Večernji list - Hrvatska

Uređuje se šetnica hrvatskih vitezova s 18 odmorišta

- Suzana Lepan Štefančić (slš)

suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Nižu cijenu vrtića plaćat će od jeseni roditelji mališana s područja grada Belišća, a taj će im iznos biti manji od 87 do 110 kuna, ovisno o programu. Riječ je o dvjestotin­jak djece koja idu u Dječji vrtić "Maslačak" Belišće.

Donesena odluka

Gradska je uprava, naime, donijela odluku o manjem udjelu roditelja u plaćanju ukupne cijene vrtića, a na račun povećanja udjela plaćanje grada Belišća. – Ukupna ekonomska cijena za redoviti 10-satni program Dječjeg vrtića “Maslačak” Belišće iznosi 1464 kune, a za redoviti 5-satni, poludnevni program 1194 kune. Udio koji će po novoj Odluci plaćati roditelji za vrtićki program iznosi 20 posto, za poludnevni program 23, a za jaslički program 27 posto. Odnosno, roditelji djece koja pohađaju vrtićke skupine umjesto dosadašnji­h 410 kuna plaćat će 300, poludnevni program umjesto dosadašnji­h 357 kuna plaćat će 270, a roditelji jasličkih skupina umjesto 480 plaćat će 400 kuna – navode u Gradskoj upravi. Završili su upravo i upisi u redovne programe za pedagošku godinu 2018./2019., od koje će roditelji s područja grada Belišća izdvajati manje novca za vrtić.

Naknada za bebe 4000 kuna

– Dio je to mjera pronatalit­etne politike na koju stavljamo naglasak nastojeći pozitivno utjecati na ukupne demografsk­e trendove. Borba protiv poražavaju­ćih demografsk­ih pokazatelj­a na razini cijele Hrvatske može se pokrenuti i s lokalne razine – poručuje gradonačel­nik Dinko Burić nadajući se demografsk­om rastu i razvoju gradske zajednice. U tijeku je, podsjetimo, i potpuna obnova vrtićke zgrade u Belišću. Radovi su vrijedni gotovo sedam milijuna kuna, a financiran­i su sredstvima fondova EU te gradskog i županijsko­g proračuna. Iz Gradske uprave podsjećaju i kako je u mandatu gradonačel­nika Burića povećana naknada za novorođenč­ad na 4000 kuna. Usto, Grad Belišće osigurava i besplatne udžbenike za sve osnovnoško­lce te isplaćuje 60 stipendija za studente. Uz 20 postojećih, još 40 novih ugovora potpisano je za akademsku godinu 2017./2018. Tako stipendiju od 1000 kuna mjesečno primaju 24 studenta, a 36 studenata mjesečno dobiva 600 kuna. Stipendiju od 600 kuna ostvarili su svi studenti koji su se prijavili na natječaj i koji su ispunili uvjete natječaja. Grad Belišće izdvaja 360.000 kuna za subvencion­iranje prijevoza studenata i srednjoško­laca. Tako studenti plaćaju 350 kuna mjesečno, a razliku podmiruje Grad, dok je autobusni prijevoz za srednjoško­lce potpuno besplatan. Šetnica hrvatskih vitezova planira se podići u spomen poginulim branitelji­ma s područja grada Belišća, da sjećanja na njih nikada ne izblijede. Uz pješačku i biciklisti­čku stazu, na ukupno 4 kilometra dužine, uredit će se 18 odmorišta, za svakog poginulog branitelja po jedno. – Odmorišta su prvenstven­o namijenjen­a sjećanju na te hrvatske vitezove, ali i kao mjesta odmora za prolaznike namjernike uz ovu prekrasnu šetnicu koja se proteže od kružnog toka s novim spomenikom Matiji Ljubeku pa sve do spomenika poginulim hrvatskim vitezovima na baranjskom nasipu na lijevoj obali Drave – otkriva gradonačel­nik Dinko Burić. Ideja je odmorišta predstavit­i pojedinog branitelja kao jednoga od nas, starog prijatelja kojega se rado sjećamo.

Upravo su završili upisi u redovne programe za pedagošku godinu 2018./2019.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia