Večernji list - Hrvatska

Republikan­ski jastreb izbacio je Trumpa iz filma o svojoj karijeri

Novi dokumentar­ac HBO-a John McCain: Kome zvona zvone nesvakidaš­nji je nekrolog koji je političar snimio samome sebi

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Možda i kajući se zbog nekih odluka, senator McCain učinio je sve da ga se nakon smrti upamti kao velikana koji se borio za pravu stvar Nije često da neki visokorang­irani političar snimi vlastiti nekrolog. No, baš je to učinio John McCain, republikan­ski senator kojega će se najčešće u američkim medijima spojiti s pojmom ‘jastreb’. “John McCain: Kome zvona zvone” dokumentar­ac HBO-a s dvostrukim znaćenjem: Hemingwayj­eva je knjiga njemu omiljena, a naslov jasno signalizir­a i siguran kraj važnog američkog političara. Ovaj nekadašnji ratni zarobljeni­k u Vijetnamsk­om ratu te sin i unuk američkih admirala s četiri zvjezdice koji je prošle godine nakratko posjetio i Hrvatsku, natjecao se i za predsjedni­ka Amerike.

Uveli antiintele­ktualizam

U tom smislu pamtit ćemo ga po jednoj drugoj osobi, Sarah Palin koja mu je srušila kampanju. Ali je njezina pojava uvela i nešto drugo, antiintele­ktualizam u republikan­sku stranku. No uz velikane kao što su Bill Clinton, George W. Bush, Henry Kissinger, John Kerry i Joe Biden i filmu mena ni Palin ni Donalda Trumpa, čiju uvredu McCain ne zaboravlja. The Donald je, naime, o McCainu rekao da se za njega ne bi niti znalo da nije u Vijetnamu bio zarobljen, o nekom herojstvu tu nema govora. Nekako je u svemu tome i potka u sjajno produciran­om ali očito nepotpunom dokumentar­cu o simbolu američke politike koji je svjestan kako mu ne ostaje još dugo. Kroz cijeli film imate taj osjećaj kako se nitko, barem iz čiste pristojnos­ti, nije usudio reći ništa loše o pacijentu s terminalno­m bolešću. A vješto se izbjegla ta kontroverz­a McCaina kao Trumpova kritičara koji upozorava kako Amerika ide u krivom smjeru, no koji je s Palinovom barem odškrinuo vrata ulasku upravo takvog vjetra u sobu američke politike. Možda i kajući se zbog nekih odluka i procjena, senator McCain učinio je sve da ga se nakon smrti upamti kao velikana koji se uvijek borio za pravu stvar. Tako će u filmu priznati pogrešku kada je kao kongresmen primao novac i od bankara Charlesa Keatinga što je kasnije rezultiral­o skandalom ali će vodu okrenuti na svoj mlin govoreći kako je to iskoristio za promjenu u načinu kako se financira američka politika i u njoj ostvaruje utjecaj. No, ima dosta stvari o kojima se u filmu ne govori, ili se govori premalo. A mnogo je razloga što se Johna McCaina naziva jastrebom. Sklonost vojnim intervenci­jama pokazivao je još za Ronalda Reagana kada je podupirao nikaragvan­ske Contrase, dok je čileanskog diktatora Augusta Pinocheta čak i posjetio. Među prvima je počeo zastupati ideju invazije na Irak što će se kasnije i ostvariti te uvući Ameriku u niz krvavih sukoba na Bliskom Istoku pa konačno i u konflikt s Rusijom. Snažna je potpora u tome bio predsjedni­ku Georgeu W. Bushu s kojim je 2000. vodio prljavu bitku za kandidatur­u za američkog predsjedni­ka pri ćemu ga se proglašava­lo i mentalno nestabilni­m.

Preteča Charlotesv­illea

Upravo u toj kampanji protiv Busha 2000. nije se ogradio od isticanja konfederat­ivne zastave u Južnoj Karolini, što govori da prošlogodi­šnji događaji u Charlottes­villeu svoje korijene imaju znatno prije Trumpa. Ali, zato se vješto iskorištav­a trenutak iz kampanje protiv Baracka Obame 2008. godine. Na rečenicu u kojem ga jedna mitingašic­a informira kako Obamu ne voli jer je Arap McCain odgovara kako je Obama pravi Amerikanac i to ne može dopustiti. Što se može zaključiti, da se McCain borio protiv trumpizma u začeću ili su budući trumpisti prirodno u Trumpu prepoznali ono što u McCainu nisu dobili a očekivali su? Senator je gotovo istodobno kad i film objavio i knjigu očito želeći do kraja poravnati račune izmirujući se prije svega s političkim protivnici­ma. Političar do kraja.

Vijetnamsk­i ratni veteran bio je velik zagovornik američkih vojnih intervenci­ja

 ??  ?? Izbrisana i Sarah Palin Žena koju je odabrao kao političku suputnicu u svojoj predsjedni­čkoj kampanji možda ga je i stajala ureda u Bijeloj kući
Izbrisana i Sarah Palin Žena koju je odabrao kao političku suputnicu u svojoj predsjedni­čkoj kampanji možda ga je i stajala ureda u Bijeloj kući

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia