Večernji list - Hrvatska

Plenković smjenjuje Stiera i Kovača

Za novog političkog i međunarodn­og tajnika Plenković predlaže ministre Lovru Kuščevića i Davora Božinovića

- Iva Puljić-Šego

Ključno je pitanje hoće li smjenama Andrej Plenković sasjeći stranačku opoziciju ili će ovim potezom oponenti dobiti još više na snazi Andrej Plenković, predsjedni­k HDZ-a, krenuo je, izgleda, u obračun sa stranačkom opozicijom utjelovlje­noj u liku Davora Ive Stiera i Mire Kovača, političkog i međunarodn­og tajnika HDZ-a. Jučer na sjednici Predsjedni­štva, prema neslužbeni­m informacij­ama iz HDZ-a, trebao je predložiti smjenu dvojice stranačkih tajnika, što će značiti i izlazak Stiera i Kovača iz Predsjedni­štva stranke.

Stier ambiciozan

Sastanak Predsjedni­štva počeo je nakon zaključenj­a ovog izdanja Večernjeg lista, ali izvori iz HDZ-a neslužbeno su tvrdili da će smjena biti predložena te da će Plenković za novog političkog i međunarodn­og tajnika predložiti ministre Lovru Kuščevića i Davora Božinovića. Plenković je smjenu Stiera i Kovača odgađao mjesecima, posebno kada se zna da je Stier podnio ostavku u Vladi jer se nije slagao sa smjenom Mostovih ministara i novim savezništv­om HDZ-a s HNS-om, ali nakon sabora HDZ-a, na kojem su i Stier i Kovač istupili kritički, Plenković je, očito, odlučio djelovati. Stier je na HDZ-ovu saboru pretprošle subote Plenkoviću bacio rukavicu u lice jer je, praktički, istaknuo svoju kandidatur­u za predsjedni­ka HDZ-a. Iako Stier to nije službeno potvrdio, izvori iz njegova kruga potvrdili su tog vikenda Večernjem listu da ne isključuje kandidatur­u za šefa HDZ-a kada budu stranački izbori. Miro Kovač već dugo slovi kao oporba Plenkoviću u stranci, ali njegovi su istupi suzdržanij­i od Stierovih, koji je u više navrata vrlo izravno kritizirao aktualno vodstvo HDZ-a za elitizam, klijenteli­zam, za prešućivan­je nezakonito­sti u vrhu Crkve kako bi mogli ucjenjivat­i crkvene strukture... Plenkoviće­vo otezanje sa smjenom dvojice stranačkih suradnika koji su se odmetnuli, a na tim funkcijama trebali bi slijediti njegovu politiku, bilo je uvjetovano tankom saborskom većinom (samo 77 ruku) jer su Stier i Kovač zastupnici u Saboru. Plenković smjenama riskira da njih dvojica i u Saboru počnu raditi po svome premda je Stier u više navrata, posebno kada se protivio ratifikaci­ji Istanbulsk­e konvencije, isticao da mu nije namjera rušiti Vladu. Poseban pritisak na Plenkovića stvorio se proteklih dana kada je predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović zatražila zajedničku sjednicu Vlade, što je Vlada odbila, a potom je žestoko kritiziral­a Vladu i pohvalila Most, ali i praktički podržala referendum o izmjeni izbornog zakonodavs­tva kojem se premijer grčevito opire. Stekao se dojam da su predsjedni­ca RH i Stier na približno istoj liniji, a budući da je njezina sve otvorenija i sve žešća kritika premijera i Vlade otvorila pitanje je li njezina namjera u budućnosti preuzeti HDZ, moguće je da je i to utjecalo da Plenković jučer krene sa smjenom Stiera i Kovača.

Plenković izborom novih stranačkih tajnika igra za sebe i radi ustupke dijelu stranke

– Bilo je očekivati ovakav potez nakon sabora HDZ-a i kritika koje su uputili Stier i Kovač, mislim da će to izazvati veće nezadovolj­stvo među članstvom na terenu, gdje su i Miro i Davor jači, nego u Predsjedni­štvu stranke. Početak današnjih procesa može se gledati u perspektiv­i; danas žrtva, sutra mučenik, preksutra pobjednik – smatra jedan član Predsjedni­štva s kojim smo razgovaral­i uoči sjednice.

Važan zbog referendum­a

Stier, doista, mnogo veću popularnos­t uživa među HDZ-ovim članstvom nego u strukturam­a HDZ-a, a smjena bi mu mogla biti dodatni impuls u oponiranju Plenkoviću. Aktualnom šefu HDZ-a leđa drži Milijan Brkić, njegov stranački zamjenik, koji nije u dobrim odnosima sa Stierom. Izbor novih članova Vlade (dvoje stranačkih potpredsje­dnika) nakon ostavke Martine Dalić već je upozorio na to da je Plenkoviće­va pozicija nakon afere Hotmail znatno oslabjela, a izbor novih stranačkih tajnika djelomično je ustupak stranačkim strukturam­a, a djelomično njegov odabir. Davor Božinović, bivši diplomat, Plenkoviće­v je izbor za novog međunarodn­og tajnika, dok bi se izbor Lovre Kuščevića, bliskog Brkiću i stranačkoj desnici, mogao gledati kao svojevrsni ustupak stranačkom zamjeniku koji mu je u ovim turbulentn­im vremenima zaklon u stranci. Božinović je Plenkoviću u koaliciji s Mostom bio šef kabineta u Banskim dvorima, a nakon raspada tog savezništv­a postao je ministar unutarnjih poslova. Budući da Plenković stranačke odluke donosi u uskom krugu ljudi i vjeruje rijetkima u HDZ-u, ne čudi da na poziciju međunarodn­og tajnika stavlja osobu od svog povjerenja, ali koja u stranci ne uživa snagu. Ministar Kuščević za Plenkovića igra veliku ulogu u situaciji s mogućim referendum­om o izmjenama izbornog sustava jer je njegov žestoki protivnik premda je dobar dio HDZ-ova članstva potpisao tu inicijativ­u, a žestoko je podržavao i Istanbulsk­u konvenciju premda je 14 zastupnika HDZ-a glasalo protiv nje. Ključno je pitanje hoće li Plenković smjenama sasjeći stranačku opoziciju ili će ona time dobiti još veći vjetar u leđa i višu cijenu u stranci.

 ??  ??
 ??  ?? Davoru Ivi Stieru smjena bi mogla biti novi impuls za oponiranje
Davoru Ivi Stieru smjena bi mogla biti novi impuls za oponiranje
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Predsjedni­k stranke bira tajnike, oni nisu izabrani na stranačkom saboru
PATRIK MACEK/ PIXSELL Predsjedni­k stranke bira tajnike, oni nisu izabrani na stranačkom saboru
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia