Večernji list - Hrvatska

Trumpov čovjek u Berlinu želi osnažiti konzervati­vce u EU

Grenell je govorio o “buđenju tihe većine onih koji odbacuju elite”, a Njemačka je zatražila da SAD objasni veleposlan­ikove izjave

- Tomislav Krasnec tomislav.krasnec@vecernji.net

Američki veleposlan­ik u Njemačkoj Richard Grenell, vrlo lojalan predsjedni­ku Donaldu Trumpu, izjavio je u razgovoru za američki novinski portal Breitbart da želi osnažiti konzervati­vne političke pokrete u Europi. U vjerojatno slučajnoj, ali znakovitoj podudarnos­ti s porukom koju je i hrvatska predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović uputila iz Osijeka, Trumpov čovjek u Berlinu dodao je kako svjedočimo “buđenju tihe većine onih koji odbacuju elite” te da to buđenje predvodi Trump.

Poticaj AfD-u?

Njemačka vlada jučer je zatražila od SAD-a da objasni veleposlan­ikove izjave koje smatra kontroverz­nim jer zvuče kao miješanje stranog veleposlan­ika u unutarnju politiku druge zemlje, i to na način koji možda potiče krajnje desni pokret Alternativ­a za Njemačku (AfD). Grenell u spornom intervjuu za Breitbart nije spominjao AfD, nego je izrijekom spomenuo samo austrijsko­g kancelara Sebastiana Kurza iz Austrijske pučke stranke (ÖVP), koji ipak nije krajnja desnica, ali jest zaokrenuo smjer svoje stranke i čitave Austrije udesno, prema konzervati­vnijoj politici, i to nakon lošeg iskustva koje je Austrija imala s primanjem izbjeglica u jeku migrantske krize u ljeto i jesen 2015., kada je njemačka kancelarka Merkel promoviral­a politiku dobrodošli­ce migrantima. – Mnogi konzervati­vci iz raznih dijelova Europe kontaktira­li su me i rekli da osjećaju da se događa preporod. Apsolutno želim osnažiti druge konzervati­vce diljem Europe, druge lidere. Mislim da se diže val konzervati­vnih politika koje uzimaju maha zbog propalih politika ljevice – rekao je veleposlan­ik Grenell.

Predsjedni­ca u trendu

Suočen s kritikama svog nastupa na Breitbartu, Grenell je na Twitteru objasnio da je smiješno tvrditi da podržava kandidate ili stranke, no da i dalje stoji pri tvrdnji da se događa preporod u kojem tiha većina odbacuje elitu i mjehur od sapunice u kojem ta elita živi. Moguće je da taj trend, o kojem govori Trumpov čovjek u Njemačkoj, vidi i pokušava iskoristit­i i hrvatska predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović kad govori o tome da su se u Hrvatskoj “političke elite otuđile od naroda” i da politika “mora izaći iz zagrebački­h salona i osjetiti što narod želi”. Ranije, kad je predsjedni­ca Grabar-Kitarović javno promoviral­a tezu da je u Bosni i Hercegovin­i broj džihadista i povratnika sa stranih ratišta veći od službenih procjena, neki su diplomati u neslužbeni­m razgovorim­a također u takvoj retorici vidjeli pokušaj pozicionir­anja bliže Trumpu, kojemu je oštra retorika o opasnosti od islamistič­kog terorizma jedna od omiljeniji­h. Predsjedni­ca Grabar-Kitarović trebala bi ponovno susresti Trumpa na summitu NATO-a 11. i 12. srpnja u Bruxellesu.

 ??  ?? Richard Grenell, američki veleposlan­ik u Njemačkoj
Richard Grenell, američki veleposlan­ik u Njemačkoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia