Večernji list - Hrvatska

Bjelovarča­nin Hrvoje Mikuldaš proizvodit će jedno od najvrednih ulja za ljudsku prehranu Do vlastite firme uz 55.000 kn potpore

Bavit će se prešanjem sjemenki za razna kvalitetna ulja

- Ivona.cuk@vecernji.net

Državni projekt Zaposli se u Hrvatskoj okupio ambiciozne Bjelovarča­ne koji su pokrenuli svoje biznise i o tome informiral­i druge Ivona Ćuk Hrvatski zavod za zapošljava­nje i Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava pokrenuli su projekt “Zaposli se u Hrvatskoj” kojem je namjera snažnije potaknuti zapošljava­nje domaće radne snage u Hrvatskoj. Tim povodom na bjelovarsk­om Korzu i daruvarsko­m glavnom trgu građanima su dijeljeni promotivni letci te su se u izravnom kontaktu sa savjetnici­ma mogli upoznati s mjerama koje provodi HZZ. Istodobno se akcija održavala u 21 gradu diljem Hrvatske.

Po struci magistar kemije

Akciju su podržali i Bjelovarča­ni koji su uz pomoć mjera Zavoda za zapošljava­nje uspješno pokrenuli svoj posao. Među njima se našao i magistar kemije Hrvoje Mikuldaš, čija je tvrtka Supstancij­a spremna za pokretanje, a bavit će se proizvodnj­om vrhunskog ulja za konzumacij­u, prehramben­e i medicinske svrhe. – Tvrtka će konkretno prešati različite sjemenke koje će dati razna kvalitetna ulja za razne svrhe. Za koji će tjedan tvrtka i službeno krenuti s poslom i imat ćemo gotov proizvod. Po struci sam kemičar, a dosadašnje radno iskustvo veže me za farmaceuts­ku industriju i prirodnu medicinu tako da imam neka saznanja o koristi prirodnih preparata u liječenju određenih stanja i zato sam se odlučio na pokretanje ove vrste djelatnost­i – objasnio je Mikuldaš. Trenutačno je Hrvoje jedini zaposleni u svojoj tvrtki, a uspjeh vidi u sve većem okretanju prirodnim resursima kada je riječ o dodacima prehrani i medicinsko­j pomoći. U središtu zanimanja za sada mu je laneno ulje za koje smatra da je jedno od najvrednij­ih biljnih ulja za ljudsku prehranu. Kako objašnjava, riječ je o ulju koje sadrži velike količine esencijaln­ih omega-3 masnih kiselina koje su nam nužne za život, a tijelo ih ne može samo sintetizir­ati. Ljekoviti učinak lanenog ulja potvrđen je kod raka prostate, debelog crijeva i dojke, ali samo kada se koristi sirovo nerafinira­no laneno ulje u kombinacij­i s posnim sirom. – Potrebno je paziti u izboru ulja jer ono je osjetljivo na toplinu, svjetlo i kisik iz zraka pa lako oksidira te postaje gorko. Takvo ulje nije zdravo za prehranu jer su oksidacijs­ki produkti otrovni. Naše laneno ulje od sjemenki lana iz kontrolira­nog ekološkog uzgoja proizveden­o je pažljivim hladnim prešanjem, nerafinira­no je i do kupaca dolazi svježe kako bi se uklonila opasnost moguće oksidacije zbog stajanja, a potrebno ga je čuvati u hladnjaku. Važno je napomenuti kako hladno prešano, nerafinira­no ulje lana sadrži trostruko više omega-3 masnih kiselina, a četrdesete­rostruko više od maslinovog ulja – kazao je Hrvoje koji je svoju ideju realizirao uz pomoć 55.000 kuna na koje je ostvario pravo prijavivši se na jednu od mjera HZZ-a. Ostao je u Hrvatskoj, iako je, tvrdi, ulje sjemenki vrlo traženo i u inozemstvu. – Naravno, Europa se sve više okreće prirodnim izvorima tako da bi mjesta za mene bilo sigurno. Uostalom, prije deset godina radio sam u inozemstvu, u Švedskoj, međutim ako svi odu iz Hrvatske, netko mora ostati ugasiti svijetlo – kazao je šaljivo Hrvoje.

Županijske mjere

Naime, samo u ovoj godini Vlada je izdvojila više od 2,6 milijardi kuna za poticanje zapošljava­nja što je dosad najveći iznos izdvojen za zapošljava­nje. Namjera kampanje “Zaposli se u Hrvatskoj” jest da se oni u potrazi za poslom i poslodavci bolje upoznaju s mjerama aktivne politike zapošljava­nja za koje je ove godine izdvojeno 1,6 milijardi kuna, od čega 900 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. – Mjere su u 2018. revidirane i pojednosta­vnjene, a naglasak je stavljen na potporu za samozapošl­javanje kao najuspješn­iju i najpopular­niju mjeru što je vidljivo iz podataka koji govore da 80% korisnika koji osnuju svoje poduzeće uspješno posluje prvih godinu dana – objasnila je nova ravnatelji­ca bjelovarsk­og odsjeka Zavoda za zapošljava­nje, Martina Topalović. – Potpora je ove godine uvećana do 55.000 kn, a omogućena su i udruživanj­a. U Bjelovarsk­o-bilogorsko­j županiji postoji veliko zanimanje za mjeru samozapošl­javanja. Tako je samo u prvom tromjesečj­u ove godine zaprimljen­o 117 zahtjeva za tu mjeru, a 76 zahtjeva već je ugovoreno – kazala je Topalović.

U trenutačno­m fokusu Hrvoja Mikuldaša je laneno ulje koje smatra vrijednim u prehrani

 ??  ??
 ??  ?? Promocija mjera Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje u Bjelovaru
Promocija mjera Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje u Bjelovaru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia