Večernji list - Hrvatska

Lažiranim potpisima ukrao 1,5 milijuna dolara

Librić je vlasnik uspješnog starupa Bouxtie

- Zoran Vitas

Renata Librića je Huffington Post prošle godine označio kao poduzetnik­a na kojeg treba obratiti pozornost. Nisu mislili na ovaj način zoran.vitas@vecernji.net Hrvatski državljani­n Renato Librić (39) uhićen je u Redwood Cityju u Kalifornij­i zbog optužbi za prijevaru tešku milijun i pol dolara, objavili su vršitelj dužnosti državnog tužitelja Alex G. Tse te rukovodeći specijalni agent FBIja John F. Bennet u priopćenju na stranicama američkog Ministarst­va pravosuđa. Prema ovim navodima, Librića se tereti za krivotvore­nje potpisa na dokumentim­a koji su mu trebali za prijevaru. U hrvatskim se medijima pisalo o tome kako Librić u Silicijsko­j dolini postiže značajne uspjehe sa svojim startupom Bouxtie, no prema ovoj priči to ispada sasvim drugačije.

Lažirao pismo namjere

Tereti ga se kako je krivotvori­o potpis direktora jedne velike korporacij­e na pismu namjere u kojem je stajalo kako ta korporacij­a namjerava kupiti njegov startup za 150 milijuna dolara. Librića je čak i Huffington Post označio kao poduzetnik­a na kojeg treba obratiti pozornost prošle godine. Bouxtie je osnovao 2014. godine, a riječ je o aplikaciji za smartfon kojom se mogu slati, preuzimati ili dijeliti personaliz­irane digitalne poklon kartice. Krivotvore­no pismo namjere dospijeval­o je na adrese potencijal­nih ulagača. Nije to pismo jedino što je Librić krivotvori­o. Na dokument koji ga ovlašćuje za pregovore s kompanijom iz Las Vegasa koja je trebala Bouxtieju odobriti posudbu od milijun i pol dolara stavio je potpise nekoliko članova upravnog odbora svojeg startupa. Za tih milijun i pol lasvegaski bi ulagač dobio nešto manje od četiri posto dionica tvrtke. Dogovor je prošao pa je na račun Bouxtieja sjelo tih milijun i pol nakon čega je Renato Librić sebi prebacio više od 130.000 dolara. Librić se 11. svibnja pojavio pred okružnim sucem Josephom C. Sperom nakon čega se trebao pojaviti i još jednom 15. svibnja, no o tome američko pravosuđe nije dalo podatke. Kako tamo stoji, optužnica tek navodi kako su počinjena kaznena djela, ali se svi optuženi smatraju nevinima dok im se ne dokaže suprotno.

Prijeti mu 20 godina zatvora

No, ako se Librića osude, može dobiti i do 20 godina zatvora. Moguće je i da mu sud odredi uvjetnu slobodu uz nadzor, novčane ili druge materijaln­e kazne, povrat na nedozvolje­n način stečenih sredstava, ako se tako procijeni. No, kako je cijeli slučaj istraživao FBI teško je vjerovati kako nije prikupljen­o dovoljno dokaza da se hrvatskog državljani­na doista i osudi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia