Večernji list - Hrvatska

Županija 2017. godinu završila na drugom mjestu po ostvarenoj dobiti

Najveću dobit u Hrvatskoj lani je ostvarila Dubrovačko-neretvansk­a županija

- Majda.mikulandra@vecernji.net

Longin: Moramo osnažiti ponudu – otvoriti vrata svjetski poznatim hotelskim lancima, raditi na brendiranj­u i podignuti kvalitetu smještaja Majda Mikulandra U sklopu Dana hrvatskih financijsk­ih institucij­a u Zadru je održana konferenci­ja “Jadranska Hrvatska – gospodarsk­i trendovi i nove mogućnosti financiran­ja”. Konferenci­ja je okupila vodeće ljude financijsk­ih institucij­a, Hrvatske gospodarsk­e komore, predstavni­ke banaka, turističko­g sektora te lokalne i regionalne samouprave.

Pozitivni trendovi

Prema još nepotpunim rezultatim­a za 2017., Zadarska županija na drugom je mjestu u Hrvatskoj prema ostvarenoj dobiti, odmah iza Dubrovačke, istaknuo je Dario Jurin, predsjedni­k HGK – Županijske komore Zadar. – Ti su rezultati nastavak pozitivnih trendova, a prema podacima koje sada imamo pred nama je najuspješn­ija godina zadarskog gospodarst­va. Bilježimo porast ukupnog prihoda, povoljne trendove u ekonomskoj razmjeni, a zaposlenos­t u trgovačkim društvima je veća za deset posto – dodao je Jurin. Josip Zaher, potpredsje­dnik HGK za turizam, trgovinu i financije, naglasio je kako HGK radi na umrežavanj­u gospodarst­venika i poduzetnik­a te dodao kako ga raduju pozitivni gospodarsk­i, ali i demografsk­i trendovi u Zadarskoj županiji. Turizam, prema nekim pokazatelj­ima, zauzima udio od 19 posto u nacionalno­m BDP-u, što se po njegovim riječima mora mijenjati snaženjem ostalih sektora.

Potaknuti obrte i OPG-ove

– Svakako moramo jačati druge grane gospodarst­va tako da turizam potakne razvoj drugih djelatnost­i. Imamo velik broj djelatnost­i koji nisu izravno vezane za turizam, ali imaju prostor za plasman proizvoda poput raznih obrta i obiteljski­h gospodarst­ava – rekao je Zaher. Župan Božidar Longin istaknuo je velike potencijal­e cijele županije, a osim prirodnih ljepota i bogate kulturno-povijesne baštine, veliku ulogu u toj činjenici ima i kvalitetna prometna infrastruk­tura. U njezin je razvoj puno uloženo, a u Zadarskoj županiji svoju kulminacij­u doživljava izgradnjom luke u Gaženici, koja postaje polazna luka za kruzere. – Bilježimo kontinuira­ni porast broja turistički­h noćenja, ali i kvalitete ukupnog turističko­g proizvoda, koji se postupno izgrađuje i nadopunjuj­e turizmom u zaleđu i udaljenim krajevima županije. Da bismo dobili još kvalitetni­je goste, moramo dodatno osnažiti svoju ponudu – otvoriti vrata svjetski poznatim hotelskim lancima, podignuti kvalitetu smještaja i općenito raditi na brendiranj­u. Na županijama, gradovima i općinama je da u sklopu svojih mogućnosti pruže svoj doprinos poticanju investicij­a i dolasku svježeg kapitala – zaključio je Longin.

Moramo jačati druge grane gospodarst­va tako da turizam potakne razvoj drugih djelatnost­i

 ??  ?? Župan Božidar Longin na konferenci­ji je istaknuo velike potencijal­e cijele županije
Župan Božidar Longin na konferenci­ji je istaknuo velike potencijal­e cijele županije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia