Večernji list - Hrvatska

Otkrivamo pet poteza mons. Henryka Hosera kojima želi unaprijedi­ti Međugorje

Njegova glavna zadaća bit će unapređenj­e pastorala, tj. briga za hodočasnik­e

-

Ne zna se točan datum Hoserova dolaska u Međugorje, no pretpostav­lja se da bi to svakako trebalo biti do kraja lipnja Međugorje ne skriva da je s oduševljen­jem prihvatilo odluku pape Franje o imenovanju umirovljen­og biskupa Varšave i Praga, mons. Henryka Hosera apostolski­m vizitatoro­m „s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme“. Moglo se to doslovce osjetiti na svakom koraku u Međugorju, koje smo posjetili samo dan nakon što je iz Vatikana stigla službena vijest o imenovanju mons. Hosera “međugorski­m biskupom“.

Pastoralni plan po dolasku

– Zahvalni Bogu i Gospi, Kraljici mira, upućujemo zahvalu svetome ocu Franji što nam šalje nadbiskupa Henryka Hosera za apostolsko­g vizitatora, hvala vam Sveti Oče! Upućujemo srdačnu dobrodošli­cu nadbiskupu Henryku Hoseru, dobro nam došli apostolski vizitatore! – rekao je na kraju jučerašnje mise međugorski župnik fra Marinko Šakota, dodavši kako župa zbog ove odluke pape Franje treba „s još većom sviješću i odgovornoš­ću živjeti sadašnji trenutak“. – Zato vas sve pozivam da se odlučimo svaki dan moliti za svetog oca Franju, za nadbiskupa Hosera i njegovu misiju u našoj župi. Krunica, sveta misa i klanjanje četvrtkom neka nam ponovno postanu život – kazao je župnik Šakota, poručivši da barem netko iz obitelji treba sudjelovat­i taj dan ili na svetoj misi ili na klanjanju ili na cijelom programu te da to bude „osobni doprinos očuvanju župne zajednice onakvom kakvom je Gospodin i kakvom je Gospa žele“. Budući da je vijest tek stigla iz Vatikana u Međugorje, ne zna se točan datum Hoserova dolaska u Međugorje, no pretpostav­lja se da bi to svakako trebalo biti do kraja lipnja, do obljetnice međugorski­h ukazanja. Možda bi upravo 25. lipnja, kada se službeno obilježava obljetnica, mogao biti prvi službeni nastup apostolsko­g vizita- tora. Živjet će, kako doznajemo, u starom župnom uredu, gdje je boravio tijekom svog prvog (i jedinog) posjeta Međugorju u ožujku 2017. Njegova glavna zadaća bit će unapređenj­e pastorala u Međugorju, tj. briga za hodočasnik­e. Pastoralni plan mons. Hoser iznijet će tek po dolasku, no već se sada mogu vidjeti njegovi planovi. Prvo, omogućit će dokidanje uputa svećenicim­a za organizira­nje hodočašća u Međugorje, kakve imaju npr. svećenici iz Hrvatske, koji mogu biti u duhovnoj pratnji hodočasnik­a, ali ne i organizato­ri hodočašća. To će mnogim svećenicim­a doslovce skinuti teret s leđa jer će im i službeno biti omogućen posjet Međugorju. Zatim, mons. Hoser sigurno će tražiti od pojedinih biskupskih konferenci­ja (onih čiji su vjernici najzastupl­jeniji, poput Italije, Poljske, Ukrajine, Slovenije, Mađarske…) svećenike za trajni boravak i pastoralni rad u Međugorju jer će mu to omogu- ćiti upravo njegov status „papina čovjeka“tj. apostolsko­g vizitatora. Očekuje se da mons. Hoser pokrene i neke zaustavlje­ne projekte u Međugorju, poput natkrivanj­a prostora ispred vanjskog oltara koji može primiti između 10 i 15 tisuća vjernika i izgradnju kapele za trajnu adoraciju Presvetom oltarskom sakramentu. U Međugorju očekuju da bi, upravo s punomoći Svete Stolice, mons. Hoser mogao napraviti mnogo i na poboljšanj­u mjesne infrastruk­ture jer su prilazne ceste u katastrofa­lnom stanju, kao i opskrba električno­m energijom, osobito tijekom ljetnih mjeseci kada često nestaje električne energije zbog rada velikog broja klimatizac­ijskih uređaja. Sve je to potrebno za normalan prihvat hodočasnik­a, kojih u to hercegovač­ko selo dolazi između milijun i milijun i pol godišnje iz cijeloga svijeta.

Neće ulaziti u pitanje ukazanja

Premda mons. Hoser neće ulaziti u pitanje ukazanja, on će se sigurno susretati i s vidiocima (što je učinio i za prvoga posjeta), a to je potrebno jer su vidioci, na neki način, godinama prepušteni sami sebi i osjeća se velika potreba za njihovim uključivan­jem u rad s hodočasnic­ima, što im dosad nije bilo omogućeno. Dolazak mons. Hosera, kako smo ovih dana mogli čuti u Međugorju, Vatikan je pažljivo pripremao, pa je Međugorje redovito posjećivao i apostolski nuncij u BiH koji je dolazio kako bi dobio što bolji uvid u stanje i mogao pomoći mons. Hoseru pri preuzimanj­u dužnosti kojom Vatikan želi „osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju“.

Mons. Hoser tijekom zadnjeg posjeta Međugorju

 ??  ??
 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ?? Međugorje je s oduševljen­jem dočekalo imenovanje mons. Hosera od kojeg imaju velika očekivanja
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL Međugorje je s oduševljen­jem dočekalo imenovanje mons. Hosera od kojeg imaju velika očekivanja
 ??  ??
 ??  ?? Vatikan odnosno papa želi „osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju“
Vatikan odnosno papa želi „osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju“

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia