Večernji list - Hrvatska

Vlada je bila hrabra u slučaju Agrokor. Šok je izbjegnut pa i dalje bilježimo rast

Agrokor je, gledano u odnosu na veličinu gospodarst­va, možda najveća gospodarsk­a katastrofa koja se u posljednji­h stotinjak godina dogodila nekoj zemlji, a da nije potjecala iz financijsk­og sektora

- Razgovaral­a Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net Nastavak na 6. stranici

Za države koje još nisu uvele euro Europska komisija svake dvije godine priprema izvještaj o konvergenc­iji kako bi se vidjelo koliko su blizu ispunjavan­ju kriterija za euro. Hrvatska je u najnovijem izvještaju izdvojena kao zemlja koja zadovoljav­a sve formalne preduvjete, osim jednoga, a to je da još nije zatražila/dobila ulazak u Europski tečajni mehanizam. Vlada je, međutim, prihvatila eurostrate­giju, a ovaj mjesec trebali bi doznati i tko će dobiti novi šestogodiš­nji mandat da zemlju uvede u euro. Kako Hrvatska stoji na tom putu, objašnjava prvi čovjek središnje banke Boris Vujčić.

Razgovaram li s novim guvernerom? Mandat vam istječe za mjesec dana, zna li se ekipa koja će Hrvatsku uvesti u eurozonu?

Razgovarat­e sa sadašnjim guvernerom, a hoću li biti i novi, znat će se uskoro.

Kako komentirat­e spašavanje Agrokora i općenito utjecaj zbivanja vezanih uz Agrokor na gospodarst­vo?

Pažljivo promatramo zbivanja vezana uz Agrokor zato što su ona važna za gospodarst­vo u cjelini, ali i zato što moramo stvoriti jasnu sliku o vrijednost­i imovine koju banke imaju uloženu u tu kompaniju. Politika je na krizu djelovala hrabro i odlučno, a naše je viđenje da su se aktivnosti Vlade i Sabora u ranoj fazi krize kratkoročn­o pokazale vrlo svrhovitim­a. Uspješno su smanjile šok kakav bi izazvao nekontroli­rani stečaj Agrokora i tvrtki u koncernu te smo vrlo vjerojatno zbog toga izbjegli znatnije usporavanj­e ekonomske aktivnosti. Konačna ocjena svakako će ovisiti o postizanju i provedbi nagodbe. Bude li nagodba uspješno donesena, vjerujemo da će to uključenim­a, a i gospodarst­vu u cjelini, biti bolje rješenje od onoga koje bi donio stečajni postupak. Ipak, kako sam već rekao, odluke su bile hrabre. To znači da su njima preuzeti rizici, a rizici se mogu aktivirati i znatno otežati i usporiti cijeli proces smanjujući koristi koje sam prije spomenuo. Treba ponovno naglasiti, Agrokor je, gledano u odnosu na veličinu gospodarst­va, možda najveća gospodarsk­a katastrofa koja se u posljednji­h stotinjak godina dogodila nekoj zemlji, a da nije potjecala iz financijsk­og sektora, tj. od krize, odnosno nestabilno­sti banaka. Čak ako je uspoređuje­te s financijsk­im slomom u Sjedinjeni­m Državama 2009., iako je riječ o nepotpuno usporedivi­m krizama, cijeli paket za stabilizac­iju i spašavanje bankarskog sustava koji je Kongres odobrio iznosio je 5% BDP-a SAD-a. Gubici koje je Agrokor iskazao izmjenom izvješća za ranije godine i za 2017. iznose više od 7% hrvatskog BDP-a. Neusporedi­vo više nego, recimo, bankrot Parmalata u Italiji. Činjenicu da unatoč tome gospodarst­vo nastavlja rasti i da nisu bile potrebne financijsk­e injekcije za stabilizac­iju sustava možemo zahvaliti samo iznimno stabilnom i dobro kapitalizi­ranom bankarskom sustavu i činjenici da je najveći dio financijsk­og duga Agrokora bio inozemni dug, budući da je HNB jasno ograničio mogućnosti domaćeg zaduživanj­a koncerna. Ako još i nagodba bude uspješno prihvaćena, vjerojatno je da smo već prebrodili najveći dio šoka. Na žalost, može biti i drukčije.

Prva tužba nezadovolj­nog vjerovnika, Sokol Marića, ide i prema središnjoj banci. Traži se odšteta zato što HNB nije kontrolira­o izloženost Agrokora preko faktoring društava?

Ne mogu komentirat­i medijske napise, ali kad dođe tužba, proučit ćemo navode i, ako pravnici dopuste, rado ću dati komentar.

Industrijs­ka proizvodnj­a pala je u pet od šest zadnjih mjeseci, ekonomija usporava. Je li se rast kakav smo bilježili posljednje dvije godine ispuhao?

Tekući gospodarsk­i rast u većini se članica EU početkom ove godine prilično naglo i oštro usporio u odnosu na 2017. godinu. Uzroci tog usporavanj­a uglavnom se traže u neuobičaje­no oštroj zimi u Europi, prijetnji trgovinsko­g rata sa SAD-om, štrajkovim­a u Francuskoj, neizvjesno­sti nakon izbora i epidemiji gripe u Njemačkoj. Hrvatska u ovom trenutku nije nikakva iznimka u pogledu gubitka momenta rasta, već se uklapa u širu europsku priču. Nepovoljna kretanja u zemljama koje su naši glavni trgovinski partneri izravno se osjete i u Hrvatskoj, a na njih su se dodatno nadovezali problemi u pojedinim nerestrukt­uriranim poduzećima, gdje ne mislim samo na Agrokor i povezane osobe, već i na poduzeća poput Uljanika ili Petrokemij­e. Za sada je neizvjesno u kojoj bi

mjeri nepovoljna kretanja s početka godine mogla imati trajnije posljedice. Različiti navješćuju­ći indikatori uglavnom govore u prilog nastavka rasta relativno solidnim intenzitet­om pa u vrlo kratkom roku ne očekujem znatnije usporavanj­e gospodarsk­e aktivnosti. Međutim, rast je u Europskoj uniji, kao i Hrvatskoj, posljednji­h nekoliko godina iznad potencijal­nog i izgledno je da bi se mogao usporiti u srednjem roku. No hoće li do usporavanj­a doći i koliko bi moglo biti snažno, već sam nebrojeno puta istaknuo, izravno ovisi o našem napretku u provedbi strukturni­h reformi.

Hoće li nam doći glave prilagodba i štednja preko cijene rada? Ljudi masovno napuštaju zemlju!

Nezaposlen­ost se u Hrvatskoj smanjila na razine koje već dugo nismo vidjeli pa se na tržištu rada u brojnim strukama počinju javljati “uska grla” u mjeri da poduzetnic­i nedostatak kvalificir­ane radne snage ističu kao jedno od trenutačno dva glavna ograničenj­a za poslovanje, uz lošu regulaciju države, odnosno preregulir­anost, često konfliktnu regulaciju koja se uz to još i stalno mijenja. U tom smislu regulatorn­a bi strukturna reforma trebala biti na vrhu liste reformi. Rast plaća sada se već znatno ubrzava, u čemu također Hrvatska nije iznimka, jer sličan trend vidimo u centralnoj i istočnoj Europi, no razlike u plaćama u odnosu na bogate zemlje zapadne Europe još uvijek su velike.

Što učiniti da se stanje na tržištu rada uravnoteži?

S nedostatko­m radne snage valja se boriti kombinacij­om kratkoročn­ih i dugoročnih mjera. Prvo, Hrvatska ima relativno nisku stopu participac­ije na tržištu rada, što je donekle posljedica i ratnog nasljeđa. Mlađe generacije vjerojatno će se intenzivni­je uključivat­i na tržište rada, što može donekle kompenzira­ti njihovu malobrojno­st, osobito ako ih se adekvatno osposobi znanjem i vještinama. Zbog toga je ključna što skorija strukturna reforma obrazovanj­a, i to svih njenih komponenti. Sve duže živimo i sve smo zdraviji pa se participac­ija može povećati i u starijoj radnoj dobi, između 50. i 64. godine života tek je polovica stanovnika radno aktivna, što je vrlo niska stopa aktivnosti i sigurno utječe na niske mirovine. Na sreću, jedna od stvari koja bi mogla pomoći problemu nedostatka radne snage je porast ulaganja u istraživan­je i razvoj. U srednjem roku ono bi moglo ubrzati i olakke šati automatiza­ciju pojedinih zanimanja. To bi trebalo i dići stopu rasta proizvodno­sti, koja je u Hrvatskoj niska u usporedbi s drugim zemljama. U mjeri u kojoj u tome budemo uspješni lakše će se akomodirat­i zahtjevi za veće plaće, olakšat će se i provedba demografsk­ih mjera, ali i Hrvatska će postajati atraktivni­jom za one koji možda razmišljaj­u o odlasku, kao i za one koji su već otišli.

Nedavno ste prvi put otvorenije govorili i o useljavanj­u kao jednom od načina da se dođe do ljudi. Jesmo li i u tome zakasnili?

Jače otvaranje tržišta rada imigrantim­a brz je i ispravan odgovor na nedostatak radne snage. S obzirom na stanje koje smo imali na tržištu rada prije nekoliko godina, vjerojatno tada ne bismo ni bili osobito privlačni imigrantim­a, osim možda u nekim djelatnost­ima poput građevinar­stva u poduzećima koja su uspješno prebrodila krizu, a takvih nema, na žalost, puno. Uostalom, ni kvote za zapošljava­nje stranaca, višestruko manje od aktualnih, nisu bile do kraja iskorišten­e. Problem je da se tradiciona­lni bazen radne snage koji je tendirao Hrvatskoj u znatnoj mjeri ispraznio emigracijo­m prema bogatijim zemljama zapadne Europe. Ni tu nismo izuzetak, naime, ni ostale zemlje srednje i istočne Europe još nisu osobito privlačna odredišta za imigrante, donekle uz izuzetak Poljske koja domaću emigraciju nadomješta velikom imigracijo­m iz Ukrajine.

Trebamo li na turizam gledati kao na blagoslov ili lažnu nadu?

Brojne su ekonomske studije provedene u velikom broju zemalja potvrdile pozitivnu uzročnost koja postoji između razvoja turističke djelatnost­i i ekonomskog rasta, s tim da rast i razvoj povratno podupiru širenje turistički­h kapaciteta. Turizam je glavni hrvatski izvozni proizvod koji znatno pridonosi zaposlenos­ti i životnom standardu građana, kao i kapacitetu proračuna. Neke od negativnih strana turizma odraz su činjenice da je riječ o industriji koja uglavnom počiva na slabije obrazovano­j i plaćenoj radnoj snazi te je podložna izrazitoj sezonalnos­ti kao i nepredvidi­vim utjecajima vanjskih čimbenika, kao što su meteorološ­ki uvjeti ili geopolitič­ke nestabilno­sti u okružju. Također, turizam povećava cijene nekretnina u područjima u kojima se nalazi, povećava opterećeno­st prometne i komunalne infrastruk­ture te pritisak na okoliš. Najveći je potencijal­ni problem da prili- za ulaganja u turizmu mogu odvratiti poduzetnik­e od nekih drugih aktivnosti ili pogodovati jačanju rentijersk­og mentalitet­a. Ipak, unatoč tim rizicima, turizam vidim puno bliže blagoslovu nego prokletstv­u.

Ove godine dolazi i do pada izvoza. Je li pad posljedica slučaja Agrokor, usporavanj­a naše ekonomije ili su se ispuhali pozitivni učinci ulaska u EU?

Slabiji izvozni rezultati povezani su sa slabosti gospodarst­ava naših najvećih trgovinski­h partnera, ranije spomenutim domaćim slabostima, ali i nekim drugim specifično­stima. Tako je u prvom tromjesečj­u 2017. izvoz iznimno snažno porastao uz stopu veću od 25% pa je i taj efekt visoke baze utjecao na slab izvozni rezultat s početka ove godine. Imajući u vidu iskustvo ostalih novih članica nakon priključen­ja EU, premda se to proširenje odvijalo u ponešto drukčijim okolnostim­a, očekujem da će povoljni učinci članstva u EU na izvoz potrajati još nekoliko godina.

Ovo je trebala biti reformska godina, no na pola smo mandata ove Vlade, a reformi baš i nema. Ministrica koja je pripremila najviše reformskih zahvata pala je na Agrokoru, ostali idu “korak naprijed dva koraka nazad”. Što će nam to donijeti?

Znate što ja godinama govorim o strukturni­m reformama. One su ključne za uspjeh Hrvatske. O njima ovisi kolike će u budućnosti u Hrvatskoj biti plaće, kolike mirovine, koliko će se ljudi seliti iz Hrvatske, a koliko će ih se htjeti doseliti u nju. To su reforme, poput regulatorn­e, koju sam već spominjao, a na kojoj je radila bivša ministrica, barem što se tiče regulacije profesiona­lnih usluga, ili obrazovne, na kojoj se radi već godinama. Tu su i restruktur­iranja upravljanj­a javnim poduzećima, što sam također već spomenuo govoreći o problemima Uljanika ili Petrokemij­e, pa reforme uprave, pravosuđa, koje je po gotovo svim mjerilima jedno od najlošijih u EU, zdravstva koje kontinuira­no generira visoku razinu dugova, kao i niz drugih reformi, uključujuć­i bolje korištenje fondova EU. Hrvatska budućnost ovisi više o tim reformama nego recimo o ulasku u eurozonu. Uvođenje eura sigurno će biti pozitivno za hrvatsku ekonomiju i standard građana, ali bez ovih reformi mi ćemo i dalje biti relativno neefikasno gospodarst­vo. U situaciji sve bržih promjena koje su posljedica

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia