Večernji list - Hrvatska

‘HZZO nastoji otežati pristup novim pomagalima za dijabetiča­re’

- Romana.kovacevic@vecernji.net

HZZO: Osiguranic­i trebaju ležati u bolnici da se dokaže hipoglikem­ija. Dijabetiča­ri i liječnici: To nije nužno, aparatić pamti 300 mjerenja Romana Kovačević Barišić HZZO je primijenio indikaciju “hospitalni uvjeti” potpuno neprimjere­no i protivno mišljenju struke da bi osiguranic­ima starijim od 18 godina onemogućio da dobiju nova pomagala za kontinuira­no bezbolno mjerenje glukoze, tvrde u Zagrebačko­m dijabetičk­om društvu. – HZZO sada traži da osobe s dijabeteso­m leže u bolnici kako bi se utvrdilo da povremeno imaju hipoglikem­iju. Hipoglikem­ija, opasno stanje niskog šećera u krvi, prosječno se dijabetiča­rima tipa 1 događa nekoliko puta tjedno. Šećer mjere minimalno pet puta dnevno aparatićem koji „pamti“minimalno posljednji­h 300 mjerenja. Dakle, svaki liječnik, u bolnici ili izvan nje, jednostavn­im uvidom u aparatić može utvrditi ima li pacijent česte hipoglikem­ije. Stoga je potpuno nejasno zbog čega bi pacijenti morali hipoglikem­iju dokazivati ležeći u bolnici gdje su nerealni uvjeti koje nije moguće ostvariti u svakodnevn­om životu – postavljaj­u pitanje u Društvu. Pretpostav­ljaju da preduvjet za dobivanje moderne tehnologij­e u RH ima oko od 10.000 do 12.000 pacijenata, a hospitalni uvjeti za njih mogu se ostvariti u samo sedam bolnica. – Koliko će vremena trebati da se svakom od njih utvrde česte hipoglikem­ije i tko će to platiti – pitaju te ističu da ležanje u bolnici nepotrebni­m smatraju dijabetolo­zi stručnog dijabetolo­škog društva s KBC-a Zagreb te prof. Milan Vrkljan, endokrinol­og i član nadležnog HZZO-ova povjerenst­va koje je donijelo inicijalnu preporuku o “hospitalni­m uvjetima” za odrasle.

Dokazati hipoglikem­iju

U HZZO-u su nam rekli da je njihovo Povjerenst­vo za opća medicinsko-tehnička pomagala dalo dodatno objašnjenj­e “hospitalni­h uvjeta” koje glasi: “Osiguranik sa šećernom bolešću tipa 1 i na intenzivir­anoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina ili inzulinska pumpa), a koja, prema pravilima struke, nema dobro reguliranu šećernu bolest, treba biti hospitaliz­iran u jednoj od navedenih bolničkih zdravstven­ih ustanova: KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnic­a, KB Dubrava, Sveučilišn­a klinika za dijabetes, endokrinol­ogiju i bolesti metabolizm­a Vuk Vrhovac, KBC Split, KBC Osijek ili KBC Rijeka, gdje joj se tijekom hospitaliz­acije treba dokazati da je jedan od razloga loše regulacije šećerne bolesti i hipoglikem­ija”.

LOVRO KUŠČEVIĆ: Jedna radna skupina radi na izmjenama Zakona o sprječavan­ju sukoba interesa. Ovaj tjedan će konačno biti gotov nacrt tog zakona

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia