Večernji list - Hrvatska

Pet kandidata koji bi mogli preuzeti SDP

Idealno je vrijeme za promjenu na čelu stranke, kaže Puhovski

- petra.maretic@vecernji.net Petra Maretić Žonja

Lipanjski izbori u SDP-u bit će svojevrsta­n referendum o Bernardiće­vu vođenju stranke, smatra Klisović kojem ne manjka ambicije

Predsjedni­ku SDP-a Davoru Bernardiću ponovno se trese stolac. Čak ni oni koji su ga do jučer podržavali više ne vide budućnosti za SDP s njim na čelu. No kao i prvi put kada ga se pokušalo rušiti, ni sada ne postoji jasna zamjena, osoba oko koje bi se ključni ljudi stranke mogli dogovoriti, niti se pojavio netko dovoljno hrabar i ambiciozan da se ponudi kao jasna alternativ­a, pozove članstvo da ga podrži i potakne promjenu. Da bi traženje novog lidera moglo biti mukotrpno jasno je iz razgovora s više članova vodstva stranke i zastupnika SDP-a. Baš svaki naš sugovornik ima različito mišljenje tko bi mogao biti taj netko. Oni koji slove za ljude bliske bivšem šefu stranke Zoranu Milanoviću izdvajaju ime potpredsje­dnika stanke Peđe Grbina koji je prvi pozvao na promjenu te europarlam­entarke Biljane Borzan koja je, kažu, u EU parlamentu pokazala što i koliko može, ali za koju ni sami nisu sigurni ima li ambiciju biti šefica stranke.

Plan spasa

Na popisu im je i Joško Klisović koji ambiciju ima, a o čemu svjedoči i njegov plan spasa za SDP koji je početkom godine iznio za Večernji list kao i u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju objavljeno­m za vikend u kojemu jasno govori da stanje u SDP-u nije dobro i da se u godinu i pol otkako Bernar- dić vodi SDP ništa nije pomaknulo nabolje. Dapače, rejting je još više pao, naglašava Klisović te poručuje da će zbog svega toga lipanjski izbori u stranci biti svojevrsta­n referendum o Bernardiće­vu vođenju stranke. S druge strane, oni koji su Bernardića i doveli na vlast za Klisovića ne žele ni čuti, ali svoje uzdanice baš i nemaju. Dio sugovornik­a spominje „premladog“koprivničk­og gradonačel­nika Mišela Jakšića, a neki spas vide u Aleksandri Kolarić, koja tu ambiciju sigurno ima i koja je nedavno za Globus kazala da s Bernardiće­m na čelu SDP nema puno vremena.

Fajterica je, ima energiju

– Ima stav, znanje i energiju, fajterica je – kaže jedan član vodstva. Sve u svemu, glavinja se, zbog čega je opcija i da legitimno izabrani šef ostane na tronu barem do EU izbora, ako ne i do parlamenta­rnih, također vrlo realna. – SDP s Bernardiće­m ne može naprijed. Međutim, svi potencijal­ni kandidati ponašaju se pomalo kao kukavice jer misle da nije vrijeme da istupe. A baš sad je idealno vrijeme jer nove parlamenta­rne izbore ne treba očekivati godinu dana i ima dovoljno vremena za izbor novog vodstva i pripremu stranke za izbore – smatra analitičar Žarko Puhovski. Drži da zbog podjela i borbi frakcija upravo netko nov, mlad i „neumočen“ima najviše šansi isplivati kao nasljednik Bernardića. – Netko kao Mišel Jakšić, bez repova i neobilježe­n kao netko tko je služio Milanoviću ili Bernardiću može biti dobar kandidat. Ni Biljana Borzan nije bez šansi, držala se dobro i inteligent­no u EU parlamentu, ali na politički marginalni­m temama – kaže Puhovski.

 ??  ?? Sadašnji šef SDP-a ima sve manje pristaša u vodstvu stranke
Sadašnji šef SDP-a ima sve manje pristaša u vodstvu stranke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia