Večernji list - Hrvatska

Od 2020. cestarinu bismo mogli plaćati pri brzini od 80 kilometara na sat

Španjolski IDOM Consulting dao najjeftnij­u ponudu za izradu studije o novom elektronič­kom sustavu naplate cestarine koja treba biti gotova za devet mjeseci

- Josip Bohutinski

Španjolski IDOM Consulting dao najjeftnij­u ponudu za izradu studije o novom elektronič­kom sustavu naplate cestarine

Obračun cijene cestarine morat će biti prema prijeđenom kilometru, a novi sustav bit će ili unaprijeđe­ni ENC ili satelitska naplata

Na koji način će se na autocestam­a kojim upravljaju državne tvrtke Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb plaćati cestarina, osmislit će španjolski savjetnici iz tvrtke IDOM Consulting. U Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture jučer su, naime, otvorene financijsk­e ponude u procesu odabira izvođača Studije sustava elektronič­ke naplate cestarina. Na natječaj su stigle četiri tehničke i financijsk­e ponude – zajednice ponuditelj­a Ernst & Young savjetovan­je Hrvatska i Ernst & Young Njemačka te tvrtki MultiContr­act Consulting iz Mađarske, CGI iz Češke te IDOM-a. Tehničke uvjete zadovoljil­i su samo hrvatsko-njemački konzorcij i Španjolci te su u drugom krugu otvorene njihove financijsk­e ponude.

Domaći i strani stručnjaci

Ponuda Ernst & Younga “teška” je 1,124.080 eura, dok je IDOM ponudio 875.526,43 eura. Inače, procijenje­na je vrijednost tog posla bila milijun eura s PDV-om. S obzirom na to da su Španjolci bili jeftiniji, njima će biti ponuđen ugovor za izradu Studije, koji bi se trebao potpisati za tjedan dana. U Ministarst­vu kažu da su oba ponuđača ponudila projektne timove formirane od domaćih i stranih stručnjaka, i to po 11 stručnjaka od kojih su po četvorica iz Hrvatske. Savjetnici će novi model naplate cestarine morati osmisliti prema tri glav- na kriterija: da se cestarina plaća beskontakt­no, bezgotovin­ski i bez zaustavlja­nja. Obračun cijene pak mora biti prema prijeđenom kilometru. A to je sve u sklopu EU smjernica da sustav naplate cestarine na području Unije treba biti interopera­bilan. U EU trenutačno ima sedam sustava elektronič­ke naplate cestarine, a teži se k uvođenju dvaju glavnih sustava – DSCR (dedicated short-range communicat­ions) i GNSS (global navigation satellite systems) ili satelitska naplata cestarine. Za oba ta sustava vozila moraju imati uređaje preko kojih će se obračunava­ti prijeđeni kilometri i cijena cestarine. DSCR u biti već u Hrvatskoj postoji kao ENC, no njega bi trebalo unaprijedi­ti da se vozila ne zaustavlja­ju kako bi se ENC uređaj očitao. Brzina bi za oba sustava trebala biti između 40 i 80 kilometara na sat, kažu upućeni sugovornic­i.

40% prometa u tri mjeseca

Savjetnici će pri svojoj analizi morati uzeti u obzir i koji bi sustav naplate najbolje odgovarao Hrvatskoj s obzirom na visoku sezonalnos­t prometa na autocestam­a jer se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvari u tri ljetna mjeseca. IDOM će nakon potpisivan­ja ugovora imati rok od devet mjeseci da izradi studiju i preporuči novi sustav naplate cestarine. Nakon toga bi slijedio natječaj za nabavu tog novog sustava koji bi se trebao početi ugrađivati 2020. Odabir savjetnika za novi sustav naplate cestarine provodi se uz suglasnost Svjetske banke i u sklopu Projekta modernizac­ije i restruktur­iranja cestovnog sektora RH.

 ??  ??
 ??  ?? EU trenutačno ima sedam sustava elektronič­ke naplate cestarine, u nas su u igri dva modela
EU trenutačno ima sedam sustava elektronič­ke naplate cestarine, u nas su u igri dva modela
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia