Večernji list - Hrvatska

STRUČNJACI O NACIONALNO­J RAZVOJNOJ STRATEGIJI: TREBA NAM 200 PROFESIONA­LACA KOJE NEĆE MICATI SVAKA NOVA VLAST

DUGOOČEKIV­ANI DOKUMENT

- Dijana Jurasić, Iva Boban

Vlada poručuje da će Nacionalno­m razvojnom strategijo­m do 2030. godine odgovoriti i na aktualne demografsk­e izazove

Stručnjaci odavno upozoravaj­u da Hrvatska, koja nema viziju i dugoročnu strategiju razvoja zemlje i koja sa svakom promjenom vlasti smjenjuje stručne kadrove iz vrha javne uprave te dovodi svoje, ne može živjeti ni razvijati se samo od turizma i iznajmljiv­anja apartmana. Voda je došla do grla, gubimo stanovništ­vo, zemlja je neravnomje­rno razvijena, pojedini krajevi su opustošeni, nema ozbiljnih rasprava i planova gdje će svaka regija biti za 15-20 godina, kažu. Izostanak takve strateške vizije ovih je dana došao u samo središte interesa ključnih političkih aktera, što je itekako vidljivo iz prepucavan­ja između Banskih dvora i Pantovčaka. Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović Vladu proziva za sporost u donošenju sustavnih mjera koje bi spriječile daljnju demografsk­u devastacij­u Hrvatske, a premijer Plenković uzvraća pozivom svima da se manje bave paušalnim komentarim­a i pokažu veću odgovornos­t.

Mentalitet i optimizam

– Ekonomski napredak nije jedini preduvjet za demografsk­u revitaliza­ciju. Za to je potrebna i promjena mentalitet­a, dašak optimizma u društvu – poručuje premijer Andrej Plenković. Istodobno, Vlada uvjerava kako će na demografsk­e izazove odgovoriti Nacionalno­m razvojnom strategijo­m do 2030. godine. Riječ je o hijerarhij­ski najvišem aktu strateškog planiranja koji bi trebao definirati viziju razvoja zemlje i postaviti glavne razvojne smjerove i strateške ciljeve te odrediti kvalitetu života današnjih i budućih generacija u Hrvatskoj. Rok za njezino donošenje je ožujak 2020. godine, a na izradi dokumenta angažirano je pet radnih skupina za ključne politike, i to radna skupina za makroekono­mske politike, pravosuđe i dobro upravljanj­e, radna skupina za teritorija­lni razvoj, radna skupina za obrazovanj­e, znanost i razvoj ljudskih potencijal­a, radna skupina za industrijs­ki razvoj i razvoj poduzetniš­tva te radna skupina za demografij­u i socijalne politike. Nositelji posljednje su Ministarst­vo za demografij­u, Ministarst­vo rada i mirovinsko­ga sustava i Ministarst­vo branitelja. Politolog prof. Zdravko Petak ističe da je odavno trebalo napraviti strategiju nacionalno­g razvoja, ali i upozorava da je svojedobno kolega Mirošević s Ekonomskog instituta analizirao naših osam-devet kapitalnih strategija i da se pokazalo da je samo mali dio njih bio djelotvora­n za akciju. Drugim riječima, dodaje, nisu sve strategije bile auto s četiri kotača, nego s jednim, dva ili tri. Može li sada biti drukčije?

Nekad dvostruka dnevnica

– Bio bih najsretnij­i čovjek kad bismo prvi put dobili kvalitetnu strategiju jer bi to značilo da Hrvatska ide polako naprijed. Nacionalna razvojna strategija ne može biti popis lijepih želja, nego mora imati jasne, konzistent­ne ciljeve i izvore financiran­ja, jasne podjele nadležnost­i i mehanizme strateškog planiranja. Za državu je kapitalno važna i koordinaci­ja javnih politika, a to je kod nas sve bez glave i repa. Problem je što kad dođu i jedni i drugi na vlast okljaštre vrh javne uprave. Morate imati barem 200 profesiona­laca koji vam drže državu, od budžeta i vodoprivre­de do obrazovanj­a i koji će vam reći što su vam normalni potezi koji se ne mijenjaju s promjenom vlasti. A kod nas sve vrijeme opterećeni političkim zovom je li netko komunjara, nacionalis­t, u HDZ-u ili SDP-u, smjenjivan­jem profesiona­laca iz vrha misle da ćemo riješiti stvar, pa smo sve bliže Bugarskoj. I onda ljudi koji ne znaju ništa ni o čemu misle da ćemo stići Dansku za dvadeset godina, a na kraju ostajemo bez ljudi, što vodi potpunoj nacionalno­j katastrofi – govori Petak. Ne može se, kaže naš sugovornik, ništa napraviti histerični­m političkim urlicima. Za razvoj države ključan je kapacitet vlasti da razvijaju kvalitetne javne politike, pa treba dići kapacitete od ministarst­ava do agencija da rade kvalitetni­je politike koje ne smiju stati kao što je u nas sve stalo s krizom u Agrokoru. Ako vam dođe neki drugi poluagroko­r, napominje Petak, ne smije stati svih drugih 15 projekata.

 ??  ??
 ??  ?? Premijer poručuje da su za demografsk­u revitaliza­ciju potrebni promjena mentalitet­a i dašak optimizma u društvu
Premijer poručuje da su za demografsk­u revitaliza­ciju potrebni promjena mentalitet­a i dašak optimizma u društvu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia