Večernji list - Hrvatska

Kad mafijaši odluče postati glumci

-

Proteklog tjedna nakon šest sezona završena je jedna od najboljih serija ovog desetljeća. “Amerikanci” su tako ušli u konkurenci­ju onih serija koje će se pamtiti, poput serija “Breaking Bad”, “Žica” ili “Sopranosi”, zahvaljuju­ći rijetko viđenom napetom scenariju koji nas je doslovno izbijao iz stolca svakom novom sezonom. Posljednja sezona možda je i najbolja, a finale serije vjerojatno će biti u konkurenci­ji za jedno od najboljih finala dosad. O Amerikanci­ma smo već pisali, no valja podsjetiti da se radnja odvija u osamdeseti­m godinama prošlog stoljeća, tijekom hladnog rata između Amerike i SSSR-a. Elizabeth (Keri Russell) i Phillip (Matthew Rhys) ruski su špijuni koji su se infiltrira­li u Ameriku i obavljaju prljave poslove za KGB. Tijekom godina ubili su puno ljudi, špijuniral­i samite svjetskih vođa, ucjenjival­i generale, spavali s kriminalci­ma, a u isto vrijeme odgajali dvoje djece i vodili turističku agenciju koja im je bila paravan.

Rušenje Gorbačova

Posljednja sezona smještena je u 1987. kada je Gorbačov došao na vlast u SSSR-u, no određenim strujama u KGB-u to se ne sviđa pa ga pokušavaju diskrediti­rati i maknuti s vlasti. Tu u priču ulaze naši junaci koji ne žele biti s urotnicima i prvi im put okreću leđa. Sve se to događa u vrijeme kada FBI steže obruč oko njih i polako počinje shvaćati tko su špijuni koje traže godinama. Najviše je u nevjerici prvi susjed Jenningsov­ih, FBI agent Stan Beeman (briljantni Noah Emmerich). Fan- tastično ga je bilo gledati u trenucima kada konačno otkriva istinu i kada se lomi u dilemi hoće li uhititi svoje najbolje prijatelje ili ih pustiti da pobjegnu u SSSR.

Živimo u eri sjajnih serija

Upravo je u tome veličina ove serije. Šest sezona gledali smo ih kako hladno rade grozne stvari. Ubijali su nevine ljude, igrali se ljudskim sudbinama, varali, lagali, pljačkali... No, opet smo se nekako poistovjeć­ivali s njima i pokušali shvatiti zašto to rade. E, sad, zamislite još da ste Amerikanac Bill Hader, jedan od najboljih američkih komičara, oduševio je serijom u kojoj igra plaćenog ubojicu koji stiže u Hollywood i odluči postati glumac. No, od njega su bolji čak i neki sporedni likovi poput NoHo Hanka (Anthony Carrigan), čečenskog mafijaša koji na sve, pa čak i na ubojstvo, gleda na vedar način. Nadam se da ćemo s Barryjem uživati još puno sezona.

Ubijali su nevine ljude, igrali se ljudskim sudbinama, varali, lagali, pljačkali, no opet smo ih pokušavali shvatiti Bill Hader odličan je u Barryju, no od njega su bolji čak i sporedni glumci predvođeni Anthonyjem Carriganom

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia