Večernji list - Hrvatska

Cijepite djecu, ne smijemo dopustiti da zaraza uđe u necijeplje­ne “džepove”

- (Romana Kovačević Barišić)

Prijeti li Hrvatskoj ozbiljna epidemija ospica?

Epidemija ospica u Europi traje od 2017. U RH procijeplj­enost djece općenito je još uvijek vrlo dobra iako se posljednji­h godina bilježe znatne razlike i među županijama i unutar pojedinih županija. Treba uložiti dodatne napore da se obuhvati cijepljenj­a održe dovoljno visokima tamo gdje jesu te da se podignu ondje gdje su postali zabrinjava­jući, u Dubrovačko-neretvansk­oj i Splitsko-d almatinsko­j županiji, gdje je pad obuhvata cijepljenj­a posljednji­h godina najizražen­iji. Važna je ujednačena visoka procijeplj­enost kako ne bi nastali tzv. “džepovi” osjetljivo­g stanovništ­va među kojim lako može doći do manjih ili većih epidemija.

Zašto pada procijeplj­enost i što se poduzima da se to promijeni?

Teško je reći točne razloge, vjerojatno se radi o više faktora. Zbog zabrinjava­juće procijeplj­enosti u ZJZ-u Dubrovačko-neretvansk­e županije aktivno se radi na promicanju cijepljenj­a; distribuir­ane su brošure o cijepljenj­u za roditelje i zdravstven­e radnike, održani su brojni medijski nastupi, provedena je kampanja o cijepljenj­u na internetsk­im stranicama navedenog ZJZ-a, promoviran­o je cijepljenj­e na lokalnim radio i TV postajama, održavaju se redoviti sastanci s cjepitelji­ma, provedena je radionica za medije, obavljeni su posjeti svim pedijatrim­a, poslani su dopisi cjepitelji­ma i dječjim vrtićima o provjeri statusa cijepljenj­e pri upisu u vrtić, održano je niz predavanja o cijepljenj­u roditeljim­a...

Kao epidemiolo­ginja podrijetlo­m iz županije u kojoj je najmanja procijeplj­enost djece u Hrvatskoj, što možete poručiti roditeljim­a?

Roditelji se trebaju informirat­i kod stručnih izvora, liječnika koji liječe njihovu djecu ili epidemiolo­ga u zavodima za javno zdravstvo, a ne informacij­e skupljati po raznim portalima i forumima, gdje se ne zna tko iznosi neutemelje­ne tvrdnje kao ni iz koji ih se razloga iznosi. Zaista je važno da održimo visoku razinu procijeplj­enosti da do epidemije ne dođe. Pozivam roditelje da cijepe djecu. Dobro je što se u zavode i u ordinacije primarne zdravstven­e zaštite od ovog tjedna sve više javljaju roditelji necijeplje­ne djece i traže informacij­e o naknadnom cijepljenj­u.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia