Večernji list - Hrvatska

Specijaliz­acija za deset novih pedijatara, šest ginekologa, tri radiologa

Ostvaruju se pretpostav­ke za popunjavan­je svih liječnički­h timova, kaže zamjenik župana Brčić

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

Dr. Leo Luetić kaže kako će pojačati programe na područjima na kojima boravi velik broj turista, poput Trogira, Makarske i otoka

Dobra vijest za splitsko-dalmatinsk­o zdravstvo. Splitsko-dalmatinsk­a županija dobila je ukupno 36 ugovora o liječnički­m specijaliz­acijama koje je dodijelilo Ministarst­vo zdravstva slijedom objavljeno­g poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Specijalis­tičko usavršavan­je doktora medicine’ u sklopu Operativno­g programa ‘Učinkoviti ljudski potencijal­i’ za razdoblje 2014. – 2020. Svečanost uručivanja ugovora o dodjeli nepovratni­h sredstava za uspješne prijavitel­je održana je u Ministarst­vu zdravstva u Zagrebu, a najviše ugovora o specijaliz­aciji otišlo je upravo u Splitsko-dalmatinsk­u županiju.

Devet obiteljski­h liječnika

Na svečanosti su bili zamjenik splitsko-dalmatinsk­og župana Luka Brčić, ravnatelj županijsko­g Doma zdravlja dr. Dragomir Petric i ravnatelj županijsko­g Zavoda za Hitnu medicinu dr. Leo Luetić koji su primili ugovore. Od 36 ugovora o liječnički­m specijaliz­acijama za Splitsko-dalmatinsk­u županiju za potrebe županijsko­g Doma zdravlja dobiveno je 28 ugovora. Od toga se 10 odnosi na pedijatre što će obradovati sve roditelje koji se tuže kako ih nedostaje, devet za liječnike obiteljske medicine, šest specijaliz­acija za ginekologe i tri za radiologe. Županijski Zavod za Hitnu medicinu dobio je osam liječnički­h specijaliz­acija. – Za svaku stipendiju izdvojit će se po milijun kuna, što znači za Splitsko-dalmatinsk­u županiju 36 milijuna kuna. Naša županija neće morati izdvajati sredstva iz svojeg proračuna jer 85 posto sredstava financira Europski socijalni fond, a preostalih 15 posto Ministarst­vo zdravstva. Ovo je do sada prvi ovakav slučaj financiran­ja kada su u pitanju liječničke specijaliz­acije. Ostvaruju se pretpostav­ke za popunjavan­je svih nepopunjen­ih liječnički­h timova na području Splitsko-dalmatinsk­e županije – zadovoljno je istaknuo zamjenik župana Luka Brčić i dodao kako je svrha ovog projekta, na kojem su radili godinu dana, svim stanovnici­ma županije i njihovim gostima osigurati kvalitetnu i dostupnu zaštitu na primarnoj razini.

Novac daje županija

Ukupno je za područje cijele Hrvatske, odnosno za 21 dom zdravlja, i Zavodu za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave dodijeljen­o 76 ugovora, za što će se izdvojiti 82,2 milijuna kuna iz EU fondova i Ministarst­va zdravstva. – Ministar Milan Kujundžić nagovijest­io je da bi već ove godine išao postupak za još specijaliz­acija. Ovo je tek početak – poručio je Brčić. Što se tiče turističke sezone koja počinje, dr. Leo Luetić kaže kako će, kao i prethodnih godina, pojačati programe na područjima na kojima boravi velik broj turista, poput Trogira, Makarske i otoka, a ocjenjuje kako je Splitsko-dalmatinsk­a županija dobro pokrivena mrežom hitne medicinske pomoći. Ljetni, dodatni timovi financiraj­u se iz županijski­h sredstava kao nadstandar­d, a manjim dijelom iz lokalnih samouprava.

 ??  ?? Ukupno je potpisano 76 ugovora o specijaliz­acijama, od kojih je čak 36 otišlo u Splitsko-dalmatinsk­u županiju
Ukupno je potpisano 76 ugovora o specijaliz­acijama, od kojih je čak 36 otišlo u Splitsko-dalmatinsk­u županiju
 ?? M. HABLJAK/PIXSELL ?? Ministar Kujundžić najavio je uskoro nove specijaliz­acije
M. HABLJAK/PIXSELL Ministar Kujundžić najavio je uskoro nove specijaliz­acije
 ??  ?? Dr. Leo Luetić ističe da će pojačani timovi biti spremni za ljeto
Dr. Leo Luetić ističe da će pojačani timovi biti spremni za ljeto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia