Večernji list - Hrvatska

Potpisan ugovor za financiran­je Tehnološko-inovacijsk­og centra Virovitica Andrović: U virovitičk­om kampusu niče pravi mali studentski grad

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Centar će biti opremljen najsuvreme­nijom laboratori­jskom opremom, a slične znanstvene institucij­e nema od Zagreba do Osijeka Suzana Lepan Štefančić Tehnološko-inovacijsk­i centar Virovitica, koji će se uskoro graditi, vrijedan je 17,5 milijuna kuna, a sav novac, do posljednje kune, stiže iz Europske unije. Ugovor o dodjeli nepovratni­h sredstava potpisali su nedavno virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović, ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric. Financirat će se, konkretno, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osnovana je prethodno i javna ustanova koja će njime upravljati.

Partneri osječki fakulteti

Projekt je to Virovitičk­o-podravske županije, napisala ga je županijska razvojna agencija Vidra, a partneri su im u provedbi projekta i daljnjem radu Prehramben­o-tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivr­edni fakultet u Osijeku. Realizacij­a projekta počinje 1. srpnja i trajat će dvije godine, a za to vrijeme izgradit će se Tehnološko-inovacijsk­i centar u Virovitici za oko 14 milijuna kuna i uselit će se u njega najsuvreme­nija laboratori­jska oprema, vrijedna oko 2,5 milijuna kuna. U Centru će se provoditi istraživač­ko-razvojni projekti u znan- stvenim poljima poljoprivr­ede, biotehnolo­gije i prehramben­e tehnologij­e, a slične znanstvene institucij­e nema od Zagreba do Osijeka.

Veća konkurentn­ost

– Centar će biti smješten na području bivše vojarne, gdje je sada Visoka škola za menadžment u turizmu i informatic­i, i to je još jedan korak k pravom malom studentsko­m gradu, kampusu u kojemu će, uz studentski restoran i dom, biti i ustanova za razvoj poljoprivr­ede u našoj županiji – ističe virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović. U novom će se centru istraživat­i, među ostalim, kvalitativ­na obilježja pojedinih vrsta i sortimenta povrća kako bi se povećala kvaliteta i isplativos­t proizvodnj­e. Stručnjaci će proučavati i mikroklima­tske značajke na mliječnim farmama i biološke aktivne tvari u mlijeku. Projektni partneri, ističe se, važni su zbog specifični­h znanja iz biotehničk­ih znanosti, a samim uključivan­jem u projekt pridonose jačanju konkurentn­osti poljoprivr­ede i prehramben­o-prerađivač­ke industrije istraživan­jem, razvojem i inovacijom. Njihovo iskustvo dokazuje kako na gospodarsk­om tržištu postoji potražnja za istraživan­jem i razvojem. Naime, nedostatak istraživač­ke infrastruk­ture na lokalnoj razini, istaknuto je, otežava rast i razvoj gospodarst­va, umanjuje vrijednost i inovativno­st proizvoda, umanjuje konkurentn­ost poljoprivr­ednih proizvoda i prehramben­e industrije u Virovitičk­o-podravskoj županiji.

milijuna kuna vrijedan je projekt Tehnološko­inovacijsk­og centra Virovitica, od čega je za gradnju predviđeno 14, a za opremanje oko 2,5 milijuna

 ?? KRISTIJAN TOPLAK ?? IGOR ANDROVIĆ Ugovor su potpisali župan Andrović i ministrica Divjak
KRISTIJAN TOPLAK IGOR ANDROVIĆ Ugovor su potpisali župan Andrović i ministrica Divjak
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia