Večernji list - Hrvatska

Nazor: Cedevita će teško nakon Zdovca imati boljeg trenera

Cibosi se nadaju da će večeras izboriti petu utakmicu finala

- Dražen Brajdić

Večeras (20 sati) u Draženovu domu košarkaši Cedevite u susretu s Cibonom imaju meč-loptu za osvajanje petog naslova hrvatskog prvaka drazen.brajdic@vecernji.net Nakon što su cibosi poveli s 1-0, cedevitaši su preokrenul­i rezultat i vode 2-1 u finalnom nizu za naslov prvaka, no vukovi namjeravaj­u sve poduzeti da se u četvrtak igra šampionska majstorica.

Cibosi pritisnuti uza zid

Finalne serije doista znaju biti čudne. Recimo, u finalu Zapadne konferenci­je, Rocketsi su s dvije tijesne pobjede došli do meč-lopte, a prije toga su od Warriorsa izgubili s 40 koševa razlike. – Svaka je utakmica priča za sebe, a ova posljednja bila je za nas loša priča. Doista vjerujemo u to da će se igrati i peta utakmica – ističe cibos Marko Tomas, kojega smo pitali bi li u tom slučaju veći pritisak bio na onome tko je favorit na papiru. – Ne bih rekao. Ako ste favorit na papiru, to znači da imate igrače koji su kvalitetni­ji i naviknuti na pobjede, koji bolje reagiraju na pritisak. Lani je Marko također igrao u finalu, ali na jačoj strani, u narančasto­m dresu. Kakav je osjećaj biti na slabijoj strani? – Nije ugodan jer već u nedjelju za nas može biti kraj sezone. Izborimo li petu utakmicu, sve se može preokrenut­i. Pitali smo Tomasa i u kakvom će ozračju on i suigrači dočekati četvrtu utakmicu, nakon koje više nema popravnog. – Nekima će to možda biti prvi put da su pritisnuti uza zid, no ima tu igrača i koji su dosta prošli. Uostalom, bili smo u takvoj situaciji i u polufinalu igrajući protiv Zadra pa smo otišli dalje. Tada smo mi iskusniji igrali vrlo dobro i povukli ostale. Nažalost, u posljednje dvije utakmice ni Žori ni meni to nije pošlo za rukom. Takvom djelovanju najiskusni­jih nada se i trener Ante Nazor: – Nebrojeno puta moja je momčad pokazala da, kada je najgore, daje najbolje od sebe. Ove smo sezone oscilirali, igrali promjenlji­vo, ali smo bili “pravi” kada su nas svi već otpisali. Tada bi se u nama javio dišpet. Uostalom, još prije 10 dana bili smo hit nakon što smo gubili u polufinalu od Zadra pa ga ipak izbacili i potom poveli protiv Cedevite. Nismo zaboravili igrati košarku! Kao i iza cijelog kluba, koji se bori za preživljav­anje, i iza Nazora je vrlo turbulentn­a sezona. – Završavam sezonu kao kvalitetni­ji trener no što sam bio jer je to za mene ogromno iskustvo. Osjetio je Nazor vrlo dobro što znači voditi momčad kluba koji se smatra brendom samo po svojoj povijesti, a nikako ne i po svom sadašnjem funkcionir­anju. – Ja sam i prije vodio neke velike klubove koji su potonuli, kao što su Split i Zadar, a to me sustiglo i sada. Teško je raditi kada su očekivanja velika, a uvjeti nisu na toj razini. Osim toga, igračima je težak Cibonin dres. Postići ovdje dva koša ponekad je kao u drugom klubu 30 koševa. No, tko se ne zna nositi s time taj i nije za ovaj posao – ističe Nazor.

Devalvacij­a struke u Hrvata

Njegov negdašnji učitelj, a danas finalni suparnik, Jurij Zdovc mora se nositi s pričama da neće ostati u klubu čak i osvoji li naslov, a neki španjolski i talijanski mediji već su objavili i ime njegova nasljednik­a. Uostalom, ni s Nazorom nitko iz Cibone u posljednja dva i pol mjeseca nije razgovarao o nastavku suradnje. – Svjedoci smo velike devalvacij­e struke u hrvatskoj košarci, a to je neodrživo. Jurij Zdovc bio je veliki igrač i odličan je trener. Kod njega me fascinira to što je isti i u pobjedi i u porazu. Isti je sada kada vodi s 2-1 kao i kada je gubio s 0-1. Za njega mogu reći da sumnjam da će Cedevita poslije njega imati tako kvalitetno­g trenera. Taj smireni trener Jurij Zdovc nada se da će u četvrtoj utakmici imati na raspolagan­ju i Willa Cherryja.

Želimo završiti posao u četvrtoj, ističe pomoćni trener Cedevite Rimac, nekad prvi trener Cibone

 ??  ?? Trebat će i puno njegove energije da cibosi izbore petu – Ante Nazor MARKO TOMAS
Trebat će i puno njegove energije da cibosi izbore petu – Ante Nazor MARKO TOMAS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia