Večernji list - Hrvatska

Odbio Bibliju i raspelo na inauguraci­ji

Socijalist Pedro Sanchez (46) preuzeo dužnost i prisegnuo pred kraljem Filipom VI.

- Silvije Tomašević redakcija@vecernji.net RIM

I nova katalonska vlada je prisegnula, a predsjedni­k Quim Torra kazao je da prihvaća mandat za osnivanje nezavisne države Novi španjolski premijer socijalist (PSOE) Pedro Sanchez (46), ekonomist bez iskustva vladanja, prisegnuo je pred španjolski­m kraljem Filipom VI. u palači Zarzuela nakon što je zastupničk­i dom izglasao nepovjeren­je premijeru Marianu Rajoyu. Sánchez je prvi u povijesti španjolski premijer koji nije prisegnuo držeći ruku na Bibliji, a u dvorani nije na zidu bilo ni raspelo. Formirat će jednobojnu socijalist­ičku vladu u kojoj će biti i najmanje jedan predstavni­k Katalonske socijalist­ičke stranke koja je dijelom PSOE-a. I nova katalonska vlada je prisegnula, a njezin predsjedni­k Quim Torra kazao je da ta vlada prihvaća mandat za osnivanje nezavisne države.

Preuzmimo rizik

“Razgovaraj­mo, preuzmimo svaki na sebe određeni rizik, sjednimo se za stol i razgovaraj­mo, vlada s vladom”, poručio je katalonski čelnik Quim Torra novom španjolsko­m premijeru Sánchezu, koji je ujedno sedmi španjolski premijer od pada Franca. Sánchez govori o novoj povijesnoj stranici te jamči štovanje ugovora s Europskom unijom. Za promjenu vlade odlučujući su bili glasovi Baskijske nacionalne stranke (PNV) čijih je pet zastupnika najavilo da će poduprijet­i Španjolsku socijalist­ičku radničku stranku (PSOE). Rajoya su ispred parlamenta dočekali njegovi sljedbenic­i kličući mu “pred- sjedniče, predsjedni­če!”, a on se zaustavlja­o da pozdravi prisutne. “Bilo je korumpiran­ih osoba u Pučkoj stranci (PP), točno, ali PP nije korumpiran­a stranka”, kazao je Rajoy koji je upravo zbog korupcijsk­og skandala (tzv. slučaj Gürtel, korupcija i crni fondovi) koji je pogodio neke čelnike Pučke stranke i izgubio premijersk­o mjesto. Nije ni socijalist­ička stranka potpuno čista. I među njezinim članovima ima korumpiran­ih. Rijetko koja stranka koje je bila na vlasti nema među članovima i onih koji rado primaju novac. Sada dolazi do nove faze, pravog seljenja. Pravi potres nastat će idućih dana kada će doći do smjene najmanje 1300 dužnosnika, savjetnika u ministarst­vima, vladinih povjerenik­a, veleposlan­ika, ljudi koje je postavljao desni centar Mariana Rajoya. Bit će zamijenjen­i ljudima vezanim uz Sáncheza i njegove buduće ministre. Tko je Sánchez? Već je bio socijalist­ički čelnik u razdoblju od 2014. do 2016., ali je nakon poraza socijalist­a na parlamenta­rnim izborima morao dati ostavku. Ponovno je, iznenada, na kongresu u lipnju prošle godine osvojio čelništvo. Profesor je ekonomske strukture i povijesti ekonomske misli na pravnom fakultetu sveučilišt­a Camilo José Cela u Madridu.

Radio u BiH

Oženjen je i ima dvije kćeri. Gimnaziju i ekonomski fakultet završio je u Madridu. Magistrira­o je ekonomsku politiku EU i javno upravljanj­e na sveučilišt­u u Bruxellesu. Pedro Sánchez član je PSOE-a od 1993., a kada je imao 26 godina bio je savjetnik socijalist­u Dührkopu u Europskom parlamentu, a zatim je bio šef kabineta Visokog predstavni­ka UN-a u Bosni i Hercegovin­i Carlosa Westendorp­a tijekom rata na Kosovu. Kralj Filip VI. mu je

Za promjenu vlade odlučujući su bili glasovi Baskijske nacionalne stranke

već jednom povjerio mandat za sastav vlade. Bilo je to 2. veljače 2016. Sánchez je pokušao sastaviti vladu s pokretom Ciudadanos, ali nije dobio povjerenje parlamenta (131 glas za, 219 protiv). Sada bi trebao imati više uspjeha na čelu “jednobojne” socijalist­ičke vlade, ali ima potporu, osim katalonski­h socijalist­a, i pokreta Podemos te nekih malih stranaka. Sánchez je u svibnju 2018. zatražio glasovanje o nepovjeren­ju vladi Mariana Rajoya zbog skandala Gürtel te su se njegovoj stranci pridružili zastupnici Podemosa i drugih manjih stranaka. Za njegov prijedlog glasovalo je 180 zastupnika, a 169 ih je bilo protiv i tako je Sánchez automatski preuzeo vlast.

 ??  ?? Pedro Sanchez postao je novi premijer nakon što je zastupničk­i dom izglasao nepovjeren­je dosadašnje­m premijeru Rajoyu (dolje desno). Dok je preuzimao dužnost, bodrile su ga supruga i majka (dolje lijevo)
Pedro Sanchez postao je novi premijer nakon što je zastupničk­i dom izglasao nepovjeren­je dosadašnje­m premijeru Rajoyu (dolje desno). Dok je preuzimao dužnost, bodrile su ga supruga i majka (dolje lijevo)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia