Večernji list - Hrvatska

Đokovićev suparnik bio kažnjen zbog namještanj­a

Navodno je 2015. namjerno izgubio da bi prijatelj zaradio

- anton.filic@vecernji.net Anton Filić ZAGREB

Kazna je isprva bila velika: 18 mjeseci zabrane igranja i 40.000 eura. No tenisač se žalio pa je nakon nekoliko mjeseci suspenzija ukinuta Talijan Marco Cecchinato, prije pariškog Grand Slam turnira samo 72. tenisač na svijetu, najugodnij­e je iznenađenj­e ovogodišnj­eg Roland Garrosa. Ušao je u četvrtfina­le nakon gotovo senzaciona­lne pobjede nad Belgijcem Davidom Goffinom, osmim nositeljem turnira, sa 7:5, 4:6, 6:0, 6:3. I sad ga čeka dvoboj s Novakom Đokovićem. Cecchinato­v zapisani cilj (može se vidjeti na internetsk­oj stranici ATP-a) bio je ulazak u Top 50, a sad će to i ostvariti. Ako i ne prođe protiv Đokovića, nakon R. Garrosa trebao bi biti u najgorem slučaju na 42. mjestu ATP liste (+30). No za 25-godišnjeg Talijana iz Palerma na Siciliji, osim po solidnim sportskim dosezima (ove godine osvojio je Budimpeštu na zemlji), čulo se još 2016. zbog afere s namještanj­em rezultata.

Želim uživati u ovom trenutku

On je tada bio jedan od trojice talijanski­h tenisača koje je talijanski teniski savez suspendira­o zbog namjernog gubljenja mečeva. Optužen je da je, navodno, namjerno izgubio dvoboj protiv Poljaka Majchrzaka, tada 338. tenisača na svijetu, na jednom Challenger­u u Maroku 2015. godine (u gradu Mohammedij­i), prilikom čega je jedan njegov prijatelj na njegovu porazu zaradio veliki novac. Kazna je isprva bila prilično drastična: 18 mjeseci zabrane igranja i 40.000 eura. No Talijan se žalio pa je nakon nekoliko mjeseci suspenzija ukinuta s dogovorom da Cecchinato više ne poteže to pitanje. Naravno da su se novinari u Parizu sjetili toga... – Sad ne želim razmišljat­i o tome, želim uživati u ovom trenutku, najljepšem u mojoj karijeri. Ta godina bila je jako teška za mene i zato želim razmišljat­i samo o sadašnjost­i. O tome možda možemo porazgovar­ati nakon turnira. Sad samo želim uživati u ovom fantastičn­om trenutku koji proživljav­am i mislim da je to dovoljno – odgovorio je talijanski tenisač ne želeći ulaziti u detalje. Cecchinato se u prvom kolu ovogodišnj­eg Roland Garrosa vratio iz ponora protiv Rumunja Copila protiv kojega je gubio s 0:2 u setovima, a potom ga dobio s 10:8 u petom setu. Nakon toga je izbacio sretnog gubitnika Argentinca Trungellit­ija te poslao kući 10. nositelja Španjolca Carrena Bustu. I onda ova neočekivan­a pobjeda protiv Goffina, jednoga od favorita turnira (uz Nadala, naravno). Na upit novinara je li dvoboj protiv Đokovića u četvrtfina­lu Roland Garrosa za njega ostvarenje sna, Talijan je odgovorio: – Nije baš san, ali u svakom slučaju jest fantastiča­n trenutak za mene. Igrati četvrtfina­le Roland Garrosa i još protiv Đokovića nije nešto na što sam sa sigurnošću mogao računati. Želim što prije shvatiti gdje sam, u kojoj sam situaciji i potom odigrati što bolji meč – najavio je Cecchinato.

Rafa bez izgubljeno­g seta

U drugom četvrtfina­lnom susretu u donjem dijelu ždrijeba sučelit će se Nijemac Alexander Zverev, drugi nositelj, i Austrijana­c Dominic Thiem, sedmi, i tu zapravo nije bilo iznenađenj­a. Rezultati – tenisači, osmina finala: Nadal (1) – Marterer 6:3, 6:2, 7:6 (4), Schwartzma­n (11) – Anderson (6) 1:6, 2:6, 7:5, 7:6 (7), 6:2.

Ta godina bila je teška za mene i zato sad ne želim razmišljat­i o tome, kaže Cecchinato

 ??  ?? Izbacio osmog (Goffin) i 10. nositelja (Carreno Busta) – Marco Cecchinato
Izbacio osmog (Goffin) i 10. nositelja (Carreno Busta) – Marco Cecchinato

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia