari koji odlučuju o hrvatskoj zbilji. Piše Mandić otvoreno i jasno, i to sa svojih autentični­h, puntarsko-dalmatinsk­ih (ali i po majci istrijansk­ih korijena) i o ustaštvu i ekstremnim političkim Hrvatima, ne glorificir­ajući pri tome partizanst­vo, a onda i komunistič­ki pokret u cjelini. Pri tome je vehementan i lucidan, kao što to samo on može biti. Pomalo i nepomirlji­v, nespreman na kompromise, na mahove gotovo feralovski isključiv. Ali nikako ne i svađalački raspoložen, nego spreman na intelektua­lni, a ne i na impotentni ideološki megdan. No najveća vrlina ove knjige koja, s obzirom na naslov, ima pripadajuć­e crne guste korice krije se

Ja sam za neovisnu Škotsku. Sadašnje stanje utemeljeno je na pogodbi staroj 300 godina. Vlasništvo nije jednako raspodijel­jeno, a Thatcher je uništila škotsko gospodarst­vo

u Mandićevoj intimi koju on bez ikakve malograđan­ske zadrške ispostavlj­a direktno pred čitatelja. “Predsmrtni dnevnik” knjiga je čovjeka koji je itekako svjestan svog starenja, ali i patnička knjiga oca koji svoj sve usamljenij­i život živi u nepojmljiv­oj ali duboko ljudskoj tuzi zbog preranog gubitka kćeri Ade. Iako je o kćerinoj tragičnoj smrti Igor Mandić već otvoreno pisao u ranijim također dobro primljenim biografski­m knjigama, ovog puta otišao je korak dalje pa se upustio u publicisti­čku šetnju štivom koje se bavi osjetljivi­m fenomenom samoubojst­ava. Tako je “Predsmrtni dnevnik” dobio sasvim iznimni gotovo teoretski sadržaj u kojem autor informira o drugim piscima koji su propitival­i samoubojst­vo i njegove pravne, ljudske, teološke, psihološke i ine karakteris­tike. A neki su od njih bili i samoubojic­e, s više ili manje uspjeha. U pisanju o nenadoknad­ivom i zapravo fatalnom osobnom gubitku, Mandić je rasni pisac koji doseže vrhove univerzaln­osti. A piše Mandić i o drugim gubicima koji su ga obilježili pa donosi potresne zapise o smrti Antuna Gustava Matoša ili pak javnosti nepoznate zapise prijatelja i pjesnika Vojislava Kuzmanović­a o neuspjelom liječenju u bolnici Sestre milosrdnic­e u Zagrebu (a to je bolnica gdje je, čini se, umrlo najviše hrvatskih pisaca, umrli su tu i Tin Ujević, Ranko Marinković, Miroslav Krleža..., ali to je jedna druga tema). Od smrti koje su ga snažno pogodile, izdvaja se još uvijek relativno svježa i neprebolje­na smrt pjesnika i kantautora prijatelja Arsena Dedića, s kojim je dijelio šibensko djetinjstv­o, ali i književne i ljudske ukuse. Kritičan prema mnogima iz javnog i nejavnog života, ni prema sebi Mandić nije bez kritičarsk­ih ugriza. Tako je u “Predsmrtno­m dnevniku” ostavio brojne, doista iznimno duhovite tragove o vlastitim “nepodopšti­nama” koje su vrlo često vezane baš uz neku vrstu hedonistič­kog pretjeriva­nja. Mandić nije od onih koji uljepšavaj­u vlastiti život i vlastite prosudbe, skrivajući nesporazum­e kao zmija noge. Mandić nije osoba koju se može uvrstiti u šete bandijere. Zato i ima toliko čitatelja i poklonika.

S jedne strane Tito je donio novu nadu narodima na ovim prostorima, a s druge uveo je vrstu režima koji je pridonio raspadu cijele države

 ??  ?? Ascherson kaže da bi Škoti trebali biti neovisni, a i ima ih više nego Hrvata koji jesu neovisni
Ascherson kaže da bi Škoti trebali biti neovisni, a i ima ih više nego Hrvata koji jesu neovisni
 ??  ?? “Predsmrtni dnevnik” Igor Mandić, VBZ, urednik Drago Glamuzina, 119 kuna
“Predsmrtni dnevnik” Igor Mandić, VBZ, urednik Drago Glamuzina, 119 kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia