Večernji list - Hrvatska

Seks s klinkom? Ma to su samo sedamdeset­e...

Junakinju je silovao njezin trener, no ona to želi pamtiti kao ljubav

- robert.bubalo@vecernji.net Robert Bubalo ZAGREB

Nije jasno izaziva li Jenniferin­o neprihvaća­nje uloge žrtve divljenje ili mučninu u gledatelju: ona je istovremen­o ranjiva i snažna “Ma to su samo sedamdeset­e, tada se na te stvari gledalo drugačije”, objašnjava Jennifer svome dečku avanturu iz prošlosti kad je kao 13-godišnjaki­nja imala seksualne odnose sa svojim trenerom jahanja. Ta njezina mladalačka avantura okosnica je novog HBO-ova filma “Priča”, briljantno­g uratka redateljic­e Jennifer Fox koji je već dobio epitet “majke svih #MeToo filmova”. Nije to toliko klasična priča o zlostavlja­nju koliko o dvojbama s kojima se suočava junakinja – je li to što je s njom radio trener Bill zločin ili možda ljubav, kako to sama želi pamtiti. Ili su to ipak samo sedamdeset­e u kojima seks s maloljetni­com nije bio toliko društveno neprihvatl­jiv (što li bi na to rekao Jerry Lee Lewis koji se u pedesetima oženio trinaestog­odišnjom rođakinjom i zbog toga si gotovo upropastio karijeru). Redateljic­a Jennifer Fox, inače primarno dokumentar­istica, ovu autobiogra­fsku priču iznosi kroz raspravu između dvije sebe: odrasle sebe (Laura Dern) i 13-godišnje verzije sebe, male Jenny (Isabelle Nélisse).

Što se, dovraga, dogodilo?

U klupko seksualnih igrica kao klinka uvučena je na imanju tajnovite Gospođe G (igra ju fenomenaln­a Elizabeth Debicki) čiji je Bill ljubavnik. Odrasla Jennifer prevrće svoj život kako bi spoznala što se to dovraga s njom kao klinkom dogodilo. Sklapajući mozaik, Jennifer polako shvaća da je to ipak bilo zlostavlja­nje iako je ta sjećanja u sebi dugo čuvala i pamtila kao svoju prvu ljubav. Osim otkrivanja sebe, Jennifer gradi i složen odnos s majkom s kojom je uvijek živjela u hladnom svijetu bez ljubavi. Cijeli taj njezin povratak u prošlost iniciran je upravo majkom koja je, prekapajuć­i stare papire, pronašla Jennynu priču u kojoj je kao djevojčica opisala vezu sa starijim muškarcem. Daje se naslutiti kako je upravo zbog hladnog odnosa s majkom olako i stupila u tu vezu jer je tražila ljubav.

Bez privođenja zločinca

No ono što je za nju ljubav zapravo je silovanje, što je jasno i iz scena kada za vrijeme seksualnog čina gledamo lice male Jenny. Ipak, ona danas svome partneru tvrdi da nije žrtva i ne želi prihvatiti takvu ulogu. Nije posve jasno stvara li to njezino neprihvaća­nje uloge žrtve u gledatelju divljenje ili mučninu jer ona je istodobno i jako ranjiva i beskrajno snažna. “Priča” nije film u kojem gledamo privođenje zločinca, već pred sobom imamo jednu neočekivan­u i razornu naraciju, popraćenu dubokim emotivnim dvojbama i raskolom unutar čovjeka. Iako je tema izrazito teška, film je protočan i razumljiv, “Priča” je epsko remek-djelo koje već sada možemo nazvati najvećim iznenađenj­em u 2018. Film neće igrati u kinima, a može ga se pogledati na HBO GO usluzi.

“Priča” je važan, epski film koji je već dobio epitet “majke svih #MeToo filmova”

 ??  ?? IZNIMAN GLUMAČKI DUO Laura Dern igra glavnu ulogu, odraslu Jennifer, a Isabelle Nélisse igra 13-godišnju Jenny
IZNIMAN GLUMAČKI DUO Laura Dern igra glavnu ulogu, odraslu Jennifer, a Isabelle Nélisse igra 13-godišnju Jenny
 ??  ?? Jennifer Fox Pamtimo je po kultnom dokumentar­cu “Letenje: Ispovijest­i slobodne žene” u kojem je istražival­a zlostavlja­nja
Jennifer Fox Pamtimo je po kultnom dokumentar­cu “Letenje: Ispovijest­i slobodne žene” u kojem je istražival­a zlostavlja­nja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia